Jump to content
  • 0

Szabla (niby wz.21)

piotr514

Question

Zacznę od tego Ze widziałem ją w antykwariacie za śmieszną cenę (1500 zł)(Coś krótka około75 cm) I tu otwiera się problem.Na poważną szable za mało.Za kopie za dużo.Jutro chcę tam pójść i poprosić właściciela żebym mógł zrobić zdjęcia. Co fotografować (jeśli się zgodzi) Panowie proszę o szybkie porady.

14 answers to this question

Recommended Posts

Co do osady (jelca) jak dla mnie na 90% lipa co do głowni to daj zdjęcie całości ale na pewno ktoś ją przeszlifował, pochwa pewnie z czegoś dopasowana może któraś Austria. Na pewno nie ma za co płacić 1500zł.

Zacznę od tego Ze widziałem ją w antykwariacie za śmieszną cenę (1500 zł)(Coś krótka około75 cm) I tu otwiera się problem.Na poważną szable za mało.Za kopie za dużo.Jutro chcę tam pójść i poprosić właściciela żebym mógł zrobić zdjęcia. Co fotografować (jeśli się zgodzi) Panowie proszę o szybkie porady.

Zdjęcie całej razem z pochwą masz?Znane egzemplarze szabel policyjnych lub żandarmerii miały pochwę zakończoną w sposób jak bagnety - kulką, bez ostrogi.I tak jak bagnety były zawieszane na pasie poprzez żabkę na haku pochwy.Ta pochwa jeżeli jest nie jest za długa jak na głownie to jest to skrócona pochwa do szabli wz 21.

I jeszcze zdjęcie pióra i rękojeści...

Sama głownia i skrócona pochwa wygląda dobrze.Nie dobrze natomiast wygląda jelec.

Tak sobie przejrzałem zdjęcia przedwojennej policji i się okazało, że występowało kilka modyfikacji tej szabli.Między innymi taka jak twoja ze skróconą pochwą, nie na żabce.Znalazłem też wieszaną na żabce, z pochwą zakończoną ostrogą.Tak więc zasady nie było.Niemniej uważam, że rękojeść jest coś zkasztaniona

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information