Skocz do zawartości

srebrny stary pierścień

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam taki dość duży pierścień mi wyskoczył waga 4 gramy średnica jest dość duża co by wskazywało że to męski ierścień toprnie wykonany zawinięta głowa chyba węża i obok inicjały jakieś a po bokach dziwne znaki gmerki?z góry dzięki za info. na ten temat może te znaki coś symbolizują nie mam pojęcia oraz ciekawi mnie z jakiego to może okresu pochodzić pozdrawiam

Napisano

widać słabo jakieś znaczki inicjały może?na fotce powyżej chyba lepiej widoczne w razie czego postaram się zrobić lepsze fotki tych znaczków

Napisano
nikt nic nie kojarzy? wiem że trudno ustalić okres ale czy może to być średniowiecze?ponieważ chyba w 18-19wieku nie zrobiliby tak niedokładnego pierścienia ale nie jestem fachowcem może ktoś bardziej oblatany w temacie coś podpowie
Napisano
dzięki Pablo.wpl to juz dobrze jak starszy niż 18wiek mnie osobiście coś średniowieczem pachnie ale może ktoś coś jeszcze ciekawego napisze wiem że temat ciężki bo trudno cokolwiek tutaj napisać ale są pewnie tutaj fachowcy co mają dużą wiedzę na ten temat więc może jeszcze czegoś się dowiem pozdrawiam
Napisano
Witam, może nic wielkiego nie wniosę do wątku, ale jak dla mnie to są dwie witające się dłonie w motywie, a nie głowa węża.
Pozdrawiam
Napisano
Dwie ściskające się dłonie. Nie wiem co ten symbol wtedy oznaczał, może jakieś głębsze przesłanie.
Jest to dosyć popularny motyw biżuteri w Europie Zachodniej z przełomu X - XIII w. n.e.
Jest kilka przykładów (pierścionków, obrączek) podanych w angielskiej publikacji - Artefacts of England & the United Kingdom" str.418,420,425.

Nie ma tam identycznego wyrobu (nie bito wtedy tego z matryc), ale wyraźnie i czytelnie jest zachowana symbolika.

Patrząc na fotki które pozostawiają dużo do życznia, aby podjąć dokładniejszą ID, mogę powiedzieć tylko jedno. Młode to, to nie jest.

Pozdrawiam.
traper6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie