damiani Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Kolego xyNie uwierzę że Cortes lepiej sobie będzie radził w trudnym i mocno zmineralizowanym terenie niż np. F75 oczywiście na standardowych sondach.Plaża to specyficzny teren więc nie tam kwestia szczęścia no chyba że do biżuterii czy telefonów komórkowych jest loterią.Nie chodzi o koszty baterii a o wagę zapasu w kieszeni i wygodę użytkowania. Naładować 8 baterii na raz nie jest tanio - ładowarki takie są bardzo drogie a ładować w dwóch ładowarkach po 4 baterie też wygodnie nie jest (np. dobre ładowarki powyżej 100zł).Nie każdy lubi chodzić w słuchawkach lub nie ma warunków żeby je użytkować ze względu na swoje bezpieczeństwo i Tesoro brakiem potencjometru nie pomaga użytkownikom.Sprzęt z najwyższej półki i za drogo dodać jeden potencjometr więcej ??Potwierdzam że efekt maskowania jest znikomy - tak samo w F75 przy odpowiednim ustawieniu i osłuchaniu.Z pewnością jest trudniej niż w Tesoro wsłuchać się w dźwięki ale nie aż tak trudno żeby się tym zrażać.Poczytaj posty Denara i znajdź mi w nich wady sprzętu Tesoro.Chętnie się z nimi zapoznam.On sam też twierdził że wolał Tejona z tego co pamiętam od Cortesa i to jego użytkował w większości przypadków.Nawet później był wystawiony na aukcji chyba krótko po kupnie Deus'a.Moim zdaniem problem w większości userów F75 jest jeden - maksymalna czułość. No bo dlaczego ja mam ustawić np. sens na 70 czy 80 jak jest 99 no a koledzy z innymi sprzętami mają czułość na maksa.Kto zna sprzęt wie o co chodzi ale do tego potrzeba praktyki.Kolego talgo również się z tobą zgodzę że Tesoro wymaga mniejszej wiedzy do poprawnego użytkowania.Moim zdaniem jakby sonda, słuchawki i elektronika z wyświetlaczem wytrzymywałyby podobny czas na baterii to byłby postęp a tak w Deusie sondę trzeba by ładować praktycznie co wypad a na niektórych wypadach sonda nie starczałaby na dłuższe użytkowanie,elektronikę praktycznie co niecałe 2 wypady więc również praktycznie co wypad (żeby nie było niespodzianek).Mianowicie wg instrukcji - słuchawki 20h, elektronika 20h, sonda od 7-13h przy czym 7 to przy najmniejszej mocy TX Power.Do tego wychodzi brak możliwości samodzielnej wymiany baterii co w dzisiejszych czasach jest trochę niezrozumiałe (jakość i żywotność uszczelek w samochodach które działają w wysokiej temp. i ciśnieniu jest kosmiczna wręcz) znaczy zrozumiałe bo serwis będzie zarabiał na jej wymianie co wydłuży się w czasie i po okresie gwarancyjnym do tanich należeć nie będzie.Kolego jacho dobrze prawisz.
Raned Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 damiani Ty nie używasz Deusa a masz problemy, ja go używam i nie mam. Wykrywacz używa akumulatorki a nie baterie i wymagają wymiany dopiero po 3-4 latach, przy czym w pilocie i słuchawkach można wymienić samodzielnie, tylko w cewce wymienia producent. Faktycznie to jedno naładowanie wystarcza na dwa wyjścia po ok 6 - 7 godzin, czyli w cewce do ok 13 godzin, pilot ok. 25 godz i słuchawki ok. 23 godziny, przy bardzo wysokim ustawieniu człości i średnim TX power. Proszę wybaczyć odejście od tematu głównego, w którym już powiedziałem, że nie widzę większej różnicy, czy zakładający kupi jeden czy drugi, każdy będzie dobry.
xy Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Kolego jacho.Jesteś w dużym błędzie.Jeśli uważasz że ktoś kto wchodzi w teren zaśmiecony to zaraz go unika.To jest błąd.Najwięcej fantów jest na terenach gdzie było dużo ludzi a to są z reguły tereny zaśmiecone.Mieszkam niedaleko miejsca gdzie krzyżują się szlaki wędrówek ludzi od czasów rzymskich.Wychodzi tu wszystko ale teren jest zaśmiecony przez dużą ilość żelaza w postaci gwożdzi, różnych kółek ,blaszek. itp śmieci.Twierdzenie o dużych cewkach ma znaczenie ale też jest uzależnione od konstrukcji wykrywacza.Proszę wziąść Cortesa ze standardową cewką i EX SE z snajperką i Cortes będzie miał mniejsze maskowanie.Sprawdziłem to w praktyce.Xp Deus Ma potencjał na razie za mało wiem żeby dokłądniej coś opisać.Kolega ma 25 lat stażu w poszukiwaniach ale nie jest zarejestrowany na żadnym forum bo twierdzi że Polacy jeszcze do tego nie dorośli i za dużo jest naganiaczy.Też zaczynam odnośić takie wrażenie.Kolego maxim026 czekam na twojego F 75 i termin w terenie.Mam miejsce na monety ale teren jest zaśmiecony ,tam możemy sprawdzić wykrywacze.Dla twojej wiadomości EX Se , F 75 tam przy tesoro to ciency gracze.Różnica między F 75 a Cortesem jest np. taka że w Cortesie jest bardzo punktowe namierzanie.Nie używa się PP bo jest to zbędne.Szybsze namierzenie = szybsze wykopanie a to przekłada się na efektywność.W Cortesie im głębiej fant tym dzwięk cichszy ale ID dalej wskazuje kolor a W Fiszerze następuje zaniżanie ID i przy głębokim kolorze potrafi wskazać stal.Cortes w trybie SS jest ciut głębszy.F 75 za tą cenę nie oferuje dobrych zasięgów już CZ 3D jest lepszy.Liczba dzwięków w F 75 jest nie adekwatna do tego co jest w ziemi.Cortes jest cichszy i bardziej pewny.To tak na prędce podpowiedziane przez kolegę.Kolego talgo masz rację co da + 2 cm jak słabe namierzanie ,duże maskowanie niszczy te 2 centymetry.VanWorden dlaczego Cortes i F 75 nie są w tej samej lidze, ze względu na cenę?.Van fora obserwuję odtąd jak powstały.Wiem że polecasz inne wykrywacze ale wymieniłem te które polecasz najczęściej.Denar nie potrzebuje obrońcy ponieważ dobrze sobie radzi. Tesoro to sprzęt prosty ale o świetnych walorach które do dziś są dla większości firm marzeniem.Xp Deus to jest nowatorska konstrukcja chociaż mi nie podchodzą te 3 akumulatorki ale ma ma to co mi się podoba w Tesoro.Skuteczność.Pozdrawiam i aby do roztopów.Pozdrawiam
xy Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Kolego Damiani Odpowiem Ci nt. czułości.Skoro mamy 99 na skali to sprzęt powinien pracować i przy takiej czułości.problem F 75 polega na tym że do tej cyfry nie ma szans zbliżenia się.Ja to odbieram jako niedopracowanie sprzętu.Cortesem chodzę na Maksymalnej możliwej czułości i tylko trochę zwiększa się liczba dzwięków a w F 75 na maks czułości jest taki wzrost lewych dzwieków że już nie da się chodzić z wykrywaczem.Dlatego jak chcesz w miarę chodzić komfortowo z F 75 to musisz zejść z czułością a zasięg wtedy jest mikry. Tak samo jest w X 70 jak zaznaczysz najmniejsza dyskryminację to zaczynasz omijać drobny kolor i żeby tego nie robić musisz chodzić w ALL METALL.Kolega ma i widzi ta wadę.Po to są jakieś parametry sprzętu żeby z nich korzystać.Poprę to innym przykładem.Nissan GTR ma 3,5 do setki ale jak wykorzystujesz jego potencjał to rozpadają się skrzynie biegów.teraz nasuwa się pytanie : czy po to kupujesz samochód z 3,5 do setki żeby tego nie wykorzystywać?.Odpowiedz sobie sam czy wepchnął byś się w taki bubel?.Nie mówię tu akurat o warunkach szczególnych tylko o miejscu gdzie gleba jest wyjątkowo przyjazna poszukiwaczom i z wykrywaczy wyciska się maks. czułość a z F 75 nie da rady.Denar napisał że wolał Tejona ale najbardziej skuteczny był Cortes.Może dla Denara naładowanie akumulatorków nie jest wadą.Dla mnie nie jest wadą ani żadnym problemem.Kolego damiani ale takie argumenty ..... Pozdrawiam
xy Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Kolego jacho.Jesteś w dużym błędzie.Jeśli uważasz że ktoś kto wchodzi w teren zaśmiecony to zaraz go unika.To jest błąd.Najwięcej fantów jest na terenach gdzie było dużo ludzi a to są z reguły tereny zaśmiecone.Mieszkam niedaleko miejsca gdzie krzyżują się szlaki wędrówek ludzi od czasów rzymskich.Wychodzi tu wszystko ale teren jest zaśmiecony przez dużą ilość żelaza w postaci gwożdzi, różnych kółek ,blaszek. itp śmieci.Twierdzenie o dużych cewkach ma znaczenie ale też jest uzależnione od konstrukcji wykrywacza.Proszę wziąść Cortesa ze standardową cewką i EX SE z snajperką i Cortes będzie miał mniejsze maskowanie.Sprawdziłem to w praktyce.Xp Deus Ma potencjał na razie za mało wiem żeby dokłądniej coś opisać.Kolega ma 25 lat stażu w poszukiwaniach ale nie jest zarejestrowany na żadnym forum bo twierdzi że Polacy jeszcze do tego nie dorośli i za dużo jest naganiaczy.Też zaczynam odnośić takie wrażenie.Kolego maxim026 czekam na twojego F 75 i termin w terenie.Mam miejsce na monety ale teren jest zaśmiecony ,tam możemy sprawdzić wykrywacze.Dla twojej wiadomości EX Se , F 75 tam przy tesoro to ciency gracze.Różnica między F 75 a Cortesem jest np. taka że w Cortesie jest bardzo punktowe namierzanie.Nie używa się PP bo jest to zbędne.Szybsze namierzenie = szybsze wykopanie a to przekłada się na efektywność.W Cortesie im głębiej fant tym dzwięk cichszy ale ID dalej wskazuje kolor a W Fiszerze następuje zaniżanie ID i przy głębokim kolorze potrafi wskazać stal.Cortes w trybie SS jest ciut głębszy.F 75 za tą cenę nie oferuje dobrych zasięgów już CZ 3D jest lepszy.Liczba dzwięków w F 75 jest nie adekwatna do tego co jest w ziemi.Cortes jest cichszy i bardziej pewny.To tak na prędce podpowiedziane przez kolegę.Kolego talgo masz rację co da + 2 cm jak słabe namierzanie ,duże maskowanie niszczy te 2 centymetry.VanWorden dlaczego Cortes i F 75 nie są w tej samej lidze, ze względu na cenę?.Van fora obserwuję odtąd jak powstały.Wiem że polecasz inne wykrywacze ale wymieniłem te które polecasz najczęściej.Denar nie potrzebuje obrońcy ponieważ dobrze sobie radzi. Tesoro to sprzęt prosty ale o świetnych walorach które do dziś są dla większości firm marzeniem.Xp Deus to jest nowatorska konstrukcja chociaż mi nie podchodzą te 3 akumulatorki ale ma ma to co mi się podoba w Tesoro.Skuteczność.Pozdrawiam i aby do roztopów.Pozdrawiam
maxim026 Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 witam wszystkich w nowym roku. kolego xy z checia wybiore sie w twoje rejony na jakies kopanko , zawsze to sie człowiek czegoś nowego nauczy . najlepszy termin to tak w okolicach sierpnia ,wtedy bende na urlopie i bende miał czas na wypady . co od dokładnego terminu to mejlem sie zgadamy. co do CZ 3 D miałem go 3 lata i był to sprzęt naprawde dobry ale F 75 lepiej mi wychodzi w terenie i wiencej nim wyłuskuje nawet ze starych miejsc.
Raned Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 xy sprostuję, że wolę Tejona niż Cortesa, a wolę Deusa niż Tejona za jego lekkość, przjazne użytkowanie i, że ma wszystko co potrzeba. Używałem Cortesa przez 3 lata i byłem bardzo zadowolony z efektów, później używałem Tejona przez 5,5 roku i uważam, że ten wykrywacz jest tylko do pobicia przez Deusa, którego używam od lipca 2010 i z pewnością będzie ze mną przez następne kilka lat, chyba że ktoś wypuści wcześniej coś lepszego.Mój partner od poszukiwań używa Tejona i od czasu do czasu Cortesa, ale jego wyniki zarówno z jednym jak i drugim są na bardzo dobrym poziomie.Do F75 podchodziłem 2 razy i ostatecznie mi ten wykrywacz nie podszedł, głównie ze wzgl. na podatność na zakłócenia.
draven85 Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Mnie interesuje jak wypada w cortesie identyfikacja na wyświetlaczu. Na ile jest poprawna i mniej więcej do jakiej głębokości jest ona stabilna.
jacho Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Nigdzie nie powiedziałem że w śmieciach nie ma fantów. Mówię, że cewka snajperka sprawdzi się w śmieciach 1000x lepiej niż próby identyfikacji wielu fantów znajdujących się jednocześnie pod dużą cewką. Nawet elektronika za 100 tys. tu nie pomoże.
VanWorden Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 xy - Pisząc o tym, że F75 ma za dużo mocy do realnego wykorzystania i że przez to jest niedopracowany pokazujesz, że nie znasz tego sprzętu i jego możliwości. Każdy doświadczony poszukiwacz będzie zdecydowanie wolał gdy producent zadba o odpowiedni zapas" mocy, żeby w razie potrzeby móc jej użyć. Wszystkie najlepsze wykrywacze mają takie przesterowanie", np Whites MXT i XLT, czym ten drugi skutecznie się różni od DFXa. W najnowszej wersji F75 konstruktor poszedł jeszcze dalej montując funkcję dopalacza". Oczywiście, że F75 potrafi być hałaśliwy, ale to kwestia przyzwyczajenia i wprawne ucho i oko szybko pozwoli uzyskac takie rezultaty na wiekszości terenów o jakich mogą tylko pomarzyć użytkownicy innych sprzętów. Cortes to technologiczny skansen w zestawieniu z brutalną siłą i szybkością F75. Dave Johnson, konstruktor który wymyślił F75 ostatni raz pracował dla Tesoro przy Lobo ST a kto jeszcze pamięta jak dawno temu to było? Często zdarzało mi się podkręcać na maxa F75, choć rzeczywiście są tereny gdzie nie jest to możliwe. Czułość nawet gdy jest ustawiona w połowie skali powala na kolana a co ciekawe w najbardziej czułym i zaawansowanym trybie JE zwiększanie dyskryminacji nie ma negatywnego wpływu na zasięg i chyba nie muszę nikomu tłumaczyć co to oznacza na dobrej miejscówce;-)Również pisząc o Xterrze 70 jesteś w błędzie. Odpowiednio ustawiona X70 nie ominie łabka od szpilki (dosłownie!) tylko tu właśnie Minelab postąpił równie grzecznie jak Tesoro w Cortesie, czyli nie dał użytkownikom możliwości podbicia mocy i skutecznego zwiększenia zasięgu w razie możliwości i potrzeby (superstrojenie tego nie zastępuje). Jeśli w ogóle miałbym sugerować wybór między jakimś Tesoro a F75 (niechętnie) to wskazałbym na Tejona a nie Cortesa. Ale naprawdę trudno pobić F75 na sprzyjającym mu terenie. Jedyne bardziej skuteczne sprzęty na drobnicę to minelabowe wieloczęstotliwościowce, które radzą sobie świetnie w każdych warunkach. PozdrawiamVW
Raned Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 draven85, identyfikacja w Cortesie jest dość dokładna w mojej ocenie. Po przekroczeniu pewnej głębokości błąd się zwiększa jak w każdym innym wykrywaczu.Vanworden, między Cortesem a F75 jest 6 letnia technologiczna różnica, ale F75 to także technologiczny skansen w porównaniu z Deusem.
damiani Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Kolego xyUważam że tylko doświadczalne pokazanie że nie do końca masz rację wchodzi w grę.Napisz z jakich okolic jesteś to może ktoś kto posiada F75 będzie mógł skoczyć i pokazać co potrafi.Gdybyś kiedyś był w okolicach Częstochowy to daj znać a zobaczysz jak słabo poradzi sobie Cortes z sondą koncentryczną na tamtejszych glebach.I kto będzie górą w tym starciu.F75 ma tryb JE jak już pisał VW który naprawdę potrafi zrobić rzeź niewiniątek tylko trzeba wiedzieć jak go użyć poprawnie a nie płakać od razu że za dużo dźwięków czy zakłóceń.Podsumowując z pewnością nie jest to sprzęt tak prosty w obsłudze jak Tesoro i tak stabilny jak Tesoro ale co do zasięgów to już inna sprawa.Zresztą w listopadowym numerze 11/2010 ODK jest test F75 z tego co piszą ludziska więc jak ktoś ufa Proscanowi i Saperowi to warto przejrzeć.Raned i tutaj też racja.Tak mój błąd pisałem baterie a myślałem o akumulatorach.Kolego meydey000Jak masz szanse przetestować oba to testów i wybieraj pod swoje upodobania.Sam widzisz że ile osób tyle opinii.
meydey000 Napisano 3 Styczeń 2011 Autor Napisano 3 Styczeń 2011 damiani-właśnie to zauważyłem tylko nie mam możliwości przetestowania f75. chyba jednak zostane przy cortesie póki co, pochodze z nim i najwyżej sprzedam jak mi nie podejdzie. koledzy jaka jest różnica między dfx a xlt? który jest lepszy?
VanWorden Napisano 3 Styczeń 2011 Napisano 3 Styczeń 2011 Rozumiem, że dalej chodzi o monety oraz militarkę? XLT jest bardziej czuły i skuteczniejszy. DFX zbyt ugrzeczniono" a przez to uśredniono. Ale to tak w dużym skrócie i radzę Ci poczytać różne fora, testy etc.PozdrawiamVW
gronowianin Napisano 3 Styczeń 2011 Napisano 3 Styczeń 2011 Van Worden, do jakich wykrywaczy mógłbyś porównać Tejona w takim razie? Z jakimi mógłby się równać twoim zdaniem? Pozdrawiam
VanWorden Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 W zasadzie każdy wykrywacz da się porównać z innym, tak jak da się porównać jeden samochód z drugim, ale nie zawsze ma to sens;-)Tejona trzeba chyba porównywać z innymi wysoko-częstotliwościowcami o zwiększonej czułości na drobnicę a więc np. XP Goldmaxx Power, X-Terra 705 (18.75kHz), Whites MXT, czy właśnie F75 a może nawet Cscope 3MX. Nawet w samym Tesoro można go porównać do Vaquero. Nie będę tu jednak pisał z jakimi się równa czy które przewyższa bo to temat na zupełnie odrębny wątek. PozdrawiamVW
albertus32 Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 wiadomo kazdy swoje chwalimoje zdanie F75 bije na glowe, mam f 75, uzytkowalem cortesaco do znalezisk. Ostatnio-ze 2 mce temu na zlociku wygrywal garett, bij wszystkich iloscia znalezisk- czy jest lepszy?Bo trzeba miec jeszcze szczescie, ktore zycze Wam wszystkimpozdrawiam
damiani Napisano 6 Styczeń 2011 Napisano 6 Styczeń 2011 Kolego albertus32Widzisz sztuka polega na tym żeby być obiektywnym a nie tylko swoje chwalić.Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety a sztuką jest je obiektywnie przedstawić a nie tylko chwalić własny ogon".Mocno można zachwalać podczas sprzedaży ale nie podczas pomocy w wyborze ;)
KRZYSZTOF CHE Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Witam ,.Ktury FISHER F75 wybrac?F75 Limited Edition czy F75 Specjai Edition Bleck? Z uwazeniem.
sadzio Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 W F75 Specjal Edition dodano funkcję Boost i CL.
BRAT_MIH Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 http://www.youtube.com/watch?v=VbJLXeWnBiMTu masz porównanie z Tejonem, zawsze coś.
Raned Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Kompletna amerykańska głupota, w ten sposób można udowodnić wszystko.... operator nie pokazuje ustawień, w migawce mogłem się zorientować, że w pierwszym wypadku czułość mogła byś ustawiona na 10 lub mniej, a w drugim przypadku ok. 8,5 - 9, podczas gdy np. ja używam czułość prawie do końca czerwonej skali, nie wiemy jak wykrywacz był dostrojony do gruntu, bo w pierwszym wypadku dostrojenie nie było wykonane prawidłowo, a w drugim wcale, ne wiadomo jak była ustawiona dyskryminacja, a wiadomo, że im niżej tym lepiej. Oczywiście prawie nic nie wiadomo także o ustawieniach F75.Tego typu porównania służą tylko po to by zdyskredytować jedną markę a zachęcić do kupowania drugiej.Komentarz pod spodem tej żenady, to propozycja aby spotkać się w świecue rzeczywistym a nie w fikcji.
Raned Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Używam Tejona w taki sposób, że ciche ćwierkanie jest obecne prawie cały czas, zależy to od gruntu. W tym przypadku wykrywacz w pierwszym przypadku był martwy i prawdopodobnie czułość była niższa niż wydawało mi się za pierwszym razem, czyli może około 9. Jeżeli operator jest kiepski to i wynik będzie kiepski.
jacho Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Sratatata. Wszędzie teorie spiskowe. Wasze gadanie, że sprzęty nie są na tym samym stopniu czułości są tak samo kłamliwe jak prawdziwe. Wasza dyskusja nt. prawdziwości testu powinna się zakończyć na samym początku, czyli w momencie stwierdzenia, że nie znacie ustawień wykrywaczy. A teoria o celowym dyskredytowaniu wykrywacza to już spora nadinterpretacja. F75 to wykrywka z najwyższej półki. Jest ponad 1000zł droższy a jednak sprzedaje się nieporównywalnie lepiej od Tejona. Tejon to świetna wykrywka. Ale twierdzenie, że ktoś jest kłamcą nasłanym przez producenta i wszystko zostało sfabrykowane bo umieścił filmik na którym F75 jest podczas jakiegoś testu lepszy, to jakaś paranoja.Gdyby F75 nie był taki dobry to by nie był stawiany w najściślejszej czołówce wykrywek na świecie.
jacho Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Po drugieWidać ekipa obrońców Tejona zaatakowała głupiego, przekupionego wysłannika Fishera więc umieścił drugi filmik pokazując nastawy, zerując glebę i robiąc wszystko o co czepiali się Tesorowcy.Efekt?http://www.youtube.com/watch?v=NJniGwrfAn8&feature=relatedJa facetowi wierzę. Nie twierdzę, że na 100% mówi prawdę, nie jest moim ojcem, nie mam z tego kasy a jednak wierzę w to co pokazuje a potem potwierdza w drugim filmiku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.