Skocz do zawartości
  • 0

rogatywka

bakos4

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Galonami - rogatywka tutaj ma dwa galony na górnej krawędzi otoku, czyli oficer starszy, w tym wypadku major.
Podporucznik, jako oficer młodszy miałby galon pojedynczy. :-)
Napisano
Panowie bardzo dziekuję za szczegółowe wyjaśnienia oraz literaturę nie omieszkam się zapoznać,jeszcze jedno pytanko;czy uważacie .że to oryginał?I czy jest jakaś mozliwość dopasowanie"tej rogatywki po tych numerach na metce do konkretnej osoby?
Napisano
Czapka porucznika szyta na wz 19 z długim daszkiem, wybrakowana, brak paska.Daj dobrą fotę producenta z denka...Dziwny jakiś ten daszek razem z okuciem.Co do oryginalności się nie wypowiadam.Łukasz jest chyba biegły w temacie, pewnie tu zajrzy.Jaki jest kolor otoku? taki wypłowiały żółty?
Napisano
Dzięki stock84,daszek z jakimiś wytłoczeniami,może Łukasz faktycznie póżniej zajrzy na forum.Zdjęcie zaraz wstawię
Napisano

Może lepsza fotka producenta,otok wadaje się że był kiedyś biały jest z sukna,daszek długość 7cm,otok szerokość 6cm,potnik ok.4,5cm,z daszku jakby wychodzą delikatne włoski.

Napisano
Jestem dobrej myśli.Przytoczysz może historie jej pozyskania.

Co do otoku:
Jeśli biały: 2, 11, 16, 22 24 pułk ułanów, 5,6,7,8 psk
Napisano
To może będzie można odnaleźć nazwisko posiadacza tej rogatywki,na metce ostatnia cyfra to 8,i może by się cyfry zgadzały z tym co piszesz a te liczby 3028.Chciałem sprawdzić włściciela bo mam swoją teorię .Podobno należała do KurasiaOgnia",z moich terenów.Jest podobno"od jego rodziny wzięta,ale może być to bujda.Dlatego chcę sprawdzić czy byłaby taka możliwość(zjego służbą,był majorem)
Napisano
Tak na szybko, rogatywka kawalerii, można powiedzieć wz.27, teoretycznie z I poł. lat 30., w stopniu majora.

Więcej naprawdę na chwilę obecną nie mam jak napisać- permanentny brak czasu.

Nie róbcie proszę ze mnie jakiegoś wielkiego speca i biegłego. Znam tylko jakieś podstawy, które i tak muszę przypominać sobie z notatek itp. Już jakiś czas nie zbieram fantów. Jedynie śledzę to i owo.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Dziękuję Łukasz za podpowiedź,może jeszcze ktoś wie do którego roku były noszone wz27(moim zdanie do 35 ale może się mylę)oraz jaki był orzełek oraz guziki przy pasku wz27?
Napisano
Rogatywka wz 27 to rogatywka wz 19 tylko z okutym daszkiem, nazwa wz 27 jest umowna i nie występuje w literaturze.Była ona noszona do 36 roku i zastąpiono ją rogatywką wz 35(wprowadzona dnia 15.10.1935).Orzeł zazwyczaj wz 19, guziki małe wz 19 lub inne małe z orłem.

Jeżeli masz już taki eksponat to pasowało by zaopatrzyć się w literature:
Dzieje polskiej rogatywki" Wielecki
Polska czapka wojskowa 1785-1985"
Polski mundur wojskowy" Wielecki

Ps.W pierwszym moim poście wkradła się literówka:jest porucznika a powinno być pporucznika.Co nie zmienia faktu, że i tak chyba się pomyliłem.
Napisano
Wz19 i wz22 (zmiana daszków na czarne) też miały okute daszki i to dla wszystkich żołnierzy, szeregowych i podoficerów też. W 1927 roku dopiero zrezygnowano z okuć dla szeregowych i podoficerów. Oficerowie oczywiście utrzymali okucia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie