Skocz do zawartości

Grupa bojowa Godula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Wszystkich
Interesuję się fotografią z powietrza. Ostatnio wciągnąłem się w fotografowanie fortyfikacji ze Śląskiego rejonu umocnionego.
Poniżej 2 zdjęcia schronu bojowego z Goduli - Ruda Śląska. Schron bojowy Nr 16a
N 50°18'56,56 E 18°53'50,47"
To na początek.
Ma już na oku inne miejsca.
I jednocześnie prośba i propozycja do szanownych Kolegów.
Proszę o propozycje ciekawych miejscówek do fotografii z powietrza. W zamian daję wykonane zdjęcia i prawa do ich wykorzystywania.
PZDR

Na OWŚ warto sfotografować w pierwszym rzędzie te obiekty, wokół których otoczeni nie zostało jeszcze zdeformowane.
Oprócz 16-tek na Goduli warto sfotografować magazyn amunicji i może tradytor, lecz unikając zabudowy.
Na wzg. 304,7 koło Dąbrówki Wielkiej także magazyn w wąwozie i widoczne schrony, np. dwu-kopułowy.
Dalej Bobrowniki i Niezdara. Na pewno Nowy Bytom, Radoszowy i Śmiłowice oraz resztę Odcinka Mikołów".
Także na Pozycji Górnośląskiej, np. obiekty w Zbrosławicach.
Na Stellung  2" jest wiele fajnych miejsc na polach.
Na MRU np. 677 jest pięknie widoczny oraz ciekawe są budowle hydrotechniczne, w tym mosty zwodzone.
Itd, itp.
Temat obszerny niebywale.
Chyba najlepiej go po prostu omówić, spotykając się nad mapami.
Mieszkam w miejscowości, przez którą przebiega Pozycja Górnośląska, więc chyba to możliwe bez większego kłopotu.
pozdr

Co do Goduli to więcej się nie odważę obcykać, bo droga, linie elektrychne i domy...
Tyklo ta 16a była na polu. 16 jest zarośnięta. Skład amunicji pięknie zamaskowany trawą :)
Tradytora nie zauważyłem ale podobny jest na wzg. 310 Bobrowniki" Tradytor artyleryjski południowy. Ładnie odsłonięty. Dodatkowo w miejscu gdzie budują autostradę ładnie odsłonili inny schron. To będzie kolejne miejsce. Mam blisko z Bytomia.
Musze zrobić zwiad na te pozycje które mi zapodałeś
Chętnie się spotkam i pogadam...

• 3 weeks later...
Witam . Jeżeli pomykasz po nieboskłonie na parolotni z silniczkiem to z Bytomia zalecam pojechać do Niezdary . Fajne pola do startu i lądowania latasz nad otwartymi polami . niektóre umocnienia są bliżej wsi ale na szczęście nie ma za dużo linii energetycznych a umocnień sporo .Namiary znajdziesz na umocnienia na tej stronie http://www.fortyfikacja.pl/index.php?a=po . Przejdź tylko na mapę terenu i widok z góry. Jak potrzebujesz mapy z zaznaczonymi fortyfikacjami to poszukaj w antykwariatach tak zwanej MAPY TURYSTYCZNEJ pt OKOLICE KATOWIC w skali 1 : 100 000 wydana w 1994 r niebiesko żółta . tam są zaznaczone dokładnie WSZYSTKIE bunkry OWŚ . tak że z tą mapą bez problemu znajdziesz każdy obiekt . Też jestem z Bytomia ;o)

Dzięki. Właśnie je zlokalizowałem. Teraz mam namierzone Siemianowice.
Co do paralotni to ja sam na niej nie latam. Jest to model zdalnie sterowany, tak, że nie muszę mieć specjalnego miejsca. Byte nie w mieście. A tak, to mogę latać tym modelem nawet w ciasnej przestrzeni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie