karabin Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2010 Witam.Co to za zapał o oznaczeniu ZT 40452e ,wiadomo że ebonitowy niemiec z 88mm działa.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum5/jun26473_copy.jpgTaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwy_x Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 to jest zapał od moździerza, a kolega pisał że od 88semki...może to być resztka zapału bo z tego co kojarzę to były zapały ebonitowe pokryte cienką blaszką, a samych ebonitów do 88 jakoś nie kojarzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Doskonale wiem czego zdjęcie dodałem.Tylko zupełnie jak Ty nie kojarzę ebonitu i zapału do 88cm,wiec podejrzewam że chodzi o taki jak na fotce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PALADYN Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 chyba trochę nie ten dział i regulamin : Uwaga, zabronione jest zamieszczanie próśb o identyfikację niewypałów, niewybuchów, zapalników, części, elementów lub przedmiotów których posiadanie jest prawnie zabronione" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Nie przesadzajmy,nie każdy zbiera tylko łyżki,polmosy czy boratynki.Po za tym nie ma żadnych podstaw by sądzić że przedmiot o który chodzi naruszył jakkolwiek regulamin,a i dział od artylerii-czego zapalniki są nieodłączną częścią.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 22 Grudzień 2010 Share Napisano 22 Grudzień 2010 moździerzyk 8 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 28 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2010 Kolego PALADYN ,a gdzie ty tutaj ujrzałeś jakiś niewypał???? Jaka identyfikacja???? Zadałem po prostu zwykłe pytanie. Aby jaśniejszym było ,to znalazłem 2 fragmenty zdetonowanego pocisku z kawałkiem zapalnika ebonitowego z tym numerem który nic nie zawiera jak równierz kawał skorupska która też nie zawiera żadnych materiałów zabronionych.Nie jestem w ciemię bity aby takie numery robić.Poza tym nie interesują mnie niewypały i niewybuchy ,mam ręce i nogi więc wolę aby tak zostało i rodzinę też mam. Majsterkowanie przy ww. to zajęcie dla półgłówków.P.S.Wieczorem wrzucę foto aby wiadomym było o czym mowa i aby służby czytające nasze posty nie musiały się głowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 28 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2010 Kolego vis1939 taki nie jest,brak u mnie stożka,a numer jest na ebonitowym fragmencie,zresztą jak lukniesz to ocenisz.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Witam.Kilka zdjęć odłamów z korpusu tego pocisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Korpus ,,jajowaty,, podejrzewam że uderzył w coś twardego bo jest wyraźnie zgięty,może w pancerz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Ten sam w innym rzucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Pozostałość zapalnika (nie zawierająca mat. a tym samym nie łamiąca prawa oraz regulaminu forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Jak wyżej+resztki ebonitu na którym zachował się ww.numer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 jw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Komplet tego co znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Wg mnie dolna część pocisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Ta sama część jak widać pęknięta ,bądź pod wpływem wybuchu lub może bardziej uderzenia rykoszetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 ,,To,, wkręcone było w czoło skorupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Jeszcze raz fotka dolnej części. Widać resztki gwintu wewnątrz-smugacz? ,oraz na zewnętrznej górnej części. Wygląda na to że korpus był skręcany minimum z 3 części głównych. Ten kal.88mm wziąłem właśnie z pomiaru tej części,po pęknięciu obecnie ma 90mm minus 2mm szczeliny daje właśnie 88mm,choć kształtem przypomina całość niemieckie chyba 105mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Jak widać obawy,sugestie oraz uwagi kol. Paladyna były niczym nie uzasadnione. Wszystko co pokazane na fotkach nie łamie prawa oraz regulaminu forum. Jedynym zagrożeniem dla zdrowia i życia,byłoby uderzenie tą skorupą w głowę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Grudzień 2010 Share Napisano 29 Grudzień 2010 PALADYN ma taką naturę po prostu,ot społecznik.A co do tych skorup to jednoznacznie nie kojarzę,więc nie szmące dalej.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2010 Dzięki vis,może ktoś z kolegów kojarzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 Bombka lotnicza SD 4 kumulacyjna wygląda że po wysadzaniu. Bakelit nigdy nie zawierał MW to był zapalnik elektryczny, od niego prowadziły przewody do detonatora w tylnej części dużego korpusu. Każdy ładunek kumulacyjny jest detonowany od tyłu" aby tworzył się strumień kumulacyjny. Pozdrawiam!Gregfm! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.