danielka Napisano 30 Grudzień 2010 Autor Napisano 30 Grudzień 2010 Na czym polega tryb mix w Proximie, wiem, że jest to połączenie trybu statycznego z dynamicznym ale może ktoś by coś więcej powiedział, czytałem trochę o tym ale nie za wiele sie dowiedziałem.
Enders Napisano 30 Grudzień 2010 Napisano 30 Grudzień 2010 Najprościej mówiąc - statyk jest bez dyskryminacji. Dynamik ma dyskryminację. Wniosek - możemy sprawdzić czy pod ziemią zalega karabin czy gwóźdź. W jaki sposób? Otóż po wykryciu przedmiotu mamy wyraźny sygnał statyczny. I teraz jeżeli na dynamiku mieliśmy ustawioną dyskryminację np. -30, dowiadujemy się, czy jest to mały obiekt czy ten karabin. Jeżeli sygnał zostanie zaakceptowany przez tryb dynamiczny, a właściwie przez ustawioną dyskryminację w tym trybie, jest to na pewno coś większego niż obejmuje zakres dyskryminacji. Jeżeli natomiast sygnał nie zostanie zaakceptowany przez stopień dyskryminacji, w dynamiku, wiemy, że jest to obiekt mniejszy niż obejmuje zakres dyskryminacji na dynamiku. Ot cała filozofia :)
plaster180 Napisano 30 Grudzień 2010 Napisano 30 Grudzień 2010 witaj danielka w proximie kanał statyczny działa bez dyskryminacji więc używając trybu mix musisz nauczyć się rozróżniać rozpiętość sygnału z kanału statycznego góra dół lewo prawo im więkasza rozpiętość sygnału tym większy przedmiot dla mnie osobiście jest to za nudne i strata czasu(kupa kopania) więc kupiłem wykrywacz pana HS. z dyskryminacją wielkościową na militarkę.pozdrawiam.
lew_1988 Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Z tym,ze najlepiej ustawiac dyskryminacje na ok -45 lub -50 na militaria.
Enders Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Wiem ;) Podałem tylko przykład ;) Pozdrawiam!
palenqe Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Chyba Panowie nie do końca doczytaliście instrukcję.W trybie statycznym dyskryminacja też działa ale odrzucony przedmiot nie jest sygnalizowany na wyświetlaczu. Powstaje tu jednak pewna trudność w interpretacji sygnałów. Jeśli przedmiot zostanie odrzucony przez dyskryminację ale znajduje się w zasięgu pracy dynamicznej to na wyświetlaczu się pojawi ale w słuchawkach już nie lub bardzo nie wyraźnie, za to w słuchawkach pojawi się sygnał z kanału stat., który nie powinien być widoczny na wyświetlaczu ale tam jest jako wskazanie z dynamika. Dodatkowym utrudnieniem przy odczycie tego trybu jest różnica w zasięgach stst. i dyn. Czasem dynamik nawet nie pierdnie a statyk wariuje.Ogólnie tryb mix nie jest tylko prostą sumą wad i zalet dwóch trybów, poza tymi pojawiają się jeszcze wady i zalety wynikłe właśnie z jednoczesnej pracy tych trybów.Jeśli chodzi o wspomnianą na początku dyskryminację to nie jest ona zła ale gdyby nie wyświetlacz to jej zrozumienie i co ważniejsze prawidłowe wykorzystanie było by dość trudne. Tak więc dyskryminacja w Prox. mogla by być lepsza. Być może Argo jest pod tym względem lepiej dopracowany. A wracając do mix to wszystkie zamieszczane tu porady dadzą Ci może z 10% obycia z tym trybem. Po prostu trzeba chodzić i eksperymentować. Poświęciłem na naukę tego trybu trochę czasu. Teraz czasem go sobie włączę ale po nie dłużej niż godzina rezygnuję i wracam do starego dobrego dyn. bo chodzenie dla mnie przestaje być czystą przyjemnością a staje się ciągłą męczącą analizą odczytów. Pozdrawiam i powodzenia.
armand Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Nie wiem co jest napisane w instrukcji, ale dziwię się, że w ogóle nie wspomnieliście o czułościach dla obu trybów pracy. Czy czułości są jednakowe??? Chyba coś Wam umknęło.
szczurek_1979 Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 armand jak zwykle szukasz dziury w całym :) na siłę próbujesz upokorzyć" konkurencję... jak zwykle zresztą.
jacho Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 A ja mam Argo w planach (co prawda nie jest on na szczycie listy ale rozważam zakup) i bardzo chętnie dowiem się o co chodzi Panu armandowi z tymi zasięgami.
nikt Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Witam ! Armand na pewno nie chce mnie w żaden sposób upokorzyć. Mamy bardzo poprawne stosunki.Gdyby kilkanaście lat temu Wojtek nie sprzedawał mi elementów mechanicznych do wykrywaczy to pewnie nigdy nie byłoby mojej firmy.Później także kilka razy współpracowaliśmy w kwestii elementów mechanicznych do wykrywaczy. Ale do sedna : Czułość w trybie jednoczesnym w Proximie i Argo jest taka sama jak w dynamice i statyce osobno. Mniejsza czułość była w Solarisie. pozdrawiam RUTUS
armand Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Rutusie, myślałem, że czułość w statyce jest większa i mix pozwala na wcześniejsze określenie obecności metalu dla sygnału statycznego. Sygnał z płytszego" dynamika pozwalałby na określenie czy warto kopać. Jeżeli jednak czułości są identyczne, to po co ten mix? Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.