dariusz.01 Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 Zdjęcie odznaki zostało zrobione z munduru podporucznika, widać, że wojenna promocja z tej szkoły.Czy ktoś wie - kto nadawał takie odznaki, ile było edycji?pozdrawiam,dhk Link to comment Share on other sites More sharing options...
stock84 Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Dokładnie to jest to odznaka pamiątkowa Szkoły Podchorążych Piechoty i Kawalerii Zmotoryzowanej.Dokładne dane winny być w książce Oznaki i odznaki PSZ na Zachodzie" niestety juz nie mam tej pozycji więc nie pomogę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 Dzięki i pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Ta odznaka występowała w dwóch odmianach: instruktorskiej oraz absolwenckiej. Ta ze zdjęcia wygląda na absolwencką, która była nadawana wszystkim tym, którzy pomyślnie ukończyli tą szkołe. Kadra dowódcza i instruktorska mogła ją otrzymać po pracy w ciągu dwóch kursów, wyjątkowo w ciągu jednego za specjalne zasługi. Ewentualnie mogła być nadana jako odznaka honorowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 Dzięki koledze.Ta odznaka napewno jest absolwentką - bo nosił ją podporucznik , awansowany do tego stopnia właśnie po tej szkole.Ale dalej chciałbym wiedzieć kto ją nadawał, itp.Gdzie szukać - w Inst.Sikorskiego w Londynie?To będzie trudne...pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted February 23, 2011 Author Share Posted February 23, 2011 Czy ktoś z Was wie; kto był autorem projektu tej odznaki, kto ją nadawał ( zapewne rozkazem komendanta szkoły- ale kto to był), przy jakim d-ctwie funkcjonowała ta szkoła ?pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Autorem projektu był Tadeusz Kucharski, odznaka została zatwierdzona rozkazem NW nr. 2, poz. 14 z 23 kwietnia 1942 roku. Odznake zapewne nadawał komendant szkoły. Musisz poszukać w literaturze dot. szkolnictwa w PSZ. Ja także dla Ciebie poszukam pewnych informacji dot. szkoły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 Bardzo wielkie dzięki !O tyle jest to dla mnie ważne,że odznakę tą wraz z bluzą mundurową dostałem właśnie od żony tego p.porucznika i bardzo mało wiem na ten temat.Było to parę lat do tyłu i widocznie dopiero teraz nadszedł czas na poszukiwania...pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 Odznaka- Szkoły Podchorążych Szkocja przypięta jest do munduru galowego p.porucznika, co już pisałem.Oto zdjęcie części bluzy mundurowej z tą odznaką.pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Piękny zestaw. Bojowy Znak Spadochronowy, baretki to Krzyż Walecznych, Medal Wojska nadany dwukrotnie, The France and Germany Star, The Defence Medal.Wiesz dokładne po kim jest ten mundur (imie i nazwisko), jeżeli nie to podaj nr znaku spadochronowego i wieńca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 Nie chcę strzelić gafy... pozwolisz,że odpiszę za 2-3 dni, jak wrócę od rodziców.Tam jest bluza i może jakieś d-ty.pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 1 strona odznaki -większy format.Nadal proszę o informacje .darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 2 strona odznaki Szkoła Podcorążych Szkocja plus zakrętka.Mam nadzieję napisać coś więcej za kilka dni,proszę też o informacje nt. samej odznaki itp. - jak pisałem wyżej.Pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Podaj nr Znaku Spadochronowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 To pierwsze zdjęcie, o które prosisz z numerem na skrzydłach orła (zwykły znak ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 Na tym zdjęciu numer z wieńca . Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 Dla Kolegów ,których to interesuje podam; odznaka, znak spadochronowy, mundur należały do Franciszka Kowalczyka.Walczył on pod Arnhem (Driel) - lądował tam 21.9.1944r. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 Koledzy oto zdjęcie Pana Porucznika Franciszka Kowalczyka.Absolwenta kursu podchorążych - posiadacza absolwentki SP, o którą pytam.Tak więc nie są to anonimowe;odznak,znak,mundur.Nadal - przynajmniej dla mnie są nieznane odpowiedzi na 2 pytania , jakie zadałem na początku- prosząc Was o pomoc.dziękuję za zainteresowanie,pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 Na dziś i na następne kilka dni to mój ostatni wpis. Przedstawiam Wam zdjęcie pana porucznika F.Kowalczyka (w galowym mundurze) wraz z sierż.Hałochą i z małżonką...być może ze ślubu sierżanta-tego nie wiem. Koledzy- myślę,że przedstawiając wszystko co wiem omundurze,odznakach na nim oraz o osobie pana Kowalczyka(szczególnie dla patterna1937)- mogę już z czystym suminiem poprosić ponownie :kto nadawał absolwentki SP, gdzie szukać informacji nt.autora projektu, ile było kursów, nadanych odznak itp.Cały czas chodzi mi o odznakę Szkoły Podchorążych Szkocja.Z góry dziękuję za informacje ,pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Niebawem się do Ciebie odezwe być może, że uda mi się uzyskać pare informacji o tym żołnierzu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 2, 2011 Author Share Posted March 2, 2011 Jednak ciężko się powstrzymać ...przed zaglądaniem na forum.Podam jeszcze jedną informację,że p.por Kowalczyk był przerzucony na teren bitwy jako żołnierz 3 batalionu samolotem nr.86 i otrzymał za nią K.W.Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 2, 2011 Author Share Posted March 2, 2011 I jeszce jedno- ten sierżant ze zdjęcia (ślubnego?) też ma za bitwę K.W. i był prawdopodobnie jego podkomendnym- bo jest z 3 bat. Do bitwy byli przerzuceni tego samego dnia - choć w różnych samolotach (87). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 3, 2011 Author Share Posted March 3, 2011 Pattern.Dzięki za deklarację pomocy i czekam na informacje nt. odznaki SP Szkocja.Jak wiesz coś więcej o poruczniku Kowalczyku- też proszę.Nie ma pośpiechu, bo napewno musisz trochę poszukać.Z góry dziękuję ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz.01 Posted March 8, 2011 Author Share Posted March 8, 2011 Koledzy, podrzucam kserokopię dokumentu z IŚ w Londynie, jaką dostałem razem ze wspomniana wyżej odznaką SP i mundurem, zdjęciami - abym wiedział- co jest co.Nadal niewiele wiem o samej odznace Szkoy Podchorążych.I bardzo proszę - jeśli macie jakąś wiedzę o tej odznace - odezwijcie się .Pozdrawiam,darek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pattern1937 Posted March 8, 2011 Share Posted March 8, 2011 Witaj!Udało mi się uzyskać pewne informacje, dostałem je dzięki pomocy dowódcy GRH zajmującej się odtwarzaniem 1. SBS.Podporucznik Franciszek Kowalczyk 3 Batalion Spadochronowy , uczestnik operacji M-G zrzut w dniu 21.09.1944 w Driel Dakota numer 86 Numer snaku spad 1356 nr wieńca 1140Odznaczony Krzyzem walecznych za ArnhemW spisie jest jeszcze Starszy saper Franciszek Kowalczyk zołnierz Kompani Saperów był przydzielony do 1-szego Rzutu Morskiego, uczestnik operacji M-G, zadnych informacji o przeszkoleniu spadochronowymPozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.