Skocz do zawartości

Tesoro Tejon czy Omega 8000

woojec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Po pewnym czasie niebytu chcę wrócić do przygody z detektorem. Planuję zakup sprzętu i proszę szanowne grono forumowiczów o pomoc .Interesuje mnie kolorowa drobnica w lasach i na polach. Plaże nie.Który wybrać ?
Pozdrawiam
-woojec-
Napisano
Ja bym brał omegę. Ale tylko dlatego że muszę mieć lcd i wolę szybko zamiatać. Do tego słoń mi nadepnął na ucho i na samych dźwiękach bym nie dał rady.
Napisano
Akurat miałem okazję sprawdzać i byłem zdziwiony, ile Tejon potrafi znaleźć w miejscach gdzie Omega nie wydaje nawet tchnienia. Ale oczywiście nie należy mi wierzyć bo jestem dealerem Tesoro;) (byłem też Tekneticsa).
Napisano
Miałem już w rękach różne modele Tesoro i wiem,że są szybkie a na polu przy rekonesansie jest to bardzo istotna cecha.Ale odnoszę wrażenie że, Tesoro nie idzie z duchem czasu,kiedy inni wprowadzają nowe modele.Omega to jednak jakaś nowość, może da się ją szybko polubić no i ten ciekawy ekran.Pytanie czy, kiedy już ją opanuję będzie gorsza w polu ,lepsza czy bardzo porównywalna ,bo ich ceny też takie są.
Napisano
To trzeba spróbować Raned
Z 11 dd to jest jak Tejon
Wiem bo miałem oba wczoraj w ręku
Waga na korzyść Tesoro zasięgi podobne
Jest lcd w O8000 i większa cewka = wiecej sprawdzonego pola
Napisano
Tejon jest lepszy pod wieloma względami ale trzeba się samemu przekonać,po co wyświetlacz szkoda czasu na niego patrzeć i tak nie są wiarygodne 100% tak samo jak w innych modelach , wykrywacz z wyświetlaczem tylko czas się traci ,miałem Tejona i załuje że sprzedałem,zachciało mi się nowości z wyświetlaczem i już go sprzedałem, ja osobiście zdecydowanie polecam Tejona ,ale wybór należy samemu dokonać pozdrawiam bikemax771
Napisano
Kolego bikemax771
Niewielu wie że brak VID czasami mocno pomaga a czasami mocno przeszkadza. Zależy czego się szuka.
Jeżeli kolorowa drobnica to z pewnością brak będzie pomocny (nie trzeba się zastanawiać a czasami polmos na wyświetlaczu bywa zgoła czymś innym po odkryciu) ale na plażę to już nie bardzo - trzeba będzie albo kopać wszystko albo wyciąć pulltaby a wtedy stracić też mniejsze nominały.
Napisano
bikemax771. po co wyswietlacz?? a po to ze by wiedziec co sie ma pod cewka a nie kopac kazy sygnal wiswietlacz to bardzo pomocna rzec i ja bym byl za omega ale to tlko moje zdanie. pozdro
Napisano
Do Raneda
Już pisałem ,ze Tesoro to sprawdzony i dobry sprzęt.
Tani M-Max wydłubał masę super ciekawej drobnicy . De Leon też ,ale jak pisałem Omega to nowość. Pytanie - czy ta nowość w swojej opinii ma uzasadnienie. Dodam ,że rozumiem brak nowych miejscówek,że ładne trafienia ,to nie tylko szczęście ,ale też pomoc sprzętu i spryt operatora.Ale czy na danej miejscówce ,pole,piasek,las,bez zakłóceń gruntu ,oba wykrywacze będą miały porównywalne osiągi?
Czy ktoś robił TESTY , nie idioten test " w powietrzu ?
Napisano
bikemax771-też uważam ,że ekran LCD -to fajny i potrzebny gadżet , jeśli tylko działa poprawnie .Zerkanie na cyferki ,może opóźnić nie tylko odkrycie wymarzonego skarbu , ale też naraża na niezapowiedziane spotkanie z leśniczym czy też z innym stworem leśnym !
Pytanie brzmi, czy po przejściu miejscówki Tejonem , Omega jeszcze coś trafi ? Czy też będzie odwrotnie ?
Oto jest pytanie ?
Napisano
Po Tejonie Omegą ze standartową cewką nic nie znajdziesz, spędziłem z tym wykrywaczem wiele godzin i jest to tylko średniaczek, bardzo ugładzony i spokojny. Jeżeli koniecznie chcesz Tekneticsa to kup za te same pieniądze używanego T2 i masz wykrywacz z górnej półki. Nastaw się na niespodzianki z zakłóceniami elektrycznymi w niektórych lokalizacjach, ale generalnie bardzo fajny wykrywacz.
Napisano
Co do T2 to powiem , że znam go tylko z opowiadań sprzedawcy w T.
Sprzęt dla fachowców ,stworzony dla poszukiwaczy samorodków złota.
Cena zbliżona do Omegi i Tejona .
Napisano
Dzięki za podpowiedzi.
Temat: Tejon vs Omega -otwarty
Jakiś czas temu trafiłem na info, że Omega z cewką NEL Tornado 12x13 dodaje 30% mocy !
Prawda to !?

!
Napisano
A ja twierdze ze po jednym i po drugim sie jeszcze wyciagnie bo nie ma takiej obcji zebys przeczesal kazdy centymetr sam omega wyciagalem moniaki po f75 i po sovereign GT na zwyklej cewce
Napisano
Tak jak ktoś chce z wyświetlaczem to nich ma ,ale na plaży też leży dużo polmosów trzeba się samemu przekonać kupić Tejona i Omege bo w praktyce to zawsze inaczej wychodzi pozdrawiam bikemax177
Napisano
Witam,obecnie posiadam omegę 8000 z cewką 11DD.wykrywacz jest lekki zasilany jedną baterią 9-wolt,menu intuicyjne,do wyboru 3 częstotliwości , funkcja notch itd.brakuje w nim podświetlania i regulacji głośności poza tym sprzęt OK.Omega jest to sprzęt typowy na kolorek , osiągami nie odbiega od innych w tym przedziale cenowym wykrywaczy nowych.wcześniej używałem kilku detektorów od prehistorycznego wykrywacza typu PI po whitsa XLT,whitsa mam do tej pory , miałem też tesoro golden umax ,wykrywacze ze stajni tesoro charakteryzuje lekkość konstrukcji w porównaniu do proximy czy whitsa i dobre osiągi, menu proste w ustawieniach.
Każdy z nas chciałby mieć taki detektor który by pokazywał monetę boratynkę z pół metra w ziemi tylko czy zawsze by się chciało tak głęboko kopać?.Teknetiks czy Fischer to w zasadzie bliźniaki ,są budowane w jednym zakładzie Fischera.
pozdrawiam DASZ DÓŁ
Napisano
Jeśli chodzi o Omegę , to cała ajemnica" dobrego zasięgu tkwi w dobrym dostrojeniu tego sprzętu - niestety automat w tym wykrywaczu to porażka - zasięgi na nim są rozczarowujące . Po umiejętnym dostrojeniu nawet na 10 potrafi zaskoczyć głębokością. Oczywiście 11" DD to conamniej jeszcze kilka cm więcej, a NEL to już kosmos" :-)))
Napisano
A.D.M. - świetnie .że poruszyłeś temat strojenia .Wiem,że to jedna z tajemnic sukcesu, ale co jest nie tak, z tym strojeniem Omegi? Pojawiają się opinie ,że to bardzo kłopotliwe a i tak za parę minut trzeba operację powtarzać od nowa . W czym problem,zły operator czy niedopracowana technologia?
I pytanie o NEL .Czy wiesz ,gdzie i za ile można ją kupić ?
Pozdrawiam
-woojec-
Napisano
Dzięki maślana .
Czy ty ją masz albo możesz potwierdzić,że NEL to nie są pieniądze wyrzucone w błoto ? Wiesz, na YT ,testy filmiki można zrobić pod każdego klienta .
Napisano
owszem strojenie to klucz do sukcesu
sam miałem poważne problemy i myślałem ze piszczałka jest padnięta
jak stroisz na automacie to jeszcze odejmij ręcznie z 15 jednostek aby uzyskać prawidłowy GB
przestanie ci popiskiwać i wariować no i oczywiście pokaże swoje prawdziwe zasięgi
jeśli chodzi o nela to kolega zdzichu ma spore doświadczenie jeśli chodzi o tą cewkę
myślę że w bardzo krótkim czasie pojawi się polski dystrybutor jednakże z pewnego źródła wiem iż Teknetics broni się przed Nelem wydając negatywne opinie na jego temat (moim zdaniem poprostu się boją się bardzo silnej konkurencji)
poczemay zobaczymy
a dzisiaj pierwszy wypad z Omegą uzbrojoną w nową 11dd pozdrawiam
Napisano
Witam
Znalazłem podobne dyskusje na innych forach i tam zdania na temat Omegi też są bardzo podzielone. Jedni chwalą drudzy psioczą.
Wniosek jest taki,że Omega z cewką 10 w standardzie,to raczej lipa. Trzeba dokupić drugą 11" ,ale po jaką cholerę jak można eksperymentować z cewką NEL 12x13.
Powstanie składak,który zadziała albo nie i co wtedy z tą słynną gwarancją na pięć lat? Koszt detektora + cena cewki 12x13 to jakieś 2600 zł.Za taką kasę można kupić dobry,sprawdzony sprzęt.
Ja postanowiłem poczekać,ci którzy już kupili Omegę+NEL zapewne zechcą podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami.
Moja decyzja na ten sezon to Tesoro Tejon.
Dziękuję forumowiczom za dyskusje i dobre rady.
Pozdrawiam
-woojec-
  • 7 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie