Skocz do zawartości

nauczcie mnie proszę Ciboli

matmro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pole...zacząłem na niskich nastawach dyskryminacji ale nie poskutkowało dlatego zwiększyłem...Ale jak zmniejszę nastawy tonu wiodącego to wtedy dupa z superstrojenia...I tak zle i tak niedobrze...a co z kamieniami? wasze tesoro też ma taki mankament?
Napisano
Tak, ale kamienie dają charakterystyczny sygnał, bardzo łatwo rozpoznać. Co do superstrojenia to radze poczytać ten temat: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=2218&sid=77e3bd0ce9b28b076774ff8c4d29e647
Napisano
Panowie,

Jeśli dopiero poznajemy urządzenie, to nie korzystamy z Threshold przekręcanego mocno w prawo. Należy nauczyć się posługiwania wykrywaczem z Thresholdem ustawionym na poziomie słyszalnym. Do wyłowienia głębszych sygnałów przydatne będą niewątpliwie słuchawki. Po czasie można próbować kręcić Threshold w prawo. Ważne jednak, by najpierw nauczyć się normalnie ustawionego wykrywacza.

Natomiast NIE MA żadnych logicznych przesłanek, by zaniżać ustawienie Sensitivity. Tracicie realne centymetry! Czułość należy pokrętłem Sensitivity ustawić na maksa i ująć tylko odrobinę, tyle by wykrywacz zachowywał się stabilnie.
W przypadku Ciboli na kamienistym lub zmineralizowanym gruncie konieczne będzie zmniejszenie Sensitivity. Ale robienie tego z góry jest po prostu bez sensu, bo potencjał wykrywacza (w sensie zasięgu) obniża się znacznie.

To, że wykrywacz popierduje i daje jednostronne, niepowtarzalne sygnały może być też rezultatem dużej ilości skorodowanego złomu w ziemi, przy jednocześnie niewysokiej nastawie dyskrymy. Dzieje się tak m.in. na obszarach intensywnie ostrzeliwanych artylerią, albo na terenach byłych zabudowań (np. baraki). Zapewniam Was jednak, że jeśli wśród tego złomu znajdzie się kolorek, to go wyraźnie usłyszycie i nie będzie wątpliwości, że kopać trzeba. Pozostałe sygnały pomijamy, chyba że intuicja nakazuje nam zajrzeć co jest pod nimi :)))

A sflustrowanemu" :P koledze, temu co to sygnał mu zniknął, pozostaje poradzić cierpliwość i dalszą praktykę. Niezależnie od wykrywacza tak się zdarza. Zazwyczaj wtedy, gdy przedmiot jest cienki i przemieścił się w dołku, ustawiając a sztorc". ZAWSZE warto wzruszyć ziemię, wykonać dodatkowy ruch łopatką. Zazwyczaj po tym sygnał się odnajdzie. I często może być to monetka.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie