gronowianin Posted January 3, 2011 Author Posted January 3, 2011 Czy ktokolwiek używał sprzętu tej firmy i może podzielić się doświadczeniami? Pozdrawiam
VanWorden Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Używałem i używam. Mogę śmiało polecić z małym zastrzeżeniem, że seria czarna" nie nadaje się do zbyt intensywnego kopania wśród kamieni. Za to nierdzewki pierwsza klasa i nie do za...ania;-) Tu masz pełny asortyment: http://www.blackada.com/shop.php?sec=cat&cat=1Polecam też ich dagger".PozdrawiamVW
gronowianin Posted January 4, 2011 Author Posted January 4, 2011 Dzięki. Diggera udało mi się zdobyć z Lesche. Niestety łopatka tej firmy była za duża na bagaż. Ostatnio znalazłem tańsze Black Ada, ale właśnie nabyłem czarnego Invader. Prawdę mówiąc sądziłem, że stainless różnią się tylko końcową obróbką a nie jakością materiału.
VanWorden Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Nie wiem dokładnie jak jest z ich obróbką, ale jak potraktujesz czarnego Invadera z szacunkiem to odpłaci Ci kilkuletnią, wierną służbą ;-)PozdrawiamVW
brunogd Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Witam , również mam łopatke typu invader , po wizytach w sklepach ogrodniczych i kolejnych rozczarowaniach w terenie ogarnołem wspomnianą wyżej łopatke i jak na razie jest nie do zajechania porządne spawy itp , pozdro
małrer Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 tak oglądałem te łopatki z black ada i zamiast nich poleciłbym sprawdzone fiskarsy solidne i niezawodne ale to tylko moje zdanie pozdro:)
VanWorden Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 wituś - oglądałeś je gdzie dokładnie?PozdrawiamVW
małrer Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 napisałem wyraznie to tylko moje zdanie czepiasz się wszystkiego VanWorden nie tylko w tym dziale proszę powtarzam proszę czytaj dokładnie i pmyśl zanim napiszesz pozdro
VanWorden Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Czy Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Napisałeś, że je oglądałeś a ja zapytałem gdzie. Swoje zdanie zawsze można mieć, ale fajnie jest jeśli jest to podparte jakimkolwiek doświadczeniem a nie tylko oglądaniem stronki w necie czy przejrzeniem katalogu. Z Twojej nerwowej odpowiedzi wnoszę, że swoje zdanie oparłeś właśnie na zapoznaniu się z umieszczonym przeze mnie linkiem. Wydaje mi się, że to troszkę mało żeby móc udzielać rad w tym wątku, ale to tylko moje zdanie pozdro:)VWP.S. Gdyby zadawanie pytań traktować jako czepianie się, to ten dział w ogóle nie miałby sensu;-)
małrer Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 gdzie ty pracujesz w wywiadzie VanWorden napisałem że oglądałem a tak między nami jeśli cię tak to interesuje miałem w łapkach jednemu się podoba jest funkcjonalne 2 nie ja jestem tym 2-im i napisałem o mojej propozycji myślę że forum jest do rozmawiania o wszystkim i moja propozycja terz jest ok dla tejosoby trzeciej zgodzisz się jeśli nie twoja sprawa chciałem byc ferr pozdrawiam:)
P_iter Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Mnie także by interesowało, gdzie w Polsce można pomacać i zakupić takie łopatki. Zatem pytanie VW ma sens.
panzerkris Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Mnie też zainteresowały te łopatki. Witus gdzie je widziałeś?
małrer Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 to nie reklama tu http://cgi.ebay.co.uk/Black-Ada-Invader-II-Stainless-Steel-Trowel-/330513322492?pt=UK_Gadgets&hash=item4cf42111fc są i tańsze tylko poszukaj nawet za 16 funciaków pozdrawiam
małrer Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 tu też proszę bardzo http://shop.ebay.pl/i.html?_kw=black&_kw=invader&_kw=ii&_kw=steel&_kw=trowel pozdrawiam
gronowianin Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 Bezpośrednie doświadczenie ,czyli trzymanie obu marek łopatek w ręce, jest lepsze od oglądania ich na stronach netowych, ale to też tylko moje zdanie. Co do fiskarsa to bawiłem się trochę i jak dla mnie, mimo że lepszy niż większość sprzedawanych w Polsce, zbyt miękki/elastyczny na poszukiwanie. I nie ma co się dziwić, bo z tego co wiem (mogę się mylić) nie jest przeznaczony typowo do poszukiwań, w przeciwieństwie do Black Ada. Pozdrawiam
gronowianin Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 A propos. Próbowałem dociec czy ta obróbka stal nierdzewna" różni się czymś od czarnej, ale z opisu to nie wynika, gdyż obie to Mild Steel. Znalazł ktoś coś innego może??? Pozdrawiam
małrer Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 ja swojego fiskarsa kupiłem wersję ala szpadel sam go zkracałem do swojej potrzeby i wzrostu i powiem jest wysokości 92 cm czyli więgszy od saperki(80cm)jest ok i sztywny na korzeniach małych się spisuje pozdrawiam;))
gronowianin Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 No właśnie, problem jest taki, że ja mam dwie lewe ręce i potrzebuję sprzętu skróconego" fabrycznie, bo sam przeróbki innego nie dokonam;) W każdym razie, dam znać jak już zacznę Black Ada używać. Pozdrawiam
VanWorden Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Ja najczęściej używam Fiskarsa w pełnej wersji. Nic solidniejszego od tego chyba nie ma.. W zapasie mam Sodbustera i jakąś sprytną niemiecką akcję. Kiedyś miałem przedłużanego Bigfoota i był cholernie wygodny i skuteczny w użyciu.PozdrawiamVW
zabor Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Leśne ludzie mówią na to http://forester.pl/go/_info/?id=350 - SAPA" (kolorem się nie przejmuj bo przysyłają srebrne).Na arcy ciężki teren chyba ni ma lepszego sprzętu tylko trzeba sobie sprawić konkretne stylisko :)
VanWorden Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Używałem kiedyś czekanu. Chyba lepsze rozwiązanie bo czekan można kupić z jednego kawałka stali i będzie przez to mocniejszy. Na płytką drobnicę OK ale saperki nie zastąpi.PozdrawiamVW
zabor Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Przez kilka lat nie zdarzyło się by wymiękła. To naprawdę sooolidny sprzęt :)Na plus przy czekanach jest; dużo lepsza (większa) kopaczka-jak saperka, ninus; waga ok 1,5kg
P_iter Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Czekan na militarkę? Czy ja wiem?... Trochę bym się bał. :)Rozumiem, że Black Ada w Polsce jest nieosiągalne?(Fizycznie a nie przez sieć.)
gronowianin Posted January 6, 2011 Author Posted January 6, 2011 Z tego co mi wiadomo, w Polsce nie jest sprzedawana. Pozostaje mizerny rynek wtórny, bądź dobry znajomy z zagranicy.
P_iter Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Mi raczej chodzi o możliwość organoleptycznego kontaktu. Nie lubię brać kota w worku...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.