esterendensen Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Witam.Co oznacza zielony kolor wokół spłonki łuski mausera niemieckiego?Spotkałem sie z opinią,że jest to nabój do mausera z tłumikiem.Prawda to?
Voucur Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 W linku faktycznie jest :) To też nie wiem po co opowiadać o sposobach oznaczania innej amunicji niż ta której się tyczyło pytanie.
Ave Danzig Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 A co ma wspólnego kolor spłonki do tłumika ?
kamil99karpik Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 Co do przeciwpancerno-zapalającego SmK Leuchtspur, miał w sobie ładunek wybuchowy czy rdzeń z twardej stali?
esterendensen Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Witam.Co oznacza zielony kolor wokół spłonki łuski mausera niemieckiego?Spotkałem sie z opinią,że jest to nabój do mausera z tłumikiem.Prawda to?
konrad_es Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 Nie prawda.Tu masz więcej infohttp://home.scarlet.be/p.colmant/792color.htmnastępnym razem użyj wyszukiwarki.http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=kolory+sp%B3onek&ws=txt&id_forum=all
konrad_es Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 Sorki za zdublowane posty.kolory obwódek spłonek naboi Mauserczarny - pocisk zwykły;zielony - pocisk ciężki;czerwony - pocisk przeciwpancerny;niebieski - pocisk z rdzeniem stalowym;zielony pas na spłonce - pocisk lekkizielone (tylko) dno łuski - nabój do prób balistycznychnaboje miotające:kolory obwódki spłonki: żółte dla granatów odłamkowych; czarne i czerwone dla przeciwpancernychamunicja ślepa - spłonki często malowano na czarno.
esterendensen Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 W takim bądż razie jaki kolor spłonki miały naboje stosowane do mausera z tłumikiem?
Shluka Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 1.Czarna obwódka spłonki - nabój zwykły z pociskiem lekkim S2.Zielona obwódka spłonki - nabój zwykły z pociskiem ciężkim sS3.Czerwona obwódka spłonki - nabój przeciwpancerny SmK4.Czerwona obwódka spłonki i szczyt pocisku czarny - nabój przeciwpancerno-smugowy SmK Leuchtspur 5.Całe dno łuski czerwone, od 1939 roku cała spłonka czerwona - nabój przeciwpancerny SmK (H)6.Czarna obwódka spłonki, cały pocisk czarny - nabój zapalający SPr7.Czerwony pas przez dno łuski (do 1937 roku), 1937 - 1939 czerwona obwódka spłonki, od 1939 czarna obwódka spłonki - nabój przeciwpancerno zapalający PmK8.Czarna obwódka spłonki, chromowany szczyt pocisku - do 1940, potem dolna część pocisku czerniona z wierzchołkiem w kolorze płaszcza - nabój wskaźnikowy B-Patrone9.Nabój treningowy smugowy lSL'Spur w łusce bimetalowej - zielony pas przez dno łuski oznacza amunicję z rdzeniem aluminiowym, a czerwona obwódka i czarny szczyt - pocisk smugowy.Źródło: Magazyn Strzał nr 10 / 2010Pozdrawiam W
Shluka Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 Powyższe oznaczenia stosowano do roku 1939, później jak w linku u Kolegi konrad_es
Shluka Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 Powyższe oznaczenia stosowano do roku 1939, później jak w linku u Kolegi konrad_es
Kamiljan Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 ja kiedys trafiłem z oznaczeniem emp i zielona spłonką, wbrew temu co piszecie okazalo sie ze pocisk jest z fosforem - przez co miałem bardzo nieprzyjemne doświadczenia i nauczke na całe życie
Voucur Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 Trochę żeście nie odpowiedzieli koledze na jego pytanie, on o amunicji poddźwiękowej, a wy o każdej innej. Posiłkując się stroną http://www.mausershooters.org, na załączonym obrazku u góry Nahpatrone z pociskiem ciężkim (Schweres Spitzgeschoss), niżej pocisk z rdzeniem stalowym (Spitzgeschoss mit Eisenkern). Czy tak faktycznie oznaczano tego typu amunicję, nie wiem. Nigdy się zresztą z takim wynalazkiem nie spotkałem, raczej rzadko to występuje.
Pytanie
esterendensen
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.