ktos451 Napisano 21 Luty 2011 Autor Napisano 21 Luty 2011 Witam, prosił bym o wszelkie informacje na temat działalności NSDAP w województwie lubuskim, szczególnie interesują mnie informacje o działalności partii w powiecie międzyrzeckim. W internecie nic nie mogłem na ten temat znaleźć, możliwe, że źle szukałem. Proszę o pomoc.
arturborat Napisano 21 Luty 2011 Napisano 21 Luty 2011 W Nadwarciańskich Rocznikach Historyczno-Archiwalnych coś na ten tematy było, ale nie pamiętam, czy akurat chodziło o okolice Międzyrzecza i w którym numerze. Sprawdź w bibliotece. Artur
franek8723 Napisano 21 Luty 2011 Napisano 21 Luty 2011 witam słyszałem ze koło mnie było kierunek zielona g
Rebeliant Napisano 22 Luty 2011 Napisano 22 Luty 2011 Tropem może być szkoła w Dąbrówce Wlkp. Po dojściu Adolfa Hitlera władze niemieckie w starym zamku położonym w centrum wioski urządziły Hitler-Jugend-Heim dla młodzieży sprowadzonej z głębi Niemiec.W latach 1815-1945 Dąbrówka Wielkopolska należała do powiatu międzyrzeckiego (Kreis Meseritz)Przypuszczam, że musiała tam istnieć również duża struktura członków NSDAP.
ktos451 Napisano 25 Luty 2011 Autor Napisano 25 Luty 2011 Dzięki za podpowiedzi, sprawdzę te roczniki, o HJ słyszałem, myślałem ze będzie więcej bardziej konkretnych informacji.
dawidlubsko Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 zachęcam do przeczytania książki Wiktor Lemiesz Dąbrówka pod okiem hitlerowskiego Żandarma , Wydawnictwo Poznańskie 1962 r. książka na podstawie sporego materiału z archiwum w Wilkowie koło Świebodzina .
ktos451 Napisano 11 Sierpień 2013 Autor Napisano 11 Sierpień 2013 Troszku czasu minęło, i postanowiłem wrócić do sprawy, z informacjami kicha. Przeszedłem się do muzeum i dostałem informację, że większość dokumentów spłonęła w '45. Jakaś część ocalonych jest w archiwum IPN w Poznaniu - spróbuję się do tego jakoś dobrać. Czy na forum mamy jakieś wtyki w tym archiwum? Może któryś z użytkowników jest w stanie jakoś pomóc? Jeżeli tak to proszę o kontakt na priv. Pozdrawiam Kamil
michu69 Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 przepraszam, że się wtrącam ale:http://odkrywca.pl/miedzyrzecz-lubuskie-ktos-kopie-,714322.html#714322Join Us ;)dodam też, że żabi skok od Dąbrówki znajdował się niemiecki depot z '39hitler jugend heim?... w tej miejscowości żyło dużo autochtonów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.