Skocz do zawartości
  • 0

dziwny obcięty hełm

janczar

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Biorąc pod uwagę otwory wentylacyjne tzn. dwa doczepiane, obok siebie z 7 dziurkami wentylacyjnymi, można twierdzić, że to M 34, choć pewności nie mam. Możliwe że to M 38 lub 39, tylko nie wiem czy te dwa wymienione miały ozetki" doczepiane czy też nie. pozdr
Napisano
Krótko i rzeczowo. hełm niemiecki wz34, obcięty z zaadoptowanym wkładem od naszego wz31. Strażackie wz 35 miały jeszcze dodatkowy pasek wewnątrz który szedł po promieniu obręczy. Swoją drogą to jakaś powojenna robótka, może ktoś zrobił ,,zabawkę taką'' dla dzieci nie mam pojęcia, jaką funkcję miałby spełniać taki hełm skoro nawet nie ma zaczepów do podpinki. jANCZAR sprawdź pocztę.

pozdro
Napisano
obcięty niemiecki wz.34, to jedyny znany mi model spośród hełmów niemieckich w których otworki wentylacyjne były w takiej formie jak na zdjęciach,a co do rozmieszczenia nitów ...odmian była cała masa:
http://helmy.w8w.pl/niemiecki%20wz.34.htm
Napisano
ps.gladiarory z wyjmowanymi otworkami...nigdy się nie spotkałem ani na żywo ani w literaturze...ciekawe jeszcze od czego środek jest w nim zamontowany...35,a może 31???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie