Skocz do zawartości

tryb mix w proxime

danielka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na czym polega tryb mix w Proximie, wiem, że jest to połączenie trybu statycznego z dynamicznym ale może ktoś by coś więcej powiedział, czytałem trochę o tym ale nie za wiele sie dowiedziałem.
Napisano
Najprościej mówiąc - statyk jest bez dyskryminacji. Dynamik ma dyskryminację. Wniosek - możemy sprawdzić czy pod ziemią zalega karabin czy gwóźdź. W jaki sposób? Otóż po wykryciu przedmiotu mamy wyraźny sygnał statyczny. I teraz jeżeli na dynamiku mieliśmy ustawioną dyskryminację np. -30, dowiadujemy się, czy jest to mały obiekt czy ten karabin. Jeżeli sygnał zostanie zaakceptowany przez tryb dynamiczny, a właściwie przez ustawioną dyskryminację w tym trybie, jest to na pewno coś większego niż obejmuje zakres dyskryminacji. Jeżeli natomiast sygnał nie zostanie zaakceptowany przez stopień dyskryminacji, w dynamiku, wiemy, że jest to obiekt mniejszy niż obejmuje zakres dyskryminacji na dynamiku. Ot cała filozofia :)
Napisano
witaj danielka w proximie kanał statyczny działa bez dyskryminacji więc używając trybu mix musisz nauczyć się rozróżniać rozpiętość sygnału z kanału statycznego góra dół lewo prawo im więkasza rozpiętość sygnału tym większy przedmiot dla mnie osobiście jest to za nudne i strata czasu(kupa kopania) więc kupiłem wykrywacz pana HS. z dyskryminacją wielkościową na militarkę.pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Napisano
Chyba Panowie nie do końca doczytaliście instrukcję.
W trybie statycznym dyskryminacja też działa ale odrzucony przedmiot nie jest sygnalizowany na wyświetlaczu. Powstaje tu jednak pewna trudność w interpretacji sygnałów. Jeśli przedmiot zostanie odrzucony przez dyskryminację ale znajduje się w zasięgu pracy dynamicznej to na wyświetlaczu się pojawi ale w słuchawkach już nie lub bardzo nie wyraźnie, za to w słuchawkach pojawi się sygnał z kanału stat., który nie powinien być widoczny na wyświetlaczu ale tam jest jako wskazanie z dynamika. Dodatkowym utrudnieniem przy odczycie tego trybu jest różnica w zasięgach stst. i dyn. Czasem dynamik nawet nie pierdnie a statyk wariuje.Ogólnie tryb mix nie jest tylko prostą sumą wad i zalet dwóch trybów, poza tymi pojawiają się jeszcze wady i zalety wynikłe właśnie z jednoczesnej pracy tych trybów.
Jeśli chodzi o wspomnianą na początku dyskryminację to nie jest ona zła ale gdyby nie wyświetlacz to jej zrozumienie i co ważniejsze prawidłowe wykorzystanie było by dość trudne. Tak więc dyskryminacja w Prox. mogla by być lepsza. Być może Argo jest pod tym względem lepiej dopracowany. A wracając do mix to wszystkie zamieszczane tu porady dadzą Ci może z 10% obycia z tym trybem. Po prostu trzeba chodzić i eksperymentować. Poświęciłem na naukę tego trybu trochę czasu. Teraz czasem go sobie włączę ale po nie dłużej niż godzina rezygnuję i wracam do starego dobrego dyn. bo chodzenie dla mnie przestaje być czystą przyjemnością a staje się ciągłą męczącą analizą odczytów.
Pozdrawiam i powodzenia.
Napisano
Nie wiem co jest napisane w instrukcji, ale dziwię się, że w ogóle nie wspomnieliście o czułościach dla obu trybów pracy. Czy czułości są jednakowe??? Chyba coś Wam umknęło.
Napisano
A ja mam Argo w planach (co prawda nie jest on na szczycie listy ale rozważam zakup) i bardzo chętnie dowiem się o co chodzi Panu armandowi z tymi zasięgami.
Napisano
Witam !

Armand na pewno nie chce mnie w żaden sposób upokorzyć. Mamy bardzo poprawne stosunki.Gdyby kilkanaście lat temu Wojtek nie sprzedawał mi elementów mechanicznych do wykrywaczy to pewnie nigdy nie byłoby mojej firmy.Później także kilka razy
współpracowaliśmy w kwestii elementów mechanicznych do wykrywaczy.
Ale do sedna : Czułość w trybie jednoczesnym w Proximie i Argo jest taka sama jak w dynamice i statyce osobno. Mniejsza czułość była w Solarisie.

pozdrawiam RUTUS
Napisano
Rutusie, myślałem, że czułość w statyce jest większa i mix pozwala na wcześniejsze określenie obecności metalu dla sygnału statycznego. Sygnał z płytszego" dynamika pozwalałby na określenie czy warto kopać. Jeżeli jednak czułości są identyczne, to po co ten mix? Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie