Skocz do zawartości

tesoro cortes vs. fisher f75 - który wybrać?

meydey000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pojawiają się? W ciągu ostatnich 2 m-cy 2 szt. F75. Jeden z Łodzi, drugi to handlarz mieszkający w stanach.

http://allegro.pl/listing.php/search?buy=0&category=74254&closed=1&search_type=1&order=t&price_from=&price_to=&st=gtext&string=F75

To chyba niezbyt wiele?

Tejonów 3 szt. a sprzęt sprzedający się dużo gorzej
http://allegro.pl/listing.php/search?buy=0&category=74254&closed=1&search_type=1&order=t&price_from=&price_to=&st=gtext&string=tejon

Niniejszym obalam argument ilości szt. na allegro.

Co do komentarzy to nie wiem. Kiedyś umieściłem filmik na sobie tylko znany temat pokazujący pewne wydarzenie na jednej z ulic mojej mieściny. W tle wyraziłem swoje zdanie które nieco odbiegało od zdania ogółu. Z tym że ja widziałem sytuację od samego początku. Po co o tym piszę? Bo też zablokowałem komentarze bo dominowały wyzwiska, ataki personalne, domniemania niepodparte dowodami itp. itd. Potem wywaliłem filmik całkowicie i nauczyło mnie to żeby samemu próbować popatrzyć nieco łaskawszym okiem na wypociny innnych internautów. Bo najłatwiej przychodzi krytyka i wyciąganie często krzywdzących wniosków bez znajomości całego tematu/sytuacji.

I nadal twierdzę że Tejon to świetna wykrywka a zasięgi jak na taką ceceweczkę ma rewelacyjne. Ale mimo to, w mojej opinii jest min. o 1 kklasę za F75 i o 1,5 a może 2 klasy za F75 LTD.
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W ostatnim czasie było, bardzo wiele F75 w różnych odmianach na all... tak zresztą jak mocno reklamowanego MXT, śledzę to dokładnie bo to część mojego zawodu. Tejony pojawiają się od czasu do czasu, a najczęściej są to moje nowe wykrywacze i wcale nie sprzedają się tak źle jak myślisz...
Gdyby F75 czy jakiś inny klon był chociaż o ułamek procenta lepszy od Tejona to używałbym właśnie ten wykrywacz, zawsze dążę do posiadania najlepszego sprzętu jaki jest na rynku nie zważając na to jakiej jest marki, i czy ja sprzedaję te wykrywacze, czy nie (sprzedaję te w które wierzę i tych producentów, z którymi można się dogadać). Nie było wykrywacza godnego uwagi, którego bym nie sprawdził i zostawiam sobie tylko te najlepsze. Nawiasem mówiąc to T2 podobał mi się bardziej niż F75, gdyby nie ta podatność na zakłócenia i konieczność przeprogramowywania po każdym wyłączeniu.
Napisano
A co powiesz o np. E-trac. Czy wieloczęstotliwość nie jest przyszłością wykrywek? Jak być go ustawił w szeregu z tejonem?
Napisano
Witam.
Nie mam zwyczaju uczestniczyć w dyskusjach na temat wyższości jakiegoś wykrywacza nad innym.
Chciałbym się natomiast odnieść do zaprezentowanego testu.
Moim zdaniem test jest absolutnie niewiarygodny.
Po czteroletnim użytkowaniu Tejona mogę stanowczo stwierdzić, że takie ołowiane kulki można bardzo wyraźnie usłyszeć z co najmniej dwukrotnie większej głębokości.
Natomiast na głębokości z której Miś Yogi" wydłubał kulkę - można śmiało zapolować" Tejonem na denarki jagiellońskie.
Pozdrawiam.
Napisano
O jakiej przyszłości wieloczęstotliwości Ty mówisz, pierwszego Sovereigna pracującego na 17 częstotliwościach miałem w 1992 roku, czyli prawie jedną piątą wieku temu, bardzo dobry wykrywacz, ale wykrywaczem wieloczęstotliwościowym znajduje się tyle samo co wykrywaczem jednoczęstotliwościowym. Jest to tylko jedna z wielu koncepcji, ale nie zwiększająca w żaden sposób zasięgu wykrywaczy ani nie poprawiająca znacząco dyskryminacji.
E-Traca miałem, Spectrę V3 też, dwa F75, T2, dwa Nexusy ale żaden z nich mi się nie podobał lub nie podobał mi się na tyle mi się na tyle by zostać w moim arsenale (może się nie znam:-). Technicznie nie da się tych wykrywaczy porównywać z Tejonem, może najbliższy jest Nexus, z tym, że Tejon jest dużo przyjemniejszy w użyciu. Jak pisałem wcześniej w wątku używam obecnie Deusa, jest trochę lepszy od Tejona, lżejszy, nieco głębszy, bardzo przyjazny w użytkowaniu, mający wiele przydatnych funkcji, rozwojowy itp., z pewnością zostanie ze mną na długo.
Odeszliśmy już bardzo daleko od głównego wątku, a założyciel już pewnie podjął decyzję, może kupił F75 i opowie nam o swoich wrażeniach o ile mieszka w rejonie, gdzie nie ma śniegu i da się szukać.
Napisano
Czy musisz wtrącać swoje złośliwe 3 grosze do tematów, o których nie masz zielonego pojęcia? Zostań przy swoim antycznym wykrywaczu i Magnitecu, o którym było tyle fantastycznych opowiadań, a którego nie było i nie będzie, dobrze to wiesz.
Napisano
Mówiąc o przyszłości wieloczęstotliwościowców mam na myśli możliwości sprzętu (a szczególnie mocy obliczeniowej) przy zastosowaniu niewielkiego źródła zasilania. Co z tego że wieloczęstotliwościowe wykrywki istniały 20 lat temu? 20 lat temu pecety miały mniejsze możliwości obliczeniowe niż dzisiejsze telefony. Interpretacja odpowiedzi z wielu częstotliwości, nałożenie wyników, wyciągnięcie jakiejś średniej która zostanie przełożona na dźwięk o odpowiedniej częstotliwości wymaga mocy. Wbrew pozorom całkiem sporej mocy. Mogę się mylić ale przewiduję że w przyszłości wykrywki będą siały kilkoma częstotliwościami (nie musi być ich dużo) ale dzięki mocy obliczeniowej i świetnym algorytmom (z programistycznego punktu widzenia interpretacja takich sygnałów jest bardzo dużym wyzwaniem) będą odpowiadały jak dzisiaj F75LTD lub T2 SE przy jednej częstotliwości. A do tego będą na tyle energooszczędne że będzie można łazić przez kilka dni na akumulatorze wielkości np. aku od przeciętnej kamery.
Napisano
Zapewne część cyfrowa będzie się zmieniać w tym kierunku, bo to jest naturalny kierunek. Jednak, żeby było co liczyć, najpierw trzeba to zmierzyć z odpowiednią jakością. I tu przede wszystkim są poważne bariery związane z poborem prądu i kosztami. Zagadnienie jedno, czy wieloczęstotliwościowości jest przy tym drugorzędne.
Jednak ani F75 ani Cortesa (tym bardziej) te zagadnienia za bardzo nie dotyczą ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie