Skocz do zawartości
  • 0

Pas.

Kamil1994

Pytanie

Napisano

Witam.

Posiadam taki oto pas, skórzany, części wraz ze sprzączką wykonane z mosiądzu. Byłbym wdzięczny o wydatowanie pasa i ew. jakieś zdjęcia.

pozdro.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, wygląda to jakby w tych dziurkach tkwiły jakieś nity, lub coś w rodzaju małych gwoździ. Co ciekawe tylko w 2 dziurkach i element jest niekompletny, wygląda na urwany.
Napisano
Hak nie jest od pasa.

Dokladny opis pasow brytyjskich i zdjecia masz na:
http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,pas-oficerski-historia-oporzadzenia-i-umundurowania-wojskowego,5775
Napisano
Wzorowany na brytyjskim, lub jakas odmiana brytyjskiego.

Ciezki do wydatowania, moze byc 1 jak i 2 wojna.
Czy wszystkie okucia sa obecne (dolne, lub gorne, zalezy jak patrzec)?

Poszukaj jakis sygnatur.

Jaka jest szerokosc?
Napisano

Witam.

Posiadam taki oto pas, skórzany, części wraz ze sprzączką wykonane z mosiądzu. Byłbym wdzięczny o wydatowanie pasa i ew. jakieś zdjęcia.

pozdro.

Napisano
Witam. Miałem identyczny pas po dziadku. Dziadek słiużył w LWP 1941-1945 i był zwykłym szeregowym. Pas rozpadł się na kawałki pozostał tylko moziężna klamra i dzyndzl" . Moj pas zaczepów nie miał ale był idenkiko.
pozdro.
Napisano
Taki metalowy zaczep który widać na 2 focie znalazłem swego czasu w miejscu gdzie błąkali się pruscy żołnierze. Ale czy oryginalnie wstawiany był do pasa - sądziłem że wsuwano go do płaszcza lub munduru co by podtrzymywał pas z tym całym bajzlem.
Napisano

Jakie jest pochodzenie pasa? Gdzie znaleziony, czy przywieziony z zagranicy, czy w Polsce?

Czy w rejonie zaznaczonym kwadratem, nie ma sladu po wszyciu zaczepu - jak ten z nr 1?

Napisano
Powiedzmy, że kolejny fant uratowany przeze mnie przed wyrzuceniem i zniszczeniem. A pozatym to wykopek garażowy ;)
Rolny1 mógłbyś wrzucić fotki tej sprzączki i elementów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie