tyfus Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 siwyr5 ... już dzisiaj na Forum pisałem o tym, że zadałem sobie wiele trudu, aby przesledzić twoje wątki na Odkrywcy ...i z tego powodu muszę zadać ci jedno pytanie - przepraszam, że na Forum.Proszę również ciebie o szczerą odpowiedź - od tego będzie dużo zależałow jakim jesteś wieku ? ile masz lat ?na marginesie, czytałeś może :http://www.odkrywca.pl/uwaga-prosze-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-dzial-monetyguzikimedalepieczeci-i-inne-,658082.html#658082czekam na odpowiedź
POLAS77 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Guzik pulkowy z okresu Księstwa Warszawskiego...
siwyr5 Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 teraz ja przepraszam ale nie wiem o co chodzi?Prosiłem o opinie na temat guzika,kiedyś dawno opis jego był na forum ale bez zdjęcia teraz dodałem fotkę i co że mam 60 lat
tyfus Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 i o to mi chodziło :) proszę się nie gniewać :)odniosłem właśnie takie wrażenie, że mam do czynienia z człowiekiem w kwiecie wieku ... i niechciałbym ciebie potraktować jak dziecko neostrady, które notorycznie łamie regulaminy działów i Forum Odkrywcy - co niestety ma miejsce w twoim przypadku.Ciągle źle tytułujesz wątki, umieszczasz je w niewłaściwych działach ... ale teraz już wszystko jasne.Powiedzmy, że będziemy bardziej wyrozumiali ...-----------------------------------------------------------Tytuł tego wątku poprawiam, a zdjęcia kolegi siwyr5 są kontynuacją tego :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=641435#710210-----------------------------------------------------------siwyr5 - już dzisiaj odszukałem podany wyżej link i ci podałem. Na przyszłość - nie musisz zakładać nowego wątku, tylko kontynuować stary.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 19:42 01-03-2011
koppelmann Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Według mnie, to guzik oficerski Królestwa Polskiego, wykonany w zakładzie Samuela Munchheimera.
SZZ Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Mam zasadnicze pytanie - czy guzik został pozłocony, czy posrebrzony?Jeśli złocony - to na 100% guzik oficera z okresu Księstwa Warszawskiego.Jeśli został posrebrzony - to na 95% Królestwo Polskie (5% rezerwuję na wypadek, gdyby w okresie Księstwa pułk 4 miał jednak guziki biale i srebrzone - były takie wyjątki, ale muszę sprawdzić w przewodniku dla kolekcjonerów guzików).Z pewnością guzik został wykonany przed wejściem na rynek firmy Karola Zygmunta Muenchheimera w 1816 r., bo od tego momentu obaj Muenchheimerowie dodają w sygnaturze:Samuel - starszyZygmunt - młodszy lub junior.Pozdrawiam
SZZ Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Przepraszam, nie zajrzałem do poprzedniego wątku. Guzik jest posrebrzany, więc pochodzi prawdopodobnie od munduru oficera któregoś pułku 4 z okresu Królestwa Polskiego (mógł to być zarówno pułk piechoty liniowej, strzelców pieszych, ułanów, strzelców konnych)i został wyprodukowany w latach 1815-1816.Pozdrawiam
SZZ Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Tam też wyszedł mi "siedzący orzełek i blaszka miedziana stylizowana na wstęgę(nie cała)z rosyjskim wytłoczeniem Za Warszawu 25i2....?pod spodem 1831 goda"Czy możesz pokazać zdjęcia siedzącego" orzełka i posiadanego fragmentu wstęgi za Warszawę?Pozdrawiam
siwyr5 Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 Wstęgi.a Warszawu 1831r." Nie kompletnej juz nie posiadam. Na moim poście jak ją opisywałem kolega wkleił prawie że taka sama.Moja była o 2mm węższa i dłuższa ale nie kompletna.O to fotka siedzącego orzełka" który razem tam dla mnie wyszedł.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.