Skocz do zawartości

Prośba o identyfikacje schronu. Dla działa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Tak jak w temacie, jako iż jesteśmy aktywnymi działaczami Gniazda (www.bunkry.gniazdo.net.pl) nie mogliśmy siedzieć w domu/pracy na taką pogodę więc ja wykorzystaliśmy maxymalnie dzisiaj :)

Do rzeczy.
Bardzo bym prosił szanownych forumowiczów o wstępną identyfikacje tego schronu. Główna fotka znawcą powie pewnie wszystko, my niestety ciągle się uczymy fachu :)

Tutaj więcej fotek http://wyslijto.pl/plik/yi3epek37r

Pytanie moje jest następujące, czy może to być schron typu Unterstellraum 701" ? Wymiary co prawda nie te ale te pręty na stropie mnie dziwią. Jeżeli ktoś ma problem z pobraniem fotek. Wymiary Szerokosc 5,20metra. Długość 8,40metra. Szukane Proxima ładny sygnał cały czas aż się urywa na takich właśnie wymiarach schronu.

Stan na fotkach po dzisiejszej akcji.
W fotkach jest mapa z położeniem oraz fotka jak to wyglada z dalsza, możliwe iż na takim pagórku mogły być 3 tego typu schrony na baterie artylerii ?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Wojciech Bujakowski

Przepraszam za spam ale zapomniałem dodać tego linka.
http://www.gk.strefa.pl/niemczu.html#2z to odnośnie Unterstellraum 701" Fajne fotki + rysunki techniczne.

Pozdrawiam

Hej,

Kolega znając się na tym bardzo chętnie by poszukał, ale drugi kolega kopiąc może odkopałby go do końca i zrobił by porządne pomiary?

Tak na serio - przy danych jakie podaliście (szerokość 5,20 metra, długość 8,40metra, wymiar jak rozumiem określony wykrywaczem)ciężko coś wróżyć. Tak jak wam pisałem na fortyfikacjach", grubość ścian, stropu, umiejscowienie wejścia - to coś co pomoże zidentyfikować funkcję obiektu.

Czy jest jakiś problem, że nie można go odkopać i pomierzyć?

Witam

Widać troche problemu jest z tym tematem :)

Mój ojciec mówi że jest tak wejście od góry, tak lookałem po tych różnych schronach i takie coś mi wpadło w oko:

http://www.fortiff.be/regelbau/index.php?page=v56a

Jakieś sugestie uwagi ? :)

Nie mogę się doczekać aż załatwimy pozwolenie, wtedy kopara wszystkie wątpliwości rozwieje :)

Dziś tak się pobawiliśmy okazało się że ten beton jest dziwny jakość jego strasznie niska. Odkopana cześć jest tak krucha że można go zniszczyć palcami. Wystające zbrojenie do tego sugeruje że miała być dodatkowa powłoka ale nie zdążyli.

Ale wracając do jego wykopywania to mamy problem bo nie mamy zezwolenia na takie coś. więc musimy się posługiwać wymiarami i wstępnym jego wyglądem.

Nie przypomina również Regelbau ponieważ R mają ściętą górę z 2 stron a ten jest płaskim i prosty.

W ogóle ludzie twierdza że mogła się tam mieścić bateria artylerii co by się komponowało z niedaleko lezącym Sztabem obrony.

Co lepsze wzniesienie wygląda na sztucznie usypane i przypomina HILL 400 z Call of Duty II to tak tylko jeśli ktoś grał.
Jest u góry tam dziwnie ścięte a co jakiś czas biegnie pierścień wokół tego wzniesienia. W ogóle teren jest śmiesznie surrealistyczny.

Pozdrawiam.

A jeszcze wracając do wykopów sondażowych...

Beton jest bardzo delikatny reaguję z łopatą śmiesznie.
Po prostu byle jakie uderzenie go niszczy albo nie był zabezpieczony albo nie wiem.

Czas wystąpić o pozwolenie i się przekonać ściągając z jego stropu całą ziemie przynajmniej ile to możliwe.

• 2 weeks later...
możesz próbować szukać wejścia , zanim wleziesz dowiedz się od okolicznych mieszkańców czy przypadkiem to nie jest bunkier przerobiony na mogilnik. Bardzo często stare schrony i bunkry na polach były przez PGR-y wykorzystywane jako mogilniki na stare nawozy lub inne świństwa. Potem to zasypywano aby nikt się nie dostał bo to przyczajona śmierć i nie radzę pod żadnym pozorem wtedy do niego wchodzić. Jeżeli to zasypany mogilnik to chemia i gazy wydzielane z nawozów lub innego świństwa mogła doprowadzić do destrukcji betonu, co się kończy tym że beton się lasuje czyli sypie jak proszek, ale może to też być wynikiem szybkiego budowania schronu i braku cementu więc wylewano tym czym miano czyli lichym betonem. Liczyła się sztuka oddanego schronu aby nie wypaść przed dowództwem że się nic nie robi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie