Skocz do zawartości
  • 0

Zdobiona tuleja, wałek, z mosiężnej blachy..

snajper-s1

Pytanie

Napisano

Witam, takie coś, dłuższa część 10,5 cm, krótsza 8 cm, średnica ok 4,7 cm... Widoczne zdobienia, krótsza część zaślepiona z jednej strony, dłuższa wewnątrz jakby stalowa oś..

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, takie coś, dłuższa część 10,5 cm, krótsza 8 cm, średnica ok 4,7 cm... Widoczne zdobienia, krótsza część zaślepiona z jednej strony, dłuższa wewnątrz jakby stalowa oś..

Napisano
Przypominają faktycznie tłoczone / zdobione wagi zegara linkowego ale czy nie powinny być jednakowe? Nie jestem specem od zegarów ale te, które widziałem miały jednakowe wagi / szyszki (chyba, że te pochodzą z różnych zegarów). Może to jakieś okucie sztandaru lub świecznika?
Napisano

Tak się uparłem na te ciężarki że nie przyjmowałem innej możliwości, a tu proszę podczas szukania innego przedmiotu trafiłem na młynek do kawy który niestety (albo stety) przypomina te elementy.
Wychodzi na to że szczątki młynka do kawy...
Na googlu szukać pod nazwą Messing Kaffeemühle
http://cgi.ebay.de/Moccamuehle-Kaffeemuehle-Khave-Tuerkei-Messingmuehle-/270634282680#ht_7301wt_905

Napisano
cześć.teoria bardzo fantastyczna ale sprawdż jak były zbudowane prototypy magnetofonów- do zapisu służył właśnie taki wałek pokryty woskiem? pozd.marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie