Jump to content
  • 0

Dwa złote kieszonkowe zegarki damski i męski

torba5

Question

Witam
jak w temacie dwa zegarki złote (mam nadzieje) zakupilem przez czysty przypadek za przyslowiową cene złomu nie mam pojęcia co jak i gdzie na czasomierzach nie znam sie zupelnie męski jest na chodzie damski nie ,pytanie czy warto je przywracac do stanu świetności czy nie jest to warte zachodu ,jaka to wogóle marka i produkcja nie wiem czy inwestowac w ten temat czy sobie odpuścic i puścic je w świat
pozdrawiam

Recommended Posts

pytanie czy warto je przywracac do stanu świetności czy nie jest to warte zachodu ,jaka to wogóle marka i produkcja nie wiem czy inwestowac w ten temat czy sobie odpuścic i puścic je w świat"
Torba zegarki szczegolnie uszkodzone to nie jest worek maki i w sumie to nie wiem czy jest sens pisac elaborat biorac pod uwage wszystkie aspekty ktore mozesz miec na mysli.
Jesli masz takie podejscie to proponuje puscic je w swiat i nie przywracac do stanu swietnosci.
Pozdrawiam Vorax

Vorax
znasz sie jesteś autorytetm w tej dziedzinie,nie chodziło mi o elaborat,tylko np.tak zegarki są rzadsze warto je zatrzymac lub nie to raczej popularne zegarki inwestycja nie warta świeczki ,ja nawet nie wiem co mam nie ma typowych nazw producentow po których można by dojśc do sedna ,próby mi nic nie mówią czy są złote czy tylko pozlacane,w sygnaturach gwiazda dawida ? ten męski nakręciłem i jest na chodzie wskazówka sekundnika wypada,dla mnie podejście do tematu jest jak do bagnetów które zbieram Jugola 24 puszcze dalej bo jest popularna i ileż jej można miec ale Niemiecką 71 zostawie mimo że już ich troche mam,o mniej więcej tak :)
pozdro

Mnie tam zdalnie wycenili remont warszawskiego tissota w podobnym stanie oraz bezblednie zidentyfikowali pochodzenie i date"
Wally wiekszych bzdur i majakow nie czytalem.
To tak jakby ktos tobie wycenil zdalnie remont samochodu do naprawy
Chlopie bez obejrzenia i rozebrania zegarka nie da sie przeprowadzic rzetelnej diagnozy jego stanu technicznego i jego usterek a co za tym idzie przeproawdzic kosztorysu.
Poza tym sa rozne warsztaty zegarmistrzowskie i za ta sama usluge roznie sie cenia ...:)

Torba piszac tak po chlopsku" to sa klasyczne zlote zegarki kieszonkowe.Ogolnie nie wygladaja na wymeczone".
Dolna polka sredniej ligi w skrocie.
Jednemu pasuje posiadanie nawet srebrnego zegarka drugiemu zlotego trzeciemu zlotego z gornej polki itp.
Sam musisz ocenic co chcesz miec i na co Ciebie stac.
I teraz co dla Ciebie jest rzadkoscia?.
Dla mnie rzadkoscia jest repetier minutowy z samowoyzwalaczem najlepiej dobrej firmy.
Dobrze jakby mial jeszcze wieczny kalendarz i ratrapante.
Wartosc takiego zegarka to z spokojnie kilka milionow zlotych.
Nie stac mnie na niego ale chcialbym go miec:)
Pozdrawiam
Vorax

Vortrax, widac jestes lepszym bosem niz zegarmistrz ktory zobaczyl fotke werku z urwanym wlosem, typ wskazowek i tarczy do renowacji oraz dekla do lutowania srebrem. Walisz od razu teksty o majaczeniu i bzdurach jakbys pisal na forum onetu a nawet nie zapytales o zakres wycenionego remontu. BTW co jest markowego" w tym meskim zegarku ? Chyba mamy rozne pojecia marki" eot

Witam
jak w temacie dwa zegarki złote (mam nadzieje) zakupilem przez czysty przypadek za przyslowiową cene złomu nie mam pojęcia co jak i gdzie na czasomierzach nie znam sie zupelnie męski jest na chodzie damski nie ,pytanie czy warto je przywracac do stanu świetności czy nie jest to warte zachodu ,jaka to wogóle marka i produkcja nie wiem czy inwestowac w ten temat czy sobie odpuścic i puścic je w świat
pozdrawiam

Czuje sie wybrany do odpowiedzi przez wallego.

Odnosnie przygotowania technicznego to praktykowalem u jednego z najlepszych zegarmistrzow w Wielkopolsce.
Oprocz tego praktykowalem u niezyjacego juz zegarmistrzo-zlotnika jednego z najlepszych w kraju.
Ta praktyka pozwolila mi nabyc wiedze techniczna zarowno z zakresu budowy i naprawy zegarkow jak rowniez z zakresu jubilerstwa gdyz ta wiedza jest zbiezna i niezbedna aby poznac caly zegarek.
Jezeli chodzi o wiedze handlowa to przez wiele lat posiadalem firme zajmujaca sie handlem i renowacja starych zegarkow kieszonkowych i narecznych.
Przez moje rece przeszlo spokojnie kilkanascie tysiecy zegarkow kieszonkowych i druge tyle narecznych( i to bynajmniej nie radzieckich Molni)
Aktualnie mam przerwe w wykonywaniu zawodu gdyz pomagam zonie w rozbudowie hurtowni jubilerskiej.
Nie ukrywam jednak ze niedlugo wroce spowrotem do swojego fachu.
Do tej pory nikt do mojej wiedzy i umiejetnosci nie wnosil zadnych zastrzezen wrecz przeciwnie.
Kolejny raz powtorze ze takie rady iz ktos zdalnie wyceni renowacje zegarka to mozna sobie w buty wsadzic i wiekszej glupoty nie slyszalem.
Podobnie jak nikt normalny nie wyceni i oszacuje np naprawy samochodu tylko i wylacznie ze zdjecia.
Nikt normalny tak nie robi(chyba ze mowimy o wymianie szkielka czy dopasowaniu wskazowki ale to nie jest pelna renowacja zegarka)
Tak samo zaden normalny i szanujacy sie zegarmistrz nie podejmie sie kompleksowej renowacji calego zegarka bez jego obejrzenia na zywo.

Dlaczego?
Otoz w wielkim skrocie nie da sie okreslic czy np: w zegarku nie sa uszkodzone tryby,czy nie sa uszkodzone czopy,czy nie sa uszkodzone kamienie czy pod tarcza nie ma brakow i dalszych uszkodzen typu np beczka polbeczka ,cwiertnik itd itp.
Dlatego nastepnym razem wally zamiast zaczniesz dawac swoje cenne rady tego typu to proponuje wypic szklanke zimnej wody i zastanowic sie czy napewno chcesz to napisac co napisales.
Kolejna kwestia jest taka ze ja bede sie bardzo cieszyl jesli ktos obok mnie bedzie madrze i profesjonalnie identyfikowal zegarki na forum,natomiast pisanie glupot i to juz tak ewidentnych mnie zawsze uruchamia" zwlaszcza gdy ktos tkwi przy swoim zdaniu z uporem maniaka.

jasne ... ie kasztanić" :)

proponuję trzymać się rzeczowej argumentacji, zachowując fason i kulturę wypowiedzi oraz wzajemny szacunek.

Plucie na siebie nie podnosi wartości tego wątku, a jedynie może spowodować zanik cierpliwości osoby rzymającej władzę" na Forum, co w następstwie może doprowadzić do zamknięcia dyskusji.

nie twierdzę, że niektórzy już na siebie plują, ale wyczuwam napięcie w dyskusji ... obym się mylił.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information