Skocz do zawartości
  • 0

Włoska szabla

sebson

Pytanie

Napisano

Witam wyszła mi taka oto szabelka sądze że włoska bo znaleziona w toscani przypomina trochę szable Radelliego ale mogę sie mylić prosze o okreslenie modelu i wieku z którego moze pochodzić.Pozdrawiam Sebson.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co prawda w 19 wieku austria prowadziła wojne z wenecjom w co zangazował sie nawet Garibaldi ale do toscani to jeszcze kawałek drogi.
Napisano
myslalem ze moze angielska, ale nie pasuje niestety: http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/szabla_z_allegro_angielska_p_1822.jpg
Napisano

Witam wyszła mi taka oto szabelka sądze że włoska bo znaleziona w toscani przypomina trochę szable Radelliego ale mogę sie mylić prosze o okreslenie modelu i wieku z którego moze pochodzić.Pozdrawiam Sebson.

Napisano

Ta M1913 ma inne kabłąki boczne jelca i nieco inny kapturek.

Dla porównania wlepiam zdjęcia wspomnianej bawarskiej. Bardziej zbliżone kabłąki, ale kapturek jeszcze inny.

Napisano

Mam w kompie jeszcze takie zdjęcie może coś pomoże jak nie to jutro zrobie kolejne.Faktycznie że ta bawarska jak i m1913 są bardzo podobne ale są jednak pewne różnice.

Napisano
Widze panowie że chyba nie da rady rozwikłać tej zagadki szkoda ale z drugiej strony czym by była historia bez tajemnic he he wielkie dzieki za poświęcony czas pozdrawiam Sebson.
Napisano
Bez wątpienia obydwie są podobne i obydwie nieco się różnią.Wydaje mi jednak, bez urazy Kowalinho:),że m1913 mniej sie różni od tej sebsona a i miejsce znalezienia bardziej wskazuje Austrie.W tamtych latach granica Austrii sięgała bardziej na południe czyli bliżej Toskanii:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie