Skocz do zawartości
  • 0

słowniczek mini

manieks21

Pytanie

Napisano

Witam . Mam pytanie gdzie ten słowniczek mógł być wykorzystywany ? I czy mógł być wykorzystywany w obozach jenieckich ? Proszę o pomoc . Pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do profesora to 8 latkowie nie piszą słowników (rocznik 1932). Co do samego słownika mógł być wykorzystany wszędzie tam gdzie Niemiec chciał coś od polaka.
Napisano
To już powoli nudne się robi... Słowniczek Mini z 1940 r ! Zapraszam ! BCM od 1zł" nawet się fot nikomu nie chce zmieniać...

Żeby potem nie było znów że reklamuję mój cel jest zasadniczo inny. I druga uwaga nie mam nic przeciwko w pomocy jeżeli jest oznaczony odpowiednio temat.
Napisano
W sprzedaży były też specjalistyczne słowniczki wojskowe niemiecko - polskie (i inne też zapewne) ale nie wykluczone że z braku jakaś komendantura zakupiła taki. Prywatny zakup strażnika również jest niewykluczony. Dodam że kilka razy widziałem książkę czy zdjęcia od rodziny ostemplowane pieczątką jakiegoś Stalagu czy Oflagu. Jednym słowem używać go mógł praktycznie każdy również Polak żyjący pod okupacją.
Napisano
Maniek, pytałem o autora, gdyż jestem w posiadaniu słownika kieszonkowego wydanego również przez Gebethnera & Wolffa w Krakowie w roku 1938, jeno że jest to słownik w obie strony. Autorem jest właśnie prof. Tadeusz Biliński i być może Twój słowniczek jest późniejszą wersją mojego, jeno że wydaną oddzielnie jako niemiecko-polski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie