huk 100 Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Napisano 15 Styczeń 2011 Warowny Zespół Klasztorny Karmelitów Bosych w Zagórzu
huk 100 Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Napisano 15 Styczeń 2011 zachęcam do zwiedzenia w Zagórzu jadąc na Lesko przed mostem trzeba skręcić w prawo na Komańczę po przejechaniu ok.1km-2km zapytać dalej ludzie pokierują - bardzo malowniczo położony
pająk Napisano 15 Styczeń 2011 Napisano 15 Styczeń 2011 Ciekawe miejsce, dawno temu funkcjonował tam dom dla weteranów bodajże powstania styczniowego. Kilka lat temu, jak zaglądnąłem to trwały prace budowlane, myślałem że chcą odbudować klasztor i kościół, ale jak widać chodziło o zabezpieczenie trwałej ruiny. Dobre i to, w podobny sposób został zabezpieczony zamek w Odrzykoniu.
Molnar Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 Jak z dojazdem, a raczej z dojściem w zimie (teraz )?daleko od drogi? moze masz jeszce do polecenia jakieś ruiny w Biesach,opuszczone cerkwie , dworki itp. .Chodzi mi o porobienie zdjęć póki to jeszcze stoi.
pająk Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 Cerkwie w Hulskiem i Krywem. Obok tej drugiej są jeszcze ruiny dworu, w ogóle to urocza dolina, polecam rozbić namiot. Wykrywacza nie ma sensu brać, ja kiedyś się pochwaliłem, że znalazłem wyciągnięte drzwiczki od pieca, a na forum odezwał się człowiek, który je wykopał :) Swoją drogą w tej cerkwi była podobno zakopana jakaś skrzynia z dokumentacją upowską, wyciągnięto ją zdaje się pod koniec lat 80. Nie weryfikowałem tej historii.Jak chcesz fotografować to polecam Bandrów Narodowy, klimatyczne gospodarstwa. Ruiny to jeszcze kościół w Tarnawie. Tak na szybko wymieniłem te wg mnie najciekawsze, ale oczywiście zrujnowanych cerkwi jest więcej, tylko często została sama podmurówka i ew. dzwonnica.
kijow Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 zostały znalezione dwie skrzynki po amunicji z MG z archiwum UPA a znalazł je jeden z miejscowych i były schowane około 200 metrów od ruin cerkwi, a tak nie dawno w pobliżu znaleziono dwie tuby też zawierały archiwum z jednej sotni.
pająk Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 No widzisz, do mnie dotarła informacja, że to było zakopane w samej cerkwi. A przynajmniej trafiło do kogoś sensownego, czy ozpłynęło się"?
pająk Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Fotka z wnętrza cerkwi w Krywem, dla Molnara.
Molnar Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Pająk , dzieki. Jakby coś Ci się jeszcze przypomniało to byłbym rad za podpowiedż. Nie interesowałem się opuszczonymi cerkwiami ,aż do mometu wejścia do cerkwi w Miękiszu Starym od tego czasu wciągneło mnie, ten klimat eh. i pozostałosci cmentarzy przy cerkiewnych kazdy krzyż to dzielo sztuki podobne ale każdy inny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.