sebson Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 Witam wyszła mi taka oto szabelka sądze że włoska bo znaleziona w toscani przypomina trochę szable Radelliego ale mogę sie mylić prosze o okreslenie modelu i wieku z którego moze pochodzić.Pozdrawiam Sebson.
sebson Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 co prawda w 19 wieku austria prowadziła wojne z wenecjom w co zangazował sie nawet Garibaldi ale do toscani to jeszcze kawałek drogi.
mietek Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 myslalem ze moze angielska, ale nie pasuje niestety: http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/szabla_z_allegro_angielska_p_1822.jpg
sebson Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 Witam wyszła mi taka oto szabelka sądze że włoska bo znaleziona w toscani przypomina trochę szable Radelliego ale mogę sie mylić prosze o okreslenie modelu i wieku z którego moze pochodzić.Pozdrawiam Sebson.
kowalinho Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Porównując z szablami z książki Czerwińskiego i Dudka, najbardziej zbliżona jest szabla bawarska oficera artylerii z początku XX w.
stock84 Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Od razu skojarzyła mi się z Austrią.Jak dla mnie austriacka oficerska kawalerii z poczatku XIX wieku...M 1915 czy M 1913?
stock84 Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Mam.A i Toskania wcale tak nie daleko:)D-87http://www.militaryrelics.com/photos/story.cfm?id=5268
kowalinho Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Ta M1913 ma inne kabłąki boczne jelca i nieco inny kapturek.Dla porównania wlepiam zdjęcia wspomnianej bawarskiej. Bardziej zbliżone kabłąki, ale kapturek jeszcze inny.
sebson Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 Mam w kompie jeszcze takie zdjęcie może coś pomoże jak nie to jutro zrobie kolejne.Faktycznie że ta bawarska jak i m1913 są bardzo podobne ale są jednak pewne różnice.
sebson Posted March 3, 2011 Author Posted March 3, 2011 Widze panowie że chyba nie da rady rozwikłać tej zagadki szkoda ale z drugiej strony czym by była historia bez tajemnic he he wielkie dzieki za poświęcony czas pozdrawiam Sebson.
stock84 Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Bez wątpienia obydwie są podobne i obydwie nieco się różnią.Wydaje mi jednak, bez urazy Kowalinho:),że m1913 mniej sie różni od tej sebsona a i miejsce znalezienia bardziej wskazuje Austrie.W tamtych latach granica Austrii sięgała bardziej na południe czyli bliżej Toskanii:)
kowalinho Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 A jaka tu uraza, przecież to forum dyskusyjne i poszukujemy Prawdy. :)
Question
sebson
Witam wyszła mi taka oto szabelka sądze że włoska bo znaleziona w toscani przypomina trochę szable Radelliego ale mogę sie mylić prosze o okreslenie modelu i wieku z którego moze pochodzić.Pozdrawiam Sebson.
14 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.