Skocz do zawartości

gaz 69AM Jakie silniki w jakich modelach gaza?

gorky1301

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich
Jestem nowy na tym forum.od niedawna jestem posiadaczem gazika z 1958roku i mam pytanie co do silników.W moim był silnik od żuka,teraz zająłem się remontem samochodu i chce aby był on przywrócony do oryginału. Jakie były pojemności silnika w jakich modelach Gaza i w jakich latach produkcji,w jakich przypadkach były montowane silniki o pojemności 2130 ccm a w jakich 2400?
Z góry dziękuje

• 4 months later...
Oryginalny GAZ 69 produkowany w Gorki od końca 1952 roku miał silnik z modelu M-20 Pobieda, dodatkowo wyposażony w chłodnicę oleju. Miał on pojemność skokową 2120 ccm. Trudno ustalić kiedy dokładnie pojawiła się wersja o pojemności zwiększonej do 2430 ccm. Większość źródeł podaje że silnik ten był montowany (być może w początkowej fazie) do samochodów przeznaczonych na eksport. Miał on tę samą średnicę cylindra - 100 mm ale większy skok tłoka - 88 mm (82 mm w starej wersji) i nieco większy stopień sprężania. Dzięki tej modernizacji moc wzrosła z 55 do 65 KM.
Więcej szczegółów na www.gaz69.org

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie