kloki Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 Właśnie... Jak jest z bronią w rekonstrukcji.. Wiem, że w grupach rekonstrukcyjnych są stosowane przeważnie odlewy alu + kolba (koszt 200 zł.). Ale jak to jest jakbym chciał np. użyć prawdziwego zdekowanego karabinu? Można tak? I pytanie nr 2.Czy opłaca się szpachlować (czy cos w tym stylu) lufę z wykopu (ogryzek"), żeby to jakoś wyglądało? Sami przyznacie, że realniej i fajniej jest sobie przeładować :)Pozdro KLOKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 7 Marzec 2004 Share Napisano 7 Marzec 2004 Jeśli posiadana przez Ciebie broń nie narusza przepisów prawa polskiego to nie ma przeciwskazań. Pozostaje jedynie pytanie na ile można używać" takiej broni w rekonstrukcji, żeby się nie zniszczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 Jako wykop już jest bardzo zniszczona :P ale chcialbym ja jakos wyrownac itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Mój znajomy stosował jakiś klej podobny do poxipolu , lepił tym wżery i doły w fatalnie pordzewiałym sprzęcie i jakoś to wyglądało i nawet się to trzymało , ze szpachlowaniem i malowaniem należy uważać bo zazwyczaj przy udeżeniu to odpada .Z bieganiem z tym po mieście i nietylko , możesz mieć problemy , odradzam . ps osobiście jestem za zostawianiem wykopków w orginale . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Możesz użyć poxiliny, dobrze się trzyma i nie odskakuje. Co do oryginałów to jak nie masz papierów a baaardzo żadko kto ma oficjalnie nie można. Z praktyki to da radę biegać z dekiem, nikt się nie czepiał a trochę imprez się przeżyło, MG, Mausy czy MP.Ja używam 98k, z dotoczoną lufą i zrobiony na hukowe 9mm od straszaków. Widziałem też 98k przerobionego na ślepe od AK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 a gdzie zdobyć odlewy? w hero nic nie mają, a potrzebny mi polskikbk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Bardzo ładny mauser . pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Odlewy komór z zamkami widziałem na MWB w Łodzi u jakichś handlarzy i nie było to Hero, ci sami mieli też ładne czeskie komory tylko pocięte od dołu na długości gwintu. Z tego wynika, że jest odlewy można znaleźć na jakichś giełdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 9 Marzec 2004 Autor Share Napisano 9 Marzec 2004 Odlewy można zakupić na www.mundury-historyczne.pl . Mongo byłeś moż na Bzurze 2003 w rekonstrukcji niemieckiej, bo tam jakis koles strzelal z mausera 98k slepakami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 9 Marzec 2004 Share Napisano 9 Marzec 2004 Pewnie, że ja :DDDDDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 mongo powiedz jak go przerobiles ??:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 10 Marzec 2004 Autor Share Napisano 10 Marzec 2004 Hehe. Mongo to zawsze się zastanawiałem na zlotach co to za koleś ma taki fajny sprzęt :P Teraz już wiem :)A tak a propos: 1.to co wy macie te hełmy takie błyszczące? np. na MWB w Łodzi.2. Jak zauwazylem to uzwywacie saperek polskich..?3. Jak wygląda wasza struktura organizacyjna rekonstrukcji niemieckiej? Czy to jest tak jak w cytadeli", ze macie jakies spotkania, cwiczenia, liste członków? czy po prostu jak idzie spotykacie sie tylko na imprezach i kto chce niech przyłazi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 Tak farba wyszła, teraz mieszam półmata RALa 60061, zobaczymy.Saperki są praktycznie identyczne, tylko trzonek inny i tylko ja taki mam ale niedługo.Nikt sobie nie przyłazi jak chce, są członkowie i szefowstwo, tylko na większe imprezy bierzemy tzw. volksturm, czyli kto chce i ma ku temu warunki odpowiadające nam.Najbliższe spotkanie robocze na poligonie mamy 20 marca.chyba wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 10 Marzec 2004 Autor Share Napisano 10 Marzec 2004 ok. Piszesz RAl 60061 rozni sie cos od RAL 6006? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 A skąd panowie można wziąć taką farbe ? na hełm i zieloną na puszke pgaz ?pzdr Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 11 Marzec 2004 Autor Share Napisano 11 Marzec 2004 farby RAL można znaleźć w każdym porządnym sklepie farbiarskim. RAL 6006 uzyskuje się poprzez zmieszanie spec. maszyną farb. Ja sobie dla wygody w sprayu zamówiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Dzień dobry panie Romel79 ja mam około 70 puszek na maski przeciw gazowe nawet w jednnym zachowała się orginalna zawartość lekarska ( prezerwatywa, bandarze, i jakieś tabletki)Mam oprócz tego około 20 chełmów niemieckich a taką farbę znajomy przywiózł ,mi znajomy z niemiec. Z tego co wiem to taką farbę można dostać w kraju po zmieszaniu kilku innych farb. Efekt jest taki sam.Pozdrawiam Tankboy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 15 Marzec 2004 Autor Share Napisano 15 Marzec 2004 Ta.. no i kupiłem RAL 3003 ktory okazal się kolorem czerwonym :| Dzięki za dobre info :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Kloki, poczytaj sobie szczególnie ostatnie postyhttp://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=56694#56694to rozwieje twoje wszelkie wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 1 Kwiecień 2004 Share Napisano 1 Kwiecień 2004 Wracając do broni to świetne repliki robi Hauptman Korbke z Grossdeutschland. Tylko ceny wyższe niż to badziewie z Hero albo z mundury-historyczne.pl . A ja ostatnio kupiłem na Allegro doskonałą porządnie wykonaną i ważącą swoje replikę PPsz 41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Jak jest z czasowym przywozem deko do Polski?Mieszkam teraz w Anglii i moge sobie tutaj poprostu wejść do sklepu, lub zamówić przez www prawie każde deko:mauzery, mosiny, steny, brena itp. Wszystkie z miejscowym certyfikatem policji i 100% legalne.Czy jak będę chciał gościnnie wpaść do Polski na jakąś rekonstrukcję, to będę mógł taką broń przywieźć i wywieźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Dużo zależy od tego co jest w takiej broni zdekowane. Np. w Niemczech nie dekują zamków od mauserów które w Polsce same w sobie są bronią i kosztują od 6-ciu miesięcy do 5-ciu lat. To samo odtyczy komór zamkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Tego to nie wiem, ale sprawdzę....Wiem, z tutejszego forum, iż mają też np steny na hukową, jednak jeszcze nie wiem na jakich zasadach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.