Skocz do zawartości
  • 0

Stopka Berthier (?) oraz dziwna breneka

nomyss

Pytanie

Napisano

Witam

Proszę o identyfikacje tych przedmiotów. Wpierw sądziłem że to jakiś złom później na tym forum ktoś zidentyfikował podobne jako stopki od karabinu Berthier więc zacząłem je zbierać ;) kolekcja jest już pokaźna (1 miejsce potyczka (?) w 1945 walały sie jeszcze nieustawowe części od mosinów i magi do Stg). Po znalezieniu wczoraj 6 zacząłem mieć wątpliwości czy to w ogóle jest stopka czy też jakiś zawias/okucie od drzwi.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ze zdjęcia wynika, że nie wszystkie stopki są takie same. Czy to wina fotografii, czy rzeczywiście są różne?
Ta, którą pokazałeś na zbliżeniu, to na pewno Mosin, ale trudno określić pozostałe. Przydałyby się zbliżenia z innego kąta.
Napisano
Faktycznie na focie są różne ale to wina ustawienia aparatu albo obrośnięcia rdzą (wszystkie są takie same - ta sama konstrukcja dziury etc.). Różnice są może w długości ale rzędu kilku mm (zapewne z powodu ogólnie średniego stanu). Czyli znów mosin ehhh ;)
A czy da sie określić czy to wersja 1 wojenna (długa) czy 1944 ?

Pięknie dziękuję za dotychczasowe informacje.

pozdrawiam
Sz
Napisano

Witam

Proszę o identyfikacje tych przedmiotów. Wpierw sądziłem że to jakiś złom później na tym forum ktoś zidentyfikował podobne jako stopki od karabinu Berthier więc zacząłem je zbierać ;) kolekcja jest już pokaźna (1 miejsce potyczka (?) w 1945 walały sie jeszcze nieustawowe części od mosinów i magi do Stg). Po znalezieniu wczoraj 6 zacząłem mieć wątpliwości czy to w ogóle jest stopka czy też jakiś zawias/okucie od drzwi.

Napisano
Wymiary (przybliżone):
Dł: 10 cm
Szer (najszersze miejsce) 3,8
Dł części ze śrubą 3,8
Szer ww. (najszersza) 3,4
Napisano

Breneka

Do tej pory znajdowałem bez tego .... szpicu (sam ołów). Szpic żelazny wygląda jakby był w drewnie ale może to tylko dlatego że znaleziony w lesie :).

Dł. całości 3 cm
Szer. 1,6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie