Skocz do zawartości
  • 0

kubek fajansowy 1942

pmf1

Pytanie

Napisano

witam, dostałem taki oto kubek, mający około 0,5l pojemności, w idealnym stanie, na spodzie gapa i stempel. Proszę o przybliżenie danych na jego temat, sam jestem raczej laikiem w tej tematyce. Z góry dzięki za wszelkie info. Pozdrawiam i życzę bogatego 2011!

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki za konkretną informację, ja od siebie dodam jedynie, że kubek ten dostałem od mojej babci, która posiada go od tzw. wyzwolenia :) czyli już prawie 70lat... Opowieści ludzi, którzy żyli w tamtych czasach i mogą się dzisiaj podzielić wspomnieniami są bardzo sugestywne i lepsze niż każdy film sensacyjny.
Napisano
dzisiejsze kantynowe kubki też są z podobnej materii a przynajmniej były w latach 90'tych. Tłumaczenia Stojaka nie widziałem, ale domyślam się :) szczegółów. Na dzisiaj to wiem, że chińska" zupka najlepsza jest po wehrmachcie...
Napisano

witam, dostałem taki oto kubek, mający około 0,5l pojemności, w idealnym stanie, na spodzie gapa i stempel. Proszę o przybliżenie danych na jego temat, sam jestem raczej laikiem w tej tematyce. Z góry dzięki za wszelkie info. Pozdrawiam i życzę bogatego 2011!

Napisano
Warto nadmienić, że producentem kubka jest firma Porzellanfabrik C.M. Hutschenreuther A.G.

Firma z długą tradycją powstała w 1859 roku (została ukończona jej budowa) na początku zatrudniano w niej 50 pracowników. Właściciel nie jest na początku zadowolony z produkcji i wkrótce udoskonala recepturę oraz rozsyła próbki klientom, w tym samym czasie wyposaża fabrykę w maszyny parowe i wodne. W 1860 roku firma po raz pierwszy wystawia się na targach w Lipsku. W 1877 roku założyciel Lorenz Hutschenreuther z powodów zdrowotnych przeprowadza się do Wurzburga, fabrykę przejmują jego synowie Eugen i Viktor do spółki z Hansem Pabstem. Od 1880 roku firma zaczyna współpracować z wieloma artystami, ta współpraca przynosi efekty i firma zdobywa w 1882 roku nagrodę za dekoracje na serwisie. W 1886 roku umiera założyciel senior Lorenz Hutschenreuther. W 1902 roku firma staje się spółką akcyjną, w 1906 roku firma kupuje wytwórców porcelany Jäger oraz Werner & Co., łączy ich i działa dalej jako oddział B Lorenz Hutschenreuther AG. w 1927 fabryka przejmuje kolejnych wytwórców Fabrykę porcelany Tirschenreuth i Fabrykę porcelany Gebrüder Bauscher w Weiden. W 1937 roku firma otrzymuje złoty medal na wystawie światowej w Paryżu.

W czasie wojny firma produkowała ale na stronie nie ma niestety opisanych lat 1939-45

To by było na tyle ze starszych lat działania firmy przetłumaczyłem to ze stronki www.porzellan-sammlung.de

pozdro!
Napisano
Posiadam taki sam kubek ale ja go znalazłem w kominie, ponieważ mój dziadek po wojnie przejął dom to zatkał nim dziurę w kominie heh:).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie