Skocz do zawartości
  • 0

Godło carskie rosja 1768.

trokin

Pytanie

Napisano

Witam Odkrywców . Mam problem z roszyfrowaniem herbu w srodku godła ,i pytanie czy przedmiot jest autentyczny (może mieć 243 lata ?). wymiar 40x40cm .

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Odkrywców . Mam problem z roszyfrowaniem herbu w srodku godła ,i pytanie czy przedmiot jest autentyczny (może mieć 243 lata ?). wymiar 40x40cm .

Napisano
Co do godła to nie pomogę ale nie jest to Rosja raczej . Prawdopodbnie jest to płyta ogniowa z kominka o otwartym palenisku ( powinna byc wykonana z żeliwa ) - wygląda na oryginalny artefakt z epoki ale nie jest to przesadny rarytas na zachodzie Europy . Co nie zmienia faktu , że jest bardzo dekoracyjna .
Napisano

Dzięki za szybką odpowiedz . Sprawdzałem w historii allegro nie było takowej ani w po dobie ,ale może niema pewności 100% w dzisiejszych czasach . Podobna tablica z antykwariatu w Londynie. Może jest to godło Bizancjum.

Napisano
Przepraszam, szanowny Trokin,

Bizancjum przestało inwestować w reklamę już parę lat przed latami 17...
Za to Rosja, konkretnie Moskwa, po 1453 zaczęła siebie nazywać (tylko ona sama) trzecim Rzymem i przyuzurpowała sobie dwugłowego, bizantyńskiego orzełka.

Pozdrawiam
Napisano
Zważywszy na ceny tego typu tzw. Kaminplatte" na duzym portalu aukcyjnym za naszą zachodnią granicą współczesne odlewy moga byc nieopłacalne przy małej ilości sztuk . Ale oczywiście jest to niewykluczone . Mimo wszystko ładna robota .
Napisano
Dziękuje za lekcji historii szanowny Pustertal chodziło mi o nowożytne zapożyczenie wzoru z dawnych wieków co ma miejsce w sztuce i wyrobach do dziś zakładając że jest to płyta kominkowa z 18 wieku
Napisano
Czyli jest możliwość że środkowy herb odnosi się do Królestwa Polskiego (dwa królestwa) data 1768 narzucenia Rzeczpospolitej protektoratu Cesarstwa Rosyjskiego -być może tablica okazjonalna .
Napisano
Data 1768 kompletnie nie pasuje do Austro Węgier ,i styl w jakim jest uformowana płaskorzeźba godła nie pasuje do godła Dwóch Królestw ani do epoki .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie