gorky1301 Napisano 20 Luty 2011 Autor Share Napisano 20 Luty 2011 Witam wszystkichJestem nowy na tym forum.od niedawna jestem posiadaczem gazika z 1958roku i mam pytanie co do silników.W moim był silnik od żuka,teraz zająłem się remontem samochodu i chce aby był on przywrócony do oryginału. Jakie były pojemności silnika w jakich modelach Gaza i w jakich latach produkcji,w jakich przypadkach były montowane silniki o pojemności 2130 ccm a w jakich 2400? Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 20 Luty 2011 Share Napisano 20 Luty 2011 kolega w gazie ma wsadzonego diezla z mercedesa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism Napisano 20 Luty 2011 Share Napisano 20 Luty 2011 wydaje mi sie ze standartowo byl to m20 rozwiercony do tych 2300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral_b Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Oryginalny GAZ 69 produkowany w Gorki od końca 1952 roku miał silnik z modelu M-20 Pobieda, dodatkowo wyposażony w chłodnicę oleju. Miał on pojemność skokową 2120 ccm. Trudno ustalić kiedy dokładnie pojawiła się wersja o pojemności zwiększonej do 2430 ccm. Większość źródeł podaje że silnik ten był montowany (być może w początkowej fazie) do samochodów przeznaczonych na eksport. Miał on tę samą średnicę cylindra - 100 mm ale większy skok tłoka - 88 mm (82 mm w starej wersji) i nieco większy stopień sprężania. Dzięki tej modernizacji moc wzrosła z 55 do 65 KM.Więcej szczegółów na www.gaz69.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral_b Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Ooops! Sorki. W poprzednim poście przekręciłem skok tłoka ze średnicą cylindra. Dokładna pojemność skokowa większego silnika to 2432 ccm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.