Skocz do zawartości

Warowny Zespół Klasztorny Karmelitów Bosych w Zagórzu

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zachęcam do zwiedzenia w Zagórzu jadąc na Lesko przed mostem trzeba skręcić w prawo na Komańczę po przejechaniu ok.1km-2km zapytać dalej ludzie pokierują - bardzo malowniczo położony

Napisano
Ciekawe miejsce, dawno temu funkcjonował tam dom dla weteranów bodajże powstania styczniowego. Kilka lat temu, jak zaglądnąłem to trwały prace budowlane, myślałem że chcą odbudować klasztor i kościół, ale jak widać chodziło o zabezpieczenie trwałej ruiny. Dobre i to, w podobny sposób został zabezpieczony zamek w Odrzykoniu.
Napisano
Jak z dojazdem, a raczej z dojściem w zimie (teraz )?daleko od drogi? moze masz jeszce do polecenia jakieś ruiny w Biesach,opuszczone cerkwie , dworki itp. .Chodzi mi o porobienie zdjęć póki to jeszcze stoi.
Napisano
Cerkwie w Hulskiem i Krywem. Obok tej drugiej są jeszcze ruiny dworu, w ogóle to urocza dolina, polecam rozbić namiot. Wykrywacza nie ma sensu brać, ja kiedyś się pochwaliłem, że znalazłem wyciągnięte drzwiczki od pieca, a na forum odezwał się człowiek, który je wykopał :) Swoją drogą w tej cerkwi była podobno zakopana jakaś skrzynia z dokumentacją upowską, wyciągnięto ją zdaje się pod koniec lat 80. Nie weryfikowałem tej historii.
Jak chcesz fotografować to polecam Bandrów Narodowy, klimatyczne gospodarstwa.
Ruiny to jeszcze kościół w Tarnawie. Tak na szybko wymieniłem te wg mnie najciekawsze, ale oczywiście zrujnowanych cerkwi jest więcej, tylko często została sama podmurówka i ew. dzwonnica.
Napisano
zostały znalezione dwie skrzynki po amunicji z MG z archiwum UPA a znalazł je jeden z miejscowych i były schowane około 200 metrów od ruin cerkwi, a tak nie dawno w pobliżu znaleziono dwie tuby też zawierały archiwum z jednej sotni.
Napisano
No widzisz, do mnie dotarła informacja, że to było zakopane w samej cerkwi. A przynajmniej trafiło do kogoś sensownego, czy ozpłynęło się"?
Napisano
Pająk , dzieki. Jakby coś Ci się jeszcze przypomniało to byłbym rad za podpowiedż. Nie interesowałem się opuszczonymi cerkwiami ,aż do mometu wejścia do cerkwi w Miękiszu Starym od tego czasu wciągneło mnie, ten klimat eh. i pozostałosci cmentarzy przy cerkiewnych kazdy krzyż to dzielo sztuki podobne ale każdy inny.
  • 3 months later...
  • 2 months later...
  • 7 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie