bjar_1 Napisano 4 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2011 Witam czy da się uszczegółowić co do wersji Mardery III znajdujące się na dzień 30.XII.1944 r. w:17 DPanc. - Marder III 7.5 cm = 6/1/020 DGrenPanc. - Marder III 7.5 cm = 16/0/1Na drogach odwrotu jednostek korpusu (powiedzmy do Końskich) porzucone zostały zarówno Mardery III wersji H jak i M. Czy bataliony ppanc. dywizji miały pojazdy jednej wersji produkcyjnej, czy mogły byc wymieszane? W swoich notatkach znalazłem informację, że w Pz.Jäg.Abt.27 były tylko pojazdy wersji M, ale skąd to info - nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 4 Styczeń 2011 Share Napisano 4 Styczeń 2011 W grudniu 1944 2./Pz.Jg.Abt.27 posiadała:1 x 7,5cm Pak 40/2 auf Fgst. Pz.Kpfw. II (Sd.Kfz. 131) 1x 7,62cm Pak 36(r) auf Fgst. Pz.Kpfw. II D (Sd.Kfz. 132) 7 x Panzerjäger 38 (t) für 7,5-cm-Pak 40/3 Ausf. M (Sd.Kfz. 138).Pozostałe kompanie odesłano w celu przezbrojenia do Mielau/Milowice.Postaram się odnaleźć przydziały dla 20.DGrenPanc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2011 Hm. Więc pozostałe kompanie Pz.Jäg.Abt.27 nie brały udziału w walkach I.1945 roku na Kielecczyźnie? Czyli jeśli chodzi o Mardery III, to Pz.Jäg.Abt.27 miał tylko pojazdy wersji M.Dla 20 DGrenPanc mam następujące dane:Marder II 7.62 cm = 0/0/2Marder III 7.5 cm = 16/0/1Marder III 7.62 cm = 7/0/0Jedyne, co mnie interesuje, to wersje tych Marderów III z działem 7,5 cm w DGrenPanc. Czy jedna, czy dwie. I jak się to przedstawiało w liczbach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2011 Aha, gdzieś tam w necie wygrzebałem spisy sprzętu w XXIV KPanc, XXXXLIII Kpanc oraz XXXXII KA. Niestety brakuje danych dla zredukowanej wtedy do postaci kampfgruppe" 10 DGrenPanc (Kampfgruppe Vial"). Może dysponujesz takowymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 4 Styczeń 2011 Share Napisano 4 Styczeń 2011 Bjar_1 napisał:Hm. Więc pozostałe kompanie Pz.Jäg.Abt.27 nie brały udziału w walkach I.1945 roku na Kielecczyźnie?"W styczniu Pz.Jäg.Abt.27 operował już w pełnym składzie trzech kompanii. 1. i 2. wyposażone łącznie w 21 sztuk Pz.IV/70(V). Trzecia kompania(przemianowana druga)wyposażona była w sprzęt o którym napisałem w poprzednim poście. Mam gdzieś w domu zestawienie przydziałów Marder III przygotowane przez Martina Blocka,może uda się odpowiedzieć na Twoje pytania. Na razie krucho z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2011 Wielkie dzięki za wyjaśnienia!Gdybyś miał chwilę czasu byłbym wdzięczny za zerknięcie do tych przydziałów Marderów III. Teraz w zasadzie interesują mnie tylko wersje takowych znajdujących się na wyposażeniu Pz.Jäg.Abt.20 oraz ilości wszelkich pojazdów w 10. Panzergrenadier-Division...Serdecznie pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.