drag47 Napisano 2 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2011 Dnia 30 września 1863 roku na polach wsi Mełchów rozegrała się bitwa powstańców z wojskami Rosyjskimi. Prawym skrzydłem wojsk polskich dowodził płk Teofil Władczyński aręba" Zmarł on w wyniku ran poniesionych w bitwie. Czy ktoś z Was się orientuje czy tylko on z pośród powstańców biorących udział w tej bitwie pieczętował się herbem aręba"? Wiem ,że to nie jest łatwe pytanie ale może ktoś się spotkał w jakichś źródłach z innym arębom" walczącym pod Mełchowem?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 2 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2011 Zrobiłem małą literówkę. Powinno być Teofil Władyczański.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Niedaleko Bociek(nie pamiętam nazwy wioski)stoi krzyż postawiony w celu upamietnienia smierci księdza Zaręby,został on zamordowany przez siepaczy carskich podczas powstania styczniowego.Czy ktoś wie więcej na ten temat?Jeszcze jedno pytanie,czy była w czasie powstania jakas kobieta w stopniu pułkownika o nazwisku Zaręba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.