paschendaele Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 Mam takie pytanko.Otóż na terenie nie należącym do nikogo znajduje się bunkier a dokładniej schron. Jakiś czas temu wejście zostało zasypane, ponieważ między innymi bezdomni urządzali sobie tam mieszkanko...Jak wygląda w kwestii prawnej odkopanie wejścia do takiegoż schronu ale z jednoczesnym zabezpieczeniem wejścia przed wandalami/bezdomnymi?Dlatego jest pomysł odkopania, ponieważ dobrze by się nadawał (ze względu na wielkość) na bitwy ASG.Jeśli ktoś orientuje się w tym to proszę o odpowiedź.
woytas Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Znajdz wlasciciela terenu na ktorym stoi obiekt. Z nim gadaj
Szyna Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Kolego niestety nie ma już terenów ależących do nikogo".
CzarnyPoznań Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 urząd miasta gminy lub inna instytucja państwowa na pewno wskaże tobie właściciela schronu.Tylko z drugiej strony nie wiem czy schron nie podlega pod zabytki i z tym może być problem.
jan27 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Witam. Najlepiej bedzie jesli zlokalizujesz działkę na której jest ten bunkier, kozystając ze strony: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Nastepnie znajac juz numer działki i miejscowość w jej poblizu (bo numery sie powtarzają wiec potrzebny jest punkt odniesienia) zasuwasz do urzedu gminy i pytasz.Ale szczerze mówiąc bedzie raczej ciężko. Urząd nie wyda Ci takiego pozwolenia bez konsultacji z konserwatorem zabytków, ten natomiast zanim przeanalizuje sytuacje i podejmie decyzje to Ty zapomnisz o całej sprawie :-) (nie posadzam Cie o słomiany zapał)No i jeszcze moga przyczepić się kwestii zabezpieczenia wejscia (kto i na jakich zasadach posiadac bedzie uprawnienia do wejscia na teren obiektu), moga rownież poprosic o projekt zagospodarowania i takie tam. Ogólnie to kiepska sprawa. No chyba ze właścicielem działki jest osoba prywatna a urzad łaskawie udzieli Ci informacji kto to konkretnie jest. Wtedy możesz sie dogadac z taka osobą i kożystac z obiektu półlegalnie.Pozdrawiam.
woytas Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 panowie niepotrzebnie komplikuja cala sprawe. Zlokalizuj wlasciciela, jak prywatny to pewnie sie dogadasz. Jak UM czy podoąna instytucja tez dasz rade - nie maja pomyslu co z betonami robic.
jan27 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Woytas. Jesteś hiperoptymistą! Nie myślisz chyba, że UM wyda zgodę na korzystanie z takiego obiektu bez sprawdzenia chociażby jaki jest jego stan techniczny - Czy nie zwali się to ludziom na głowy... To kosztuje a taniej jest jeśli taki obiekt porasta krzakami. To raczej motywuje urzędasów do siedzenia na tyłkach.Nie staram się komplikować sprawy, a jedynie przedstawiam realia.
woytas Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 ja próblemu zadnego nie mialem jak zalatwiałem.
pasio Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Nasza organizacja nigdy nie miała problemu z właścicielami gruntu na których leżą schron - życzliwość + odpowiednie informacje + współpraca = sukces!Naprawdę dowiedź się na czyim terenie stoi schron i zadzwoń umów się porozmawiaj. Bitwy ASG ? To teren musicie mieć chyba raczej własny i zabezpieczony...http://www.gniazdo.net.pl/0proj0bunkry/Pozdrawiam.
szwed68 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Można,można, http://szczecinek.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=1837tak jak pisali koledzy powyżej ustal działkę potem właściciela(możesz zapytac w starostwie jeśli własnośc państwowa to powiedza bez problemu jeśli prywatna to musisz napisac wniosek(i zapłacic).
jagmin Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 paschendaeleZ pewnością można!, a pomysł jest znakomity!Jestem kustoszem Skansenu Fortyfikacji i chętnie pomogę podpowiadając co jak i gdzie.Pisz na infort@pro.onet.plPSmasz może książkę Passchendaele. Kampania we Flandrii 1917"?- popatrz na wydawcę :-)
paschendaele Posted February 7, 2011 Author Posted February 7, 2011 InfortNiestety nie mam tej książki ale z chęcią kupię.Dzięki za pomoc. Jeśli będę potrzebować jakichś informacji to będę pisać.ps. pod nick-iem ukrywa się dziewczyna ;)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.