Skocz do zawartości
  • 0

Mapa na materiale.

Hubert3993

Pytanie

Napisano

Witam. Mogę nabyć taką oto mapę za moje ciężko zarobione 40 zł. Mapa umieszczona jest na materiale, który jest świetnie zachowany jest to mapa Francji i Niemiec. Mapa rzekomo pochodzi z okresu II wojny światowej, i tu moje pytania do was drodzy koledzy.
1.Czy mapa rzeczywiście pochodzi z okresu II wojny?
2.Czy według was jest warta te 40 zł?
Pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,jest to mapa drogowa,prawdopodobnie wydana w Wielkiej Brytani,zaznaczono równierz strefe obrony wybrzeża jezeli mnie wzrok niemyli to jakaś aktualizacja jest z 1941 roku,ale słaba fota i nie potwierdzam
Napisano
Kiedyś obiło mi się o uszy że w drukowane na materiale mapy zaopatrywani byli członkowie załóg alianckich samolotów,miały być ponoć pomocne w powrocie w przypadku strącenia nad terytorium nieprzyjaciela.Stosowano druk na materiale aby mapa była trwalsza i aby łatwiej ją było można ukryć,nie wiem ile w tym prawdy lecz jeżeli to faktycznie lotnicza mapa 40zł jest warta na pewno.
Napisano
Podobne materiałowe mapy były też ponoć przemycane w paczkach Czerwonego Krzyża do obozów jenieckich gdzie przebywali żołnierze alianccy aby służyć w ewentualnej ucieczce.Ale jak wcześniej napisałem są to informacje zasłyszane nie potwierdzone,warto by za tym pogrzebać w sieci.
Napisano
Powojenna ale ten klimat http://abaddon.otwarte24.pl/2096,UK-mapa-na-jedwabiu-z-zestawu-ratunkowego-Zatoka-Adenska były drukowane na jedwabiu aby miały jak najmniejsze gabaryty po złożeniu a Twoja jak mnie wzrok nie myli jest naklejona na siermiężne płótno wiąc chyba to nie to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie