Skocz do zawartości

Jak zrobić z wykrywacza typu PI ramę. Identyfikacja elektroniki

ZUBIKED

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !
Chciałbym ze starego ale sprawnego PI-kacza zrobic ramę. A właściwie zwiekszyć cewke z 30 cm do 75 cm o ile jest to możliwe.
Problem polega na tym że nie jestem pewien co to za elektronika". Obiło mi się kiedyś o uszy że to GERBER.
Więc może ktoś z was rozpozna ten wykrywacz.

Napisano

I wymyśliłem sobie taką cewkę. 75 cm długość boku kwadratu.
Proszę o pomoc . Jak zrobić taka cewkę. nie chodzi mi o mocowania a o uzwojenia ile i jak długie mają być.

Napisano
Po pierwsze, informacja o oporze cewki nie da jednoznacznej odpowiedzi z ilu zwojów się ona składa i z jakiej średnicy drutu. Poza tym, do dokładnego pomiaru, potrzeba bardzo dobrego miernika.

Elektronika została zidentyfikowana, i autorowi postu, zostały przedstawione wszystkie potrzebne dane, dotyczące budowy cewki ramowej...
...''fachowcy'' pomagają , nie tylko na forum : ))
Napisano
W takim razie opór cewki do tego wykrywacza to 2 ohm- y.
Napisz, jaka średnica drutu i ile zwojów ?
Na jakiej podstawie to określisz ? Podaj wzór na te obliczenia....i napisz, jakim miernikiem to mierzyłeś....
Ps. Nie uważam się za fachowca, ale uważam, że żadna teoria, nie zastąpi praktyki....a praktyke w tym temacie posiadam....czekam na wyniki Twoich wywodów...
Napisano
Żeby była jasność....Podejrzewam, że to prototyp TRAPERA. Wskazują na to; wzór płytki i rozmieszczenie elementów, oraz obudowa elektroniki.

Pikami...
podczas publikowania wyników pomiarów cewki, napisz, czy uwzględniłeś opór kabla, bo to ważna sprawa.
Napisano
sama rezystancja cewki to nie wszystko,trzeba jeszcze znać jej indukcyjność w mikro-henrach i nie przekraczać tych parametrów podczas robienia ramy.Tak jak napisał madmax78 trzeba zmierzyć średnicę drutu mikrometrem i policzyć ilość zwojów starej cewki rozwijając zwoje,zmierzyć rezystancję tej cewki i podstawić to wszystko do wzoru na indukcyjność,trochę jest z tym zabawy,ale dla upartego nie ma nic trudnego.

Ale najprościej byłoby odwinąć drut z tej cewki 30 cm i po prostu nawinąć na ramę...powinno działać ;)
Napisano
Można i tak, ale szkoda pruć dobrą cewkę...może się przydać.
Na szczęście parametry cewki w pikaczach, nie są krytyczne i mozna pozwolić sobie na drobną improwizacje. Trzeba tylko przeanalizować kilka podobnych układów i wyciągnąć odpowiednie wnioski.
Napisano
Witam
Kol.Muchomor Ci to wyjaśnił,a mozesz (jesli to PI nowkopodobne-midas,traper) uciąć 18 m drutu 0,5-0,7 i nawinac co chcesz.Rozbierz wtyczke i zobacz jak podlączyli,bo oni grupują po 2 bolce dla lepszego styku.Jaskbys wyszedl poza zakres pikania to 1 zwoj mniej
Klucznik z Klucz
Napisano
Dzieki wszytkim za odpowiedzi i podpowiedzi.
Nie zagladałem ponieważ myślełm że wątek popadł w zapomnienie a tu tak aniespodzianka.

Jestem w trakcje budowy cewki myśle że będę jeszcze jakieś pytania. Już koledze pisałem nie znam się na elektronice ale mam duże parcie by zrobić tą cewkę.
Pozdrawiam
Napisano
Widzisz Zubiked jak nie podpuścisz ,to się niczego nie dowiesz.
Ja też myślę o ramce ,ale do jabla więc jak byś mógł to wstaw efekty swojej pracy.Pozdro.
  • 1 month later...
Napisano
Elektronika to słynny" Kret , na 100% . Widać min. układ scalony LF357 dziś już niemal niedostępny . Tam cewki te mniejsze o średnicy 20-40cm nawijało się zawsze z 16 metrów
(+/-0,5m) drutu DNE 0,5mm .
I niby taki drut był zalecany , ale jak się dało drut 0,7mm to też śmigało ładnie , zasięg troszkę się zwiększał ale kosztem większego poboru prądu . Na sondę ramową możesz wykorzystać drut 0,5-0,65mm . Bierze się tego drutu ok. 16-18 metrów , tak żeby ostatni nawijany zwój wyszedł nam pełny i początek i koniec uzwojeń były koło siebie . Ta elektronika toleruje spore odchyłki w ilości zwojów , przekroju drutu czy sposobie nawijania cewek .
Zawsze można też poeksperymentować samemu . Konstrukcję ramy można posklejać z drewnianych listewek , nawijamy na to ileś drutu , zabezpieczamy nitką czy taśmą izolacyjną żeby nam się uzwojenia nie rozsypały . Zawieszamy cewkę pionowo np. na drzewie i testujemy :)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie