Bartek11 Napisano 12 Luty 2011 Autor Napisano 12 Luty 2011 Mam obecnie wykrywacz HS-3 sprzęt jest OK. ale denerwuje mnie, iż wymaga on ciągłego strojenia przy poruszeniu się po nierównym terenie. (Poruszam się w terenie zaśmieconym przez drobne odłamki).W taki terenie jest on niestabilny. Może ktoś z użytkowników Proximy powie parę słów o zasięgu rutusa w porównaniu do hs-3 (cewka 30 cm). Oraz dyskryminacji w obu sprzętach.Z góry dziękuję za rzeczowe info.
festung. Napisano 12 Luty 2011 Napisano 12 Luty 2011 Dziwna sprawa z tym ciągłym strojeniem a cewka w smętku nie jest walnięta?
sid30 Napisano 12 Luty 2011 Napisano 12 Luty 2011 jeśli chodzi o zasięgi ( a zbierasz militarke) to nie ma co porównywać :) ja tez przesiadłem się ze smętka na rutusa i jeśli nie wypuści on dużej cewki do lata to idzie w odstawkę na all
rafal_etz Napisano 12 Luty 2011 Napisano 12 Luty 2011 Ja latam ze smętkiem po górkach i dolinach też nieźle zasmieconych ale stroić go często nie muszę najwyżej zresetować raz na jakiś czas np. przy sprawdzaniu jakiś nagłych zagłębień i tyle
Thomson. Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Jeżeli chodzisz na statyce z dyskryminacją to jest to normalne zjawisko co do tego, że wykrywacz po jakimś czasie się rozregulowuje. Taka to natura statyków że trzeba co jakiś czas stroić do gruntu. Pzdr
Bartek11 Napisano 13 Luty 2011 Autor Napisano 13 Luty 2011 Mój ma czasem takie akcje że jak odłożę go na bok (delikatnie) podczas kopania z dala od saperki to zaczyna się sam powoli wzbudzać i śpiewać". (strasznie irytujące)Jeśli dłużej chodzę (10 min) i nie resetuje go to wydaje mi się że zasięg znacznie spada.Czy to jest normalne ?Odnośnie proximy słyszałem że przy normalnym, a nie wolnym poruszaniu się jest lepsza od smętka gdyż ma większy zakres częstotliwości pracy. Czy to prawda ?
kres Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Podepnę się pod wątek kolegi Bartek11, żeby nie mnożyć niepotrzebnie tematów. Chcę kupić pierwszy wykrywacz i po przestudiowaniu kilkunastu wątków porównujących Rutusa Proximę i Smętka, nadal nie potrafię wybrać odpowiedniego dla siebie sprzętu. Interesuje mnie poszukiwanie z lekkim wskazaniem na militarkę. Mam już odłożoną odpowiednią kwotę, żeby skorzystać z zimowej promocji Rutusa, ale prosiłbym kolegów o poradę czy jest to pomysł lepszy niż zakup Smętka. Z góry dzięki za wszystkie rzeczowe wypowiedzi.pozdrawiam,kres
pako151515 Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Kres jeżeli chcesz więcej coś od życia kup PROximę bo przy smętku popadniesz w niechęć. Miałem dwa sprzęty i mogę jedno powiedzieć jeżeli miałbym wrócić to do PROximy. Pozdro
pawel888 Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Wytłumacz dlaczego popadnie w niechęć? :) Argumenty dlaczego tak a nie inaczej? Jakoś 60% środowiska poszukiwaczy militarnych nie popada w niechęć :)<pozdro
PUMA1 Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Kres . Ja napisze Ci tak jeśli szukasz wykrywacza z lekim wskazaniem na militarke to drogi kolego odpuść sobie Hs-3 , bo zrobisz jak wielu kupisz go i po paru tygodniach wystawisz go na aukcji. Z tego co piszesz to napewno będziesz chciał szukać kolorowej drobnicy i kolorków do których Hs-3 się nie nadaje wogóle, może coś tam znajdziesz ale po udręce on nie nadaje się na monetki i małe kolorki tu musi być typowy dynamik lub wykrywacz który ma tryb statyczny i dynamiczny. To tak jak byś kosił trawnik koło domu kombajnem można ale po co ? Ja bym Ci doradził Armanda Prospektora lub Rutusa które Hs-3 poprostu nie dadzą żadnych szans Hs-3 na kolor a do tego mają tryb statyczny .
damiani Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Po prostu HS-3 lubi odłamki,gwoździe jak koń owies.Jak nie będziesz chciał ich kopać i podkręcisz DISC to zasięg spadnie niemiłosiernie.Brak identyfikacji co kolor a co stal spowoduje że będziesz rył jak dzik np. w łuskach podczas gdy inni będą mogli sobie wybrać co kopać, to samo tyczy się odłamków.Generalnie ten sprzęt nadaje się na tereny mało zaśmiecone.Wiele o tym pisano i Proxima z pewnością będzie lepsza jeżeli masz tylko lekkie wskazanie ;-)
ziarnoo Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 polecam proxime, sam chodze i jestem zadowolony. rure od panzerfausta wykopalem z dna okopu i i piekna drobnice jak monetki bizuterie, wpinski odznaki, niesmiertelniki itp itd. NAPRAWDE POLECAM BO WARTO W NIA ZAINWESTOWAC. pozdrawiam (WOW)
kres Napisano 15 Luty 2011 Napisano 15 Luty 2011 Porozmawiałem jeszcze z dwójką znajomych, są aktywnymi użytkownikami Proximy i już podjąłem decyzję. Dziś wpłacam zaliczkę a w przyszły piątek odbieram wykrywacz. Jeszcze raz dzięki!
Bartek11 Napisano 15 Luty 2011 Autor Napisano 15 Luty 2011 Jak słusznie zauważył kolega damiani" HS-3 lubi odłamki,gwoździe jak koń owies." Niewątpliwą zaletą HS-3 jest jego zasięg, a wadą dyskryminacja. Czy przesiadając się ze smętka na proxime, aż tak wyraźna jest strata zasięgu. Szczerze mówiąc denerwuje mnie już kopanie odłamków i innego badziewia. Nowa większa cewka ma być dostępna do proximy czy argo ?
sid30 Napisano 15 Luty 2011 Napisano 15 Luty 2011 Chodziłem ze smętkiem cewka 40 i czuje sporą różnice :) Cewka większa była obiecana do proximy i jeśli będzie, to będzie to zajefajny wykrywacz :)
damiani Napisano 15 Luty 2011 Napisano 15 Luty 2011 Kolego sid30Możesz rozwinąć jak to z tą różnicą jest ?? Co masz na myśli ??
sid30 Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 Po prostu HS sygnalizuje nieporównanie głębiej znajdujące się przedmioty których proxima zwyczajnie nie sięga. Mówię tu o moim HS z cekwką 40. Słyszałem głosy za HS z cewką średnią ma takie same zasięgi co proxi, ale chodziłem też ze średnią i jednak upieram się ze jest płytsza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.