adek1990 Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 zaczeliśmy o potężnym orężu a kończymy na wydmuszkach ;D pozdrawiam
szpagin Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 WitamJa używam takiego jak na zdjęciu(fotka z allegro)Bardzo dobry sprzęt:)
ktos451 Napisano 29 Czerwiec 2012 Napisano 29 Czerwiec 2012 Ja ograniczyłem do dwóch noży - glocka lub wz.98 co wg. was jest lepsze?
Bojowiec Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Wydaje mi się, że oba te noże nie są zbyt wygodne. Fakt, że to prawdziwe wojskowe rzeczy, ale ja bym proponował coś fixed (czyli też ze stałą głownią), np. firmy EKA, Benchmade też są dobre.
ktos451 Napisano 4 Lipiec 2012 Napisano 4 Lipiec 2012 Ostatnio jeszcze mi się spodobał spodobał walther Black Tac fajnie wygląda, po złożeniu mały, i chyba się na niego zdecyduję. Na początku myślałem o nożu wojskowym, ale stwierdziłem, że niewygodne może być go przenoszenie dużego noża ze stałą głownią. Chciał bym mieć też taki nóż jak np. Glock, ale na razie starczy mi malutki walther - wygląda porządnie, jak ktoś miał z nim do czynienia to niech go opisze, z punktu użytkownika. PSMoja pierwsza wypowiedź w tym wątku brzmi jak bym posiadał oba noże - ale to na razie są to tylko opcje wyboru :)
beamter Napisano 6 Lipiec 2012 Napisano 6 Lipiec 2012 No to już będzie totalny off-topic więc wybaczcie ale od biedy pasuje.... co do kwestii noża jako narzędzia obrony... na szczęście nigdy nie byłem w sytuacji wymagającej użycia noża w samoobronie przeciwko ludziom/zwierzętom i słabo to sobie wyobrażam. A co z gazem pieprzowym? Ja tam zawsze noszę, mam złe doświadczenia z psami z czasów wypraw rowerowych po opłotkach. Jak piszecie,w lesie różnych można spotkać , łatwiej chyba by było w gębę psiknąć niż rzezać od ucha do ucha. A scyzoryk to owszem noszę, i to polski - drewniane okładziny, Gerlach, kompletny antyk ale na chodzie.
RIDER Napisano 6 Lipiec 2012 Napisano 6 Lipiec 2012 Ja tam używam takowego ustrojstwa,daje radę już od wielu lat.Kiedyś tachałem ze sobą dużo większy kaliber ale to był faktycznie zbędny balast i właściwie mało praktyczny.
SPIDER Napisano 2 Wrzesień 2012 Napisano 2 Wrzesień 2012 Witam mam parę pytań odnośnie tego noża http://allegro.pl/noz-spadochroniarzy-bw-i2572718525.html1 czy ktoś ozywał takiego? 2 czy to jakaś kopia?? 3 czy naprawdę został używany przez jednostki wojskowe i jakiego Formatu? za wszelkie informacje z Góry dzięki :-)
Przemko113 Napisano 2 Wrzesień 2012 Napisano 2 Wrzesień 2012 @SPIDERTo podróbka jakich wiele. W tym zakresie cenowym najlepszy jest nóż Glocka.
krzysiek9559 Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 te noże to typowe falsy... ale można zaszpanować przed kimś co nie ma zielonego pojęcia .
ColdDemons Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 Scyzoryk BW i nie trzeba nic lepszego. Oryginalny scyzoryk a nie szajs mil-tec'a. :)
stan63 Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 Nie ma znaczenia markowy czy nie,powinien dobrze spełniać swoje zadanie.Ja do lasu zabieram tasak wykonany z piły tartacznej i nie muszę bawić się z piłowaniem,mam też przy sobie nóż gerlach :)
stan63 Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 Długość 15cm, szerokość 10cm, długość całkowita 35cm.
ktos451 Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 taki lekko rzeźnicki :)Na oko jest o nieporęczny, ale solidny, wytrzymały i zapewne dobrze tnie, coś takiego dobre w chaszcze i na korzenie.
stan63 Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 Może i sprawia wrażenie nieporęcznego ale zapewniam używam go od kilku lat i do korzeni jest idealny
ColdDemons Napisano 29 Styczeń 2013 Napisano 29 Styczeń 2013 Stan63, ma to znaczenie. Bo solidniejszy jest scyzoryk z ostrzem Victorinox'a, niż chińskie podróby Mil-tec'a.
stan63 Napisano 29 Styczeń 2013 Napisano 29 Styczeń 2013 Masz rację ColdDemons ostrze to podstawa dlatego wyraźnie napisałem że powinien dobrze spełniać swoje zadanie.
brunogd Napisano 29 Styczeń 2013 Napisano 29 Styczeń 2013 Witam , możana napisać że zaczne używać noża firmy Cold Steel model Bushman , po wielu przeczytanych i obejżanych recenzjach na YouTube zdecydowałem się na zakup tego modelu , brałem pod uwage Glock 78 lub Finn Bear również z Cold Steel ( ten ostatni jest bardzo zgrabny lecz za delikatny na leśne wypady ) , zdecydowałem się na coś poność bardzo wytrzymałego (okazja na własne testy dopiero zapowiada się na wiosne) jednak uważam że żaden nóż nie zastąpi porządnej saperki . A dla tych którzy dysponują zbędną kasą i tak polecił bym model SRK cold Steel :) mam nadzieje że jako miłośnik noży znajde gdzieś zbędne 350-400zł na tą zabawkę , pozdrawiam .
SkunkWeed Napisano 30 Styczeń 2013 Napisano 30 Styczeń 2013 Noszę Morę Bushcraft Orange. Jak się zgubi to ją z daleka widać. Jak nie znajdę, mała strata.
ColdDemons Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 @brunogd Twój ''nożyk'' iście survivalowy i nie do zajechania. Ma bardzo dobre opinie na tematycznych forch.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.