tyfus Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 siwyr5 ... już dzisiaj na Forum pisałem o tym, że zadałem sobie wiele trudu, aby przesledzić twoje wątki na Odkrywcy ...i z tego powodu muszę zadać ci jedno pytanie - przepraszam, że na Forum.Proszę również ciebie o szczerą odpowiedź - od tego będzie dużo zależałow jakim jesteś wieku ? ile masz lat ?na marginesie, czytałeś może :http://www.odkrywca.pl/uwaga-prosze-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-dzial-monetyguzikimedalepieczeci-i-inne-,658082.html#658082czekam na odpowiedź
siwyr5 Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 teraz ja przepraszam ale nie wiem o co chodzi?Prosiłem o opinie na temat guzika,kiedyś dawno opis jego był na forum ale bez zdjęcia teraz dodałem fotkę i co że mam 60 lat
tyfus Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 i o to mi chodziło :) proszę się nie gniewać :)odniosłem właśnie takie wrażenie, że mam do czynienia z człowiekiem w kwiecie wieku ... i niechciałbym ciebie potraktować jak dziecko neostrady, które notorycznie łamie regulaminy działów i Forum Odkrywcy - co niestety ma miejsce w twoim przypadku.Ciągle źle tytułujesz wątki, umieszczasz je w niewłaściwych działach ... ale teraz już wszystko jasne.Powiedzmy, że będziemy bardziej wyrozumiali ...-----------------------------------------------------------Tytuł tego wątku poprawiam, a zdjęcia kolegi siwyr5 są kontynuacją tego :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=641435#710210-----------------------------------------------------------siwyr5 - już dzisiaj odszukałem podany wyżej link i ci podałem. Na przyszłość - nie musisz zakładać nowego wątku, tylko kontynuować stary.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 19:42 01-03-2011
koppelmann Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Według mnie, to guzik oficerski Królestwa Polskiego, wykonany w zakładzie Samuela Munchheimera.
SZZ Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Mam zasadnicze pytanie - czy guzik został pozłocony, czy posrebrzony?Jeśli złocony - to na 100% guzik oficera z okresu Księstwa Warszawskiego.Jeśli został posrebrzony - to na 95% Królestwo Polskie (5% rezerwuję na wypadek, gdyby w okresie Księstwa pułk 4 miał jednak guziki biale i srebrzone - były takie wyjątki, ale muszę sprawdzić w przewodniku dla kolekcjonerów guzików).Z pewnością guzik został wykonany przed wejściem na rynek firmy Karola Zygmunta Muenchheimera w 1816 r., bo od tego momentu obaj Muenchheimerowie dodają w sygnaturze:Samuel - starszyZygmunt - młodszy lub junior.Pozdrawiam
SZZ Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Przepraszam, nie zajrzałem do poprzedniego wątku. Guzik jest posrebrzany, więc pochodzi prawdopodobnie od munduru oficera któregoś pułku 4 z okresu Królestwa Polskiego (mógł to być zarówno pułk piechoty liniowej, strzelców pieszych, ułanów, strzelców konnych)i został wyprodukowany w latach 1815-1816.Pozdrawiam
SZZ Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Tam też wyszedł mi "siedzący orzełek i blaszka miedziana stylizowana na wstęgę(nie cała)z rosyjskim wytłoczeniem Za Warszawu 25i2....?pod spodem 1831 goda"Czy możesz pokazać zdjęcia siedzącego" orzełka i posiadanego fragmentu wstęgi za Warszawę?Pozdrawiam
siwyr5 Posted March 4, 2011 Author Posted March 4, 2011 Wstęgi.a Warszawu 1831r." Nie kompletnej juz nie posiadam. Na moim poście jak ją opisywałem kolega wkleił prawie że taka sama.Moja była o 2mm węższa i dłuższa ale nie kompletna.O to fotka siedzącego orzełka" który razem tam dla mnie wyszedł.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.