Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik moździerza ?

kickerman

Pytanie

Napisano

Witam.

Dzisiaj znalazłem takie coś. Wyglądem przypomina mi trochę ten zapalnik http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=661235 ale wymiary są inne.

Wymiary tego co znalazłem to :

Długość 70 mm
Średnica 25mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

... a ten ze zdjęcia. Jest między nimi różnica w wyglądzie zewnętrznym ( zwróć uwagę na charakterystczne przetłoczenie zaraz przy rancie dolnym płaszcza, ma go też zapalnik kickerman'a ). Czy działały tak samo, nie wiem.

Pozdrawiam W

Napisano
Tylko tyle udało mi się wyczyścić chyba że ktoś ma pomysł jak to lepiej zrobić to proszę o radę.

Więc jak uważacie teraz ? KTM-1 czy 3 ?
Napisano
http://otechestvo.ipian.kazan.ru/metod/002/010.htm

Zapalniki KTM-2 i KTM-3 różnią się od KTM-1 tylko rozmiarami gwintu zewnętrznego. Zapalnik KTM3-1 (KTM-1 z opóźniaczem) posiada jednakowy mechanizm i rozmiar gwintu co KTM-1. Różni się od niego jedynie obecnością prochowego opóźniacza znajdującego się nad spłonką-detonatorem. KTM3-1 używano w odłamkowych skorupach 76mm przeznaczonych do strzelań rykoszetowych.
Napisano
Shluka,co ty mącisz? ten na moim zdjęciu i ten na twoim to te same. Na moim zdjęciu jest na dole adres strony ,wejdź na nią i zobacz czy to KTM1czy nie. Tak właśnie mój jest podpisany- KTM 1.
Napisano
nie wiem czy to może być jakaś różnica ale na foto karabina jest mniej gwinty niż na foto Shluka.

Foto karabina zgadza się z tymi otworami co są na zewnątrz ( chodzi mi o te 2) czy może jeszcze jakieś znaki szczególne ma ten zapalnik które mógłbym wskazać bądź może w jaki sposób mógłbym usunąć ten nadmiar rdzy i reszty żeby nie uszkodzić zapalnika?

A jakbym odkręcił to coś z góry to pomogłoby to zidentyfikować ten zapalnik ? Może tam są jakieś cechy szczególne ?

Według mnie wygląda jak ten KTM-1 ale zwoje z gwintem się nie zgadzają bo u mnie jest więcej chyba że na foto tylko tyle widać?

Jak macie jakieś sugestie jak bardziej pomóc wam w identyfikacji to piszcie będę starał się jak najbardziej wam pomóc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie