Gutek Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 Proszę o id. klamry kolejowej. podejrzewam że to aleksandrowska ale najbardziej interesuje mnie z jakiego okresu pochodzi do 1917 czy późniejsza?
Gutek Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 Czyli klamerka jest porewolucyjna? to że po 17 roku zaczął się socjalizm to wiem, dlatego pytam ponieważ do roku 1917 na 100% klamerki miały pomiędzy literkami orła carskiego ze skrzyżowanym toporem i kotwicą. Zastanawia mnie sam motyw toporu i kotwicy.
huk 100 Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 witam - może nie na wszystko odpowiem :) ale zadam pytanie :) Ja kupuję Odkrywce a ty ? :):) -pozdro http://img140.imageshack.us/f/scan0002zt.jpg/
Gutek Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 no niestety sporadycznie kupuję, czyli można przypuszczać że to nie była linia państwowa wnioskując po przeczytaniu artykułu. Tylko państwowe miały ptaszka, ale spotkałem kiedyś klamerkę kolejową z tym samym symbolem skrzyżowanego topora z kotwicą, tylko bez żadnych literek. Opinia fachowców na jej temat była taka, że to klamra radziecka.
huk 100 Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 Mogła to też być klamra prywatnych szkół Budownictwa i Inżynierów Dróg - pozdro
Question
Gutek
Proszę o id. klamry kolejowej. podejrzewam że to aleksandrowska ale najbardziej interesuje mnie z jakiego okresu pochodzi do 1917 czy późniejsza?
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.