Skocz do zawartości

Broń w rekonstrukcji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie... Jak jest z bronią w rekonstrukcji.. Wiem, że w grupach rekonstrukcyjnych są stosowane przeważnie odlewy alu + kolba (koszt 200 zł.). Ale jak to jest jakbym chciał np. użyć prawdziwego zdekowanego karabinu? Można tak?

I pytanie nr 2.

Czy opłaca się szpachlować (czy cos w tym stylu) lufę z wykopu (ogryzek"), żeby to jakoś wyglądało? Sami przyznacie, że realniej i fajniej jest sobie przeładować :)

Pozdro KLOKI
Napisano
Jeśli posiadana przez Ciebie broń nie narusza przepisów prawa polskiego to nie ma przeciwskazań. Pozostaje jedynie pytanie na ile można używać" takiej broni w rekonstrukcji, żeby się nie zniszczyła.
Napisano
Mój znajomy stosował jakiś klej podobny do poxipolu , lepił tym wżery i doły w fatalnie pordzewiałym sprzęcie i jakoś to wyglądało i nawet się to trzymało , ze szpachlowaniem i malowaniem należy uważać bo zazwyczaj przy udeżeniu to odpada .Z bieganiem z tym po mieście i nietylko , możesz mieć problemy , odradzam .
ps osobiście jestem za zostawianiem wykopków w orginale .
Napisano

Możesz użyć poxiliny, dobrze się trzyma i nie odskakuje. Co do oryginałów to jak nie masz papierów a baaardzo żadko kto ma oficjalnie nie można. Z praktyki to da radę biegać z dekiem, nikt się nie czepiał a trochę imprez się przeżyło, MG, Mausy czy MP.
Ja używam 98k, z dotoczoną lufą i zrobiony na hukowe 9mm od straszaków. Widziałem też 98k przerobionego na ślepe od AK.

Napisano
Odlewy komór z zamkami widziałem na MWB w Łodzi u jakichś handlarzy i nie było to Hero, ci sami mieli też ładne czeskie komory tylko pocięte od dołu na długości gwintu. Z tego wynika, że jest odlewy można znaleźć na jakichś giełdach.
Napisano
Odlewy można zakupić na www.mundury-historyczne.pl .

Mongo byłeś moż na Bzurze 2003 w rekonstrukcji niemieckiej, bo tam jakis koles strzelal z mausera 98k slepakami ?
Napisano
Hehe. Mongo to zawsze się zastanawiałem na zlotach co to za koleś ma taki fajny sprzęt :P Teraz już wiem :)
A tak a propos:
1.to co wy macie te hełmy takie błyszczące? np. na MWB w Łodzi.
2. Jak zauwazylem to uzwywacie saperek polskich..?
3. Jak wygląda wasza struktura organizacyjna rekonstrukcji niemieckiej? Czy to jest tak jak w cytadeli", ze macie jakies spotkania, cwiczenia, liste członków? czy po prostu jak idzie spotykacie sie tylko na imprezach i kto chce niech przyłazi?
Napisano
Tak farba wyszła, teraz mieszam półmata RALa 60061, zobaczymy.

Saperki są praktycznie identyczne, tylko trzonek inny i tylko ja taki mam ale niedługo.

Nikt sobie nie przyłazi jak chce, są członkowie i szefowstwo, tylko na większe imprezy bierzemy tzw. volksturm, czyli kto chce i ma ku temu warunki odpowiadające nam.Najbliższe spotkanie robocze na poligonie mamy 20 marca.

chyba wystarczy
Napisano
farby RAL można znaleźć w każdym porządnym sklepie farbiarskim. RAL 6006 uzyskuje się poprzez zmieszanie spec. maszyną farb. Ja sobie dla wygody w sprayu zamówiłem.
Napisano
Dzień dobry panie Romel79 ja mam około 70 puszek na maski przeciw gazowe nawet w jednnym zachowała się orginalna zawartość lekarska ( prezerwatywa, bandarze, i jakieś tabletki)Mam oprócz tego około 20 chełmów niemieckich a taką farbę znajomy przywiózł ,mi znajomy z niemiec. Z tego co wiem to taką farbę można dostać w kraju po zmieszaniu kilku innych farb. Efekt jest taki sam.
Pozdrawiam Tankboy.
Napisano
Kloki, poczytaj sobie szczególnie ostatnie posty
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=56694#56694

to rozwieje twoje wszelkie wątpliwości
  • 2 weeks later...
Napisano
Wracając do broni to świetne repliki robi Hauptman Korbke z Grossdeutschland. Tylko ceny wyższe niż to badziewie z Hero albo z mundury-historyczne.pl . A ja ostatnio kupiłem na Allegro doskonałą porządnie wykonaną i ważącą swoje replikę PPsz 41
  • 9 months later...
Napisano
Jak jest z czasowym przywozem deko do Polski?
Mieszkam teraz w Anglii i moge sobie tutaj poprostu wejść do sklepu, lub zamówić przez www prawie każde deko:
mauzery, mosiny, steny, brena itp. Wszystkie z miejscowym certyfikatem policji i 100% legalne.
Czy jak będę chciał gościnnie wpaść do Polski na jakąś rekonstrukcję, to będę mógł taką broń przywieźć i wywieźć?
Napisano
Dużo zależy od tego co jest w takiej broni zdekowane.
Np. w Niemczech nie dekują zamków od mauserów które w Polsce same w sobie są bronią i kosztują od 6-ciu miesięcy do 5-ciu lat. To samo odtyczy komór zamkowych.
Napisano
Tego to nie wiem, ale sprawdzę....
Wiem, z tutejszego forum, iż mają też np steny na hukową, jednak jeszcze nie wiem na jakich zasadach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie