manieks21 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Napisano 26 Styczeń 2011 Witam . Mam pytanie gdzie ten słowniczek mógł być wykorzystywany ? I czy mógł być wykorzystywany w obozach jenieckich ? Proszę o pomoc . Pozdrawiam
De Contrabando Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Czy autorem jest profesor Tadeusz Biliński?
manieks21 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Napisano 26 Styczeń 2011 Dobra dzięki panowie za pomoc . Pozdrawiam
manieks21 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Napisano 26 Styczeń 2011 Nie ma autora . Jedynie jest napisane Gedruckt in der Buchdruckerei , Drukarnia Pospieszna , krakau .
Luftlander Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Co do profesora to 8 latkowie nie piszą słowników (rocznik 1932). Co do samego słownika mógł być wykorzystany wszędzie tam gdzie Niemiec chciał coś od polaka.
nomyss Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 To już powoli nudne się robi... Słowniczek Mini z 1940 r ! Zapraszam ! BCM od 1zł" nawet się fot nikomu nie chce zmieniać...Żeby potem nie było znów że reklamuję mój cel jest zasadniczo inny. I druga uwaga nie mam nic przeciwko w pomocy jeżeli jest oznaczony odpowiednio temat.
nomyss Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 W sprzedaży były też specjalistyczne słowniczki wojskowe niemiecko - polskie (i inne też zapewne) ale nie wykluczone że z braku jakaś komendantura zakupiła taki. Prywatny zakup strażnika również jest niewykluczony. Dodam że kilka razy widziałem książkę czy zdjęcia od rodziny ostemplowane pieczątką jakiegoś Stalagu czy Oflagu. Jednym słowem używać go mógł praktycznie każdy również Polak żyjący pod okupacją.
De Contrabando Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Luftlander, żartowniś z Ciebie i ja to doceniam, ale to nie ten profesor Biliński, którego znalazłeś w wikipedii :)
De Contrabando Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 Maniek, pytałem o autora, gdyż jestem w posiadaniu słownika kieszonkowego wydanego również przez Gebethnera & Wolffa w Krakowie w roku 1938, jeno że jest to słownik w obie strony. Autorem jest właśnie prof. Tadeusz Biliński i być może Twój słowniczek jest późniejszą wersją mojego, jeno że wydaną oddzielnie jako niemiecko-polski.
Pytanie
manieks21
Witam . Mam pytanie gdzie ten słowniczek mógł być wykorzystywany ? I czy mógł być wykorzystywany w obozach jenieckich ? Proszę o pomoc . Pozdrawiam
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.