heniek1978 Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 A o to chodzi z nabijaniem postów bo się rozpisałes.Wystarczy jeden post i cierpliwości.Przeczytają to odpiszą nie ma się co gorączkowac.
damianos12 Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 Tak właśnie za mocno się rozpisałeś zapomniło mi się tego dokładnie sprecyzować heniek1978 dobrze to określił ;P ..Przecież nie trudno się domyślić o co mi chodzi ;] Mensguth6 to nie jesteś z W-M ? Szczególnie zapraszam kolegów z Ostródy i Morąga do Zawrot zabiorę w ciekawe miejsce :) Wracając do tej Cibolki czy Rutusa dużo pisze o tym ale chce wiedzieć żebym się nie zawiódłDoradzą koledzy poczekam nie jestem upierdliwy a a kolega mensguth6 niech pisze co ma do powiedzenia w 1 poście żebym więcej nie widział czegoś takiego !!
mensguth6 Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 przeprszam raz jeszcze! tak jestem z WM a doklanie z dzwierzut.siedze od kilku dobrych latek w posen.a od niedawna zaczolem interesowac sie swoja miejscowoscia.duzo juz wiem ale to wciaz za malo i tyle zagadek,a miejscowi mazurzy juz nie zyja.niby nic sie nie dzialo a zlomu militarnego pelno.w literaturzenic na ten temat nie ma,to samo net,i badz tu madry.
damianos12 Napisano 10 Luty 2011 Autor Napisano 10 Luty 2011 To samo o mojej miejscowości tak dużo nie ma tylko o egzekucji niemieckich żołnierzy w byłej gorzelni i złomu tez jest dużo po niemioszkach ;D No i jeszcze trafisz fanty z I wojny nawet i przed obiema wojenkami różne monetki teren ogl fanto dajny ;}
Baggs Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 No ja jestem z Ostródy ale jeszcze nie miałem okazji tam chodzić z wykrywką. Osiadłem na innych terenach. Ostródę będę eksplorował na wiosnę. Z własnych ,,badań,, ciekawym miejscem mogą być tak zwane ,,wąwozy,, Lasy na wzgórzach za Ostródą i tak zwana Górka Napoleona. Wszystko w wiosce Kajkowo.
damianos12 Napisano 10 Luty 2011 Autor Napisano 10 Luty 2011 No miło widzieć swojego :D Tak jeśli chodzi o te miejsca to wyszedł mi bagnet od mausa i monetki ogl złomiku trochę to było na hs-3 teraz jak będzie w rękach cibolka to będzie się działo.. Jak będziesz w Ostródzie odezwij się to wyskoczymy na wykopki gdzieś :D Jak są jacyś znajomi z okolic to zapraszam ;) odezwijcie się tutaj
djdj75 Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 damianos12 - głównie szukaj tam gdzie stacjonowało LWP lub obecnie stacjonuje WP, ponieważ wykorzystywane były stare koszary.Np. Elbląg - ul. Mazurska, Łęczycka, Królewiecka, Braniewo, wspomniany Morąg, Olsztyn np. ul. Leśna, Pstrowskiego, Orzysz, Giżycko itp. pozdrawiam.
djdj75 Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 Zapmniał bym, o Korszach, Sępopolu (lotnisko LW, Bartoszyce, Kętrzyn i tak jeszcze długo sobie przypominać, :) Kurcze - Halo wszędzie tam było duzo woja przecież to wszystko była III Rzesza .
damianos12 Napisano 10 Luty 2011 Autor Napisano 10 Luty 2011 A no z tym szukaniem to ciężko na koszary bynajmniej w Ostródzie nie wejdziesz tylko pracownicy :D A mam tam znajomych ;] na stare lotniska wejdziesz ale to też zależy od miejsca bo nie wszędzie wpuszczą ale i tak dzięki za to że dodałeś coś od siebie bynajmniej wiem gdzie można teraz się wybrać ;D
mensguth6 Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 wiec z tego co udalo mi sie zdobyc sytuacja wyglada nastepujaco. podczas pierwszej wojny w mojej miejscowosci stacjonowal 17Ac dowodca von Mackensen. jak dlugo to jeszcze nie wiem,ale wiadomo ze stacjonowali przy drodze na Biskupiec. II ws. w dniach 12/13 czerwca stacjonowal P.G.R SR74 w drodze na front wschodni,miejsce postoju jeszcze nie zlokalizowane.wyjazd nastapil 21 czerwca.urodzil sie i mieszkal tez jeden ze zbrodniarzy niemieckich,nigdy nie osadzony! i teraz zagadka o kogo chodzi? dla ulatwieni podam polska nazwe miejscowosci: dzwierzuty
damianos12 Napisano 11 Luty 2011 Autor Napisano 11 Luty 2011 Ze strony lexikon-der-werhmacht pisze jakie wojska stacjonowały w Mohrungen a jak w Morągu to i pewnie u mnie takie też oto i one może ktoś przetłumaczyć cały ten tekst FronttruppenteileStandort-Kompanie MohrungenLandesschützen-Bataillon XI/ILandesschützen-Bataillon 224I./Infanterie-Regiment 3I./Artillerie-Regiment 21 ErsatztruppenteileInfanterie-Ersatz-Bataillon 3Grenadier-Ersatz-Bataillon 3Reserve-Infanterie-Bataillon 3Artillerie-Ersatz-Abteilung 37Artillerie-Ersatz-Abteilung I./169Fahr-Ersatz-Abteilung 21Landesschützen-Ersatz-Bataillon 1Sanitäts-StaffelAusbildungs-Leiter MohrungenHeeresfachschule (V.W.)Heeresfachschule (V.) Kommandobehörden / DienststellenWehrbezirks-Kommando (WK I, Wehrersatzbezirk Elbing. Zuständig für die Wehrmeldebezirke (Wehrmeldeämter) Mohrungen und Osterode.) (bis August 1941)Wehrmeldeamt (WK I, Wehrbezirk Mohrungen. Zuständig für den Landkreis Mohrungen) (bis August 1941)Heeres-Standort-VerwaltungHeeres-Verpflegungs-Amt EinrichtungenFeste Brieftaubenstelle
mensguth6 Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 damianos jestes z ostrody? bo jesli tak to caly ten tekst ci zalatwie po polsku.jesli interesuje cie wojna napoleonska to tez da sie cos zalatwic,moze nawet i mapy ale tylko po rosyjsku. pozdro
damianos12 Napisano 12 Luty 2011 Autor Napisano 12 Luty 2011 Jestem z okolic Morąga jeśli załatwisz mapy wyślij mi je na pocztę wszystko związane z tymi wioskami co pisałem wyżej jak masz coś na ich temat śmiało wysyłaj na pocztę jak coś ci nie wyjdzie wklejaj tutaj;]
mensguth6 Napisano 12 Luty 2011 Napisano 12 Luty 2011 dam rade jutro lub pojutrze, wlasnie wyjezdzam na pokopki. piekna pogoda itd. bede na mazurach za jakis niedlugi czas wiec moze wspolny wypad? do damianos.
damianos12 Napisano 12 Luty 2011 Autor Napisano 12 Luty 2011 aha no to fajnie ;) A kiedy będziesz i gdzie ? ogulnie teraz u nas sporo śniegu znowu ;D
mensguth6 Napisano 12 Luty 2011 Napisano 12 Luty 2011 wlasnie wrocilem ijest ok ! troszke lebelkow i jakie zdjecia ,tylko musze obrobic
mensguth6 Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 dupa ! siadl ni aparat. daj swoj num. damianos a powiem ci gdzie znajdziesz wszystkie mapy.
damianos12 Napisano 14 Luty 2011 Autor Napisano 14 Luty 2011 Siema napisz do mnie na Pw tam mi wyślesz na pocztę te zdjęcia;] albo napiszesz gdzie są mapy ;d ale to na pw albo ja zaraz do cb napisze
mensguth6 Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 pusc gluchego na ten num.511027900. oddzwnie i ci podam co i jak.nie jestem na swoim kompie,sorry.
damianos12 Napisano 14 Luty 2011 Autor Napisano 14 Luty 2011 Jak coś to puszcze strzałę jak oddzwonisz to ci powiem czy to ja żeby ktoś inny nie dzwonił ;]
damianos12 Napisano 26 Luty 2011 Autor Napisano 26 Luty 2011 Dobra pisz tu bo jak dzwonie to nie odbierasz a jak dzwonisz to ja już śpię wyślij mi na pocztę ;)
mensguth6 Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 damianos dla cie.nie mialem ostatno czasu.zgadamy sie na majlu to powiem ci gdzie siedzieli grenadierzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.