Jump to content

Odznaka Szkoły Podchorążych Szkocja

Recommended Posts

Ta odznaka występowała w dwóch odmianach: instruktorskiej oraz absolwenckiej. Ta ze zdjęcia wygląda na absolwencką, która była nadawana wszystkim tym, którzy pomyślnie ukończyli tą szkołe.
Kadra dowódcza i instruktorska mogła ją otrzymać po pracy w ciągu dwóch kursów, wyjątkowo w ciągu jednego za specjalne zasługi. Ewentualnie mogła być nadana jako odznaka honorowa.

Dzięki koledze.
Ta odznaka napewno jest absolwentką - bo nosił ją podporucznik , awansowany do tego stopnia właśnie po tej szkole.
Ale dalej chciałbym wiedzieć kto ją nadawał, itp.
Gdzie szukać - w Inst.Sikorskiego w Londynie?
To będzie trudne...
pozdr.

Autorem projektu był Tadeusz Kucharski, odznaka została zatwierdzona rozkazem NW nr. 2, poz. 14 z 23 kwietnia 1942 roku. Odznake zapewne nadawał komendant szkoły. Musisz poszukać w literaturze dot. szkolnictwa w PSZ. Ja także dla Ciebie poszukam pewnych informacji dot. szkoły.

Bardzo wielkie dzięki !
O tyle jest to dla mnie ważne,że odznakę tą wraz z bluzą mundurową dostałem właśnie od żony tego p.porucznika i bardzo mało wiem na ten temat.
Było to parę lat do tyłu i widocznie dopiero teraz nadszedł czas na poszukiwania...
pozdrawiam,
darek

Koledzy oto zdjęcie Pana Porucznika Franciszka Kowalczyka.
Absolwenta kursu podchorążych - posiadacza absolwentki SP, o którą pytam.
Tak więc nie są to anonimowe;odznak,znak,mundur.
Nadal - przynajmniej dla mnie są nieznane odpowiedzi na 2 pytania , jakie zadałem na początku- prosząc Was o pomoc.
dziękuję za zainteresowanie,
pozdrawiam,
darek

Na dziś i na następne kilka dni to mój ostatni wpis. Przedstawiam Wam zdjęcie pana porucznika F.Kowalczyka
(w galowym mundurze) wraz z sierż.Hałochą i z małżonką...
być może ze ślubu sierżanta-tego nie wiem.
Koledzy- myślę,że przedstawiając wszystko co wiem o
mundurze,odznakach na nim oraz o osobie pana Kowalczyka(szczególnie dla patterna1937)- mogę już z czystym suminiem poprosić ponownie :
kto nadawał absolwentki SP, gdzie szukać informacji nt.autora projektu, ile było kursów, nadanych odznak itp.
Cały czas chodzi mi o odznakę Szkoły Podchorążych Szkocja.
Z góry dziękuję za informacje ,
pozdrawiam,
darek

Jednak ciężko się powstrzymać ...przed zaglądaniem na forum.
Podam jeszcze jedną informację,że p.por Kowalczyk był przerzucony na teren bitwy jako żołnierz 3 batalionu samolotem nr.86 i otrzymał za nią K.W.
Pozdrawiam,

Koledzy, podrzucam kserokopię dokumentu z IŚ w Londynie, jaką dostałem razem ze wspomniana wyżej odznaką SP i mundurem, zdjęciami - abym wiedział- co jest co.
Nadal niewiele wiem o samej odznace Szkoy Podchorążych.
I bardzo proszę - jeśli macie jakąś wiedzę o tej odznace - odezwijcie się .
Pozdrawiam,
darek

Witaj!
Udało mi się uzyskać pewne informacje, dostałem je dzięki pomocy dowódcy GRH zajmującej się odtwarzaniem 1. SBS.

Podporucznik Franciszek Kowalczyk 3 Batalion Spadochronowy , uczestnik operacji M-G zrzut w dniu 21.09.1944 w Driel Dakota numer 86
Numer snaku spad 1356 nr wieńca 1140
Odznaczony Krzyzem walecznych za Arnhem

W spisie jest jeszcze Starszy saper Franciszek Kowalczyk zołnierz Kompani Saperów był przydzielony do 1-szego Rzutu Morskiego, uczestnik operacji M-G, zadnych informacji o przeszkoleniu spadochronowym

Pozdrawiam!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information