Skocz do zawartości

Zapalnik 88mm

karabin

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przesadzajmy,nie każdy zbiera tylko łyżki,polmosy czy boratynki.Po za tym nie ma żadnych podstaw by sądzić że przedmiot o który chodzi naruszył jakkolwiek regulamin,a i dział od artylerii-czego zapalniki są nieodłączną częścią.
Pozdro.

Kolego PALADYN ,a gdzie ty tutaj ujrzałeś jakiś niewypał???? Jaka identyfikacja???? Zadałem po prostu zwykłe pytanie. Aby jaśniejszym było ,to znalazłem 2 fragmenty zdetonowanego pocisku z kawałkiem zapalnika ebonitowego z tym numerem który nic nie zawiera jak równierz kawał skorupska która też nie zawiera żadnych materiałów zabronionych.Nie jestem w ciemię bity aby takie numery robić.Poza tym nie interesują mnie niewypały i niewybuchy ,mam ręce i nogi więc wolę aby tak zostało i rodzinę też mam. Majsterkowanie przy ww. to zajęcie dla półgłówków.
P.S.
Wieczorem wrzucę foto aby wiadomym było o czym mowa i aby służby czytające nasze posty nie musiały się głowić.

Jeszcze raz fotka dolnej części. Widać resztki gwintu wewnątrz-smugacz? ,oraz na zewnętrznej górnej części. Wygląda na to że korpus był skręcany minimum z 3 części głównych. Ten kal.88mm wziąłem właśnie z pomiaru tej części,po pęknięciu obecnie ma 90mm minus 2mm szczeliny daje właśnie 88mm,choć kształtem przypomina całość niemieckie chyba 105mm

Jak widać obawy,sugestie oraz uwagi kol. Paladyna były niczym nie uzasadnione. Wszystko co pokazane na fotkach nie łamie prawa oraz regulaminu forum. Jedynym zagrożeniem dla zdrowia i życia,byłoby uderzenie tą skorupą w głowę.
Pozdrawiam.

• 3 weeks later...
Bombka lotnicza SD 4 kumulacyjna wygląda że po wysadzaniu. Bakelit nigdy nie zawierał MW to był zapalnik elektryczny, od niego prowadziły przewody do detonatora w tylnej części dużego korpusu. Każdy ładunek kumulacyjny jest detonowany od tyłu" aby tworzył się strumień kumulacyjny. Pozdrawiam!
Gregfm!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie