patton12 Posted January 1, 2011 Author Posted January 1, 2011 Potrzebuję numerów wszystkich batalionów z opisem jaki to batalion(alianckich i niemieckich) biorących udział w bitwie pod Monte Cassino. Byłbym bardzo wdzięczny za konkretne informacje.Pozdro Przemo
MarcinF Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 Niemieckie i amerykańskie baony nie miały odrębnej numeracji. W innych armiach poza brytyjską zapewne też. Chodzi Koledze o całą bitwę o Rzym, czy tylko o polskie natarcie?
MarcinF Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Jak rozumiem obronę na odcinku natarcia II Korpusu. Nacierał on na 3 pułk strzelców spadochronowych z 1DSSpad. Uwzględnij też 4 psspad, 100 pułk strzelców górskich z 5DSGór, 4 batalion wysokogórski i korpuśny batalion km.
patton12 Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 Pytam sie bo mój daleki wujek bił sie pod monte, a jego wnuk ma zdjęcia fallschirmjagerów i stąd przypuszczenie, że może walczył po stronie niemieckiej.
MarcinF Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Jeśli masz możliwość przejrzyj te zdjęcia, a przede wszystkim poproś o możliwość obejrzenia dokumentów. W nich powinna być odpowiedź na pytania dotyczące służby wojskowej. Zwróć uwagę także na listy do domu, zarówno zawarte w nich informacje jak i numer poczty polowej.
patton12 Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 Wiem , że jest kilka zdjęć spadochroniarzy, ale czy są jakieś papiery to nie mam pojęcia.
pattern1937 Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Jak możesz to zrób skany zdjęć i wrzuć na forum.Po drugie podaj imie i nazwisko wujka.
patton12 Posted January 9, 2011 Author Posted January 9, 2011 Na zdjęcia trzeba będzie troche poczekać.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.