kordelek Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 Czy ktoś posiada chociaż przybliżone dane co do ilości wyprodukowanych Graben magazine" do gew.98? Czy były one wykorzystywane także w czasie 2 wojny? Czy posiadacie może informacje na temat montowania do mauserów np magazynków od mg-13? Czy były takie przeróbki(może jakieś archiwalne zdjęcia), czy jest to raczej współczesny wymysł.Będę wdzięczny za wszelki informacje i sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordelek Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 Tak wyglądał zamontowany do gew98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordelek Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 gew98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordelek Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 Drugi. Cudak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordelek Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 Zależałoby mi na chociaż przybliżonych danych liczbowych aby ocenić wartość(od razu zaznaczam nie chodzi o PLN) przedmiotu będącego w moim posiadaniu. O zastosowaniu i przeznaczeniu już czytałem ale jeśli ktoś chce to bardzo proszę zamieszczać wszelkie informacje, może inni przeczytają o tej ciekawej konstrukcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Nie cudak, tylko zdaje się magazynek w wersji szturmowej" która miałą zwiększyć siłę ognia żołnierza i uwolnić go na dłuższą chwilę od konieczności ładowania 5 nabojowego magazynka.Podobno nie sprawdzało się z uwagi na żywotność sprężyn - jak było naprawdę nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordelek Posted March 5, 2011 Author Share Posted March 5, 2011 Oczywiście rozwiązanie z 1 wojny bylo stosowane na froncie. NIe przyjęło się powszechnie ponieważ jako magazynek szturmowy, utrudniał czołganie oraz podwyższał" strzelca w pozycji leżącej. Bywało też, że podajnik się zacinał. Poza tym gew.98 jako broń szturmowa to marny pomysł. Był generalnie używany w stałych umocnieniach aby zwiększyć pojemność magazynka. Tyle odnośnie przedłużki do gew.98. Ale co z tym śmieszym mg13" odnośnie tego użyłem słowa cudak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordelek Posted March 5, 2011 Author Share Posted March 5, 2011 Oczywiście rozwiązanie z 1 wojny bylo stosowane na froncie. NIe przyjęło się powszechnie ponieważ jako magazynek szturmowy, utrudniał czołganie oraz podwyższał" strzelca w pozycji leżącej. Bywało też, że podajnik się zacinał. Poza tym gew.98 jako broń szturmowa to marny pomysł. Był generalnie używany w stałych umocnieniach aby zwiększyć pojemność magazynka. Tyle odnośnie przedłużki do gew.98. Ale co z tym śmieszym mg13" odnośnie tego użyłem słowa cudak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzyhal Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Jak widać na załączonym obrazku do cudaka jest przyczepiony karabinek niemiecki z drugiej wojny Kar.98k.Żeby było ciekawiej, broń ta została zdobyta na froncie rosyjskim i później przekazana do Wietnamu , gdzie była używana przez Viet Cong.W przeciwieństwie do rozwiązania pierwszowojennego, gdzie duży magazynek był zakładany w miejsce wieczka magazynka stałego, cudak" stanowi integralną część pudełka i nie może być odłączany.Niestety źródło z którego korzystam nie podaje jednoznacznej odpowiedzi czy jest to jakiś eksperyment niemiecki czy też zostało to zrobione już po wojnie w Czechach, przed wysyłką do Wietnamu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzyhal Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Tu jeszcze jedno zdjęcie cudaka". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.