Skocz do zawartości
  • 0

szpadel i saperka mars

piterskrzek

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A bicia na trzonku w tej mniejszej się zachowały?Nie chciałbym podważać zdania Kowalinho ale skąd pewność że ten szpadel" powojenny?Jak dla mnie to carska łopata saperska...Może nawet była używana przez WP II RP bo osobiście kopałem takie na miejscach postojów i rozbrojeń naszych wojsk w 39.Zaznaczam, że w tych miejscach ani guziczka z carskiej rosji.Nie wiem jak przedstawiały się takie łopaty po 1 WŚ już u bolszewików ale wz na pewno pierwotnie używany przez carską armie.Pzdr
Napisano
Wszelkie pozostałośći wskazują, że nasi używali takich w 39 roku.U nas sporo ludzi takie wykopało a teren mamy czysto wrześniowy.W wypadku mojego najładniejszego wykopu zachowało się trochę farby, była czarna.Trzeba rozjaśnić sprawe łopat radzieckich.Pzdr
Napisano

Bardzo możliwe, że jest rosyjska i dlatego po wojnie wzorowano na nich polskie wyroby. Gdzieś mam taką w piwnicy.
Załączam zdjęcie powojennej łopaty z allegro.
W każdym razie - polska przedwojenna nie jest, w przeciwieństwie do tej zacnej łopatki piechoty. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie