Skocz do zawartości
  • 0

Bicia Pułkowe na głowni bagneta

Jablo666

Pytanie

Napisano

No właśnie czy rzeczywiście są to bicia półkowe oraz jeśli tak to czy można zidentyfikować skąd pochodzi ten bagnet dokładnie
Bicia to 9 K lub R, a pod spodem 2107.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgaduje,że jest to bagnet systemu Mausera, niestety nie potrafię rozszyfrować dokłanie modelu po zdjęciu fragmentu GŁOWICY a nie głowni, głownia to ta część białej broni, która ma ostrze...

Można prosić o zdjęcie całości, kiedy ja ujrzymy myslę, że łatwiej będzie zinterpretować te bicia...
Napisano
Nie jestem tego na 100% pewny, ale może chodzić o 9 Galicyjski Pułk Piechoty. Komenda uzupełnień i dyslokacja- Stryj / Przemyśl.

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Przeglądałem tą całą stronkę bardzo pomocna to prawie pewne bo w biesach znalezione :) dzięki i pozdrawiam mam jeszcze jeden Rumuna zaraz wrzucę link i zdj bicia
Napisano
Tam będzie literka R" i oznacza ona pułk piechoty. Całe oznaczenie (9R 2107) można rozszyfrować jako 9-ty pułk piechoty, broń numer 2107.
Niestety, na temat oznaczeń z bagnetu rumuńskiego niewiele mogę powiedzieć, bo i niewiele tam widzę ...
Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie