Skocz do zawartości
  • 0

lornetka jednoczęściowa

sid30

Pytanie

Napisano

Witam
Ostatnio wpadła mi taka lornetka :) i mam prośbę czy mógłbym prosić o jakieś informacje na jej temat ? Ja niestety zupełnie się nie znam na tym temacie :( nie ukrywam ze chyba będę ja chciał sprzedać a jeszcze lepiej wymienić bo zupełnie się nie interesuje takimi rzeczami
pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Ostatnio wpadła mi taka lornetka :) i mam prośbę czy mógłbym prosić o jakieś informacje na jej temat ? Ja niestety zupełnie się nie znam na tym temacie :( nie ukrywam ze chyba będę ja chciał sprzedać a jeszcze lepiej wymienić bo zupełnie się nie interesuje takimi rzeczami
pozdrawiam

Napisano
ja 21 ona składa się tylko z tej jednej części, nie jest oderwana od 2 części jest tylko taka i nie ma zadnych śladów aby kiedykolwiek składała się z 2 części :) jest do niej skórzany pokrowiec, który mieści tylko tą jedną
pozdrawiam
Napisano
Luneta pryzmatyczna, czy tez monokular.
Niemcy - logo uzywane do 1945.

Nr wyglada na 271378, co daje produkcje z lat 1911-14/15, raczej blizej 1911.

Sygnatur wojskowych brak (choc w wojsku tez byly monokulary w uzyciu).

Nie wiem na jakim modelu lornetki bazuje (trzeba by przejzec modele lornetek 6x produkowane po 1907 roku)
Napisano
super :) bardzo dziekuje za podpowiedzi :)) nie myślałem że jej produkcja będzie siegać I WŚ jednak u mnie na półeczce bedzie wyglądać lepiej niż u kogoś innego :))
pozdrawiam
Napisano
lens2101 zrób fotki jakiś oznaczeń znajdujących sie na niej i wtedy napewno jakis miły forumowicz coś podpowie :))
Napisano

Przepraszam, zapomniałem dodać że logo i numer seryjny są w złym stanie i nie dają się dobrze sfotografować.
Numer (1437619) i logo wskazują chyba lata dwudzieste.

Zdjęcie, które załączyłem pochodzi z:
http://www.monocular.info/cz10x50.htm
Kształt logo i krój czcionki jest dokładnie taki sam jak na mojej lornetce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie