Skocz do zawartości

Groch z kapustą

R51

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...
  • Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Czytajcie kochani podpisy pod zdjęciami...

pamiątka z Wielkiej Wojny" napisałem nieprzypadkowo. Bagnet do Lebela jest niezbyt dziwnym zjawiskiem na naszych Ziemiach, za to bagnet do włoskiego Mannlichera 1891 już nieco daje do myslenia...

Wytłumaczenie jest banalne. Gość służył podczas I Wojny w pruskiej armii i zdarzło mu się walczyc przeciwko Włochom i Francuzom. z każdej z przygód przywióżł po bagnecie wroga. Kiedy szedł front w 1945 niemieaszek się zestrachał i pamiatki militarne wyniósł do lasu. Alternatywne wytłumaczenie jest takie że pamiątki ukryte były nie ze strachu przed Iwanem, tylko w czasie abolicji z 1949 roku...

R51 pokaż go po wyjęciu jak wygląda:-)ja trafiłem ostatnio samą pochewkę od lebela, niesty nie nie miałem szczęścia na zestawik:-(za to kilka sztuk niemieckich bagnetów wyszło na naszej kochanej mierzeji:-)

lebelik w konserwacji. jak go wyjąłem z pochwy śmierdział jeszcze towtem;). w przyszłym tygodniu pokażę wynik zabiegów pucu-pucu.
Tak wogóle te pochwy od lebeli są wyjątkowo wytrzymałe i głownie bagnetów zachowują się nad wyraz ładnie.

Polecam szukanie na francuzach", tam występują dosyć często. Dwa lata temu trafiłem miejsce gdzie przetrzymywani byli jeńcy (w ziemiankach na konie) tam tez były bagnety do lebeli po konwojentach, tyle że już regulaminowo skracane. ten fajny bo w pełnej długości.

• 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie