szwejk4 Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 Witam wpadły mi w rączki dwa oto takie guziki groszki niemieckie ,jak widac są cale aluminiowe zero farby moje pytanie brzmi czy mogą byc to guziki od munduru galowego. Sygnatury jednego to(pierwszy z lewej)S.H.u.c.o.39 drugiego, TIETZ.U.GOSSMANN.G.M.B.H.NEUNOLLN dziękuję za info i pozdrawiam.
polan77 Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 Kolego szwejk nie jestem prymusem w tej dziedzinie ale mysle ,że nie ZDRÓW...
lincoln Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 podobne sa przy plaszczach DDR owskich,tylko nie pamietam napisow
lincoln Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 moge na jutro wrzucic fotki bo mam dwa plaszcze w bagazniku z podobnymi a nawet takimi samymi guzikami
szwejk4 Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 Będę wdzięczny ale myślę że to nie ,to guziki wyszły w miejscu gzie troszkę fantów 2 wojennych było.
lincoln Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 mozliwe dlatego musze jutro sprawdzic te plaszcze bo moze cos dobrego woze,pozdrawiam
tyfus Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 jaki DDR !?jeden z guzików ma sygnaturę : S.H.u.c.o.3939 - to rok produkcji - 1939 rok. co prawda nie było mnie w tamtych czasach, ale DDR-u też nie :)najzwyklejsze groszki" WHszwejk, looknij :http://myvimu.com/exhibit/19691-guzik-niemiecki-groszek-s-h-u-cohttp://myvimu.com/collection/702-pozdro-
szwejk4 Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 To ze groszek WH to wiem ,tylko ciekawi mnie dlaczego są takie jasne srebrne.
tyfus Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 bo aluminiowe ... widocznie trafiły na sprzyjające warunki, że ich nie zżarło w glebie - jeżeli stamtąd pochodzą.jak z szuflady - to jeszcze lepiej ....dla nich.
lincoln Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 zdaje sie ze bede mial swietna niespodzianke,mam dwa plaszcze szaro-popielate przywiezione z niemiec z takimi guzikami,nie sprawdzalem jeszcze bo mam lepsze fanty do sprawdzenia typu dzialko 20.2mm,musze wrzucic jutro foty,pozdrawiam
tyfus Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 lincoln..... pewnie że się różnią, nawet muszą.szwejka jest aluminiowy, mój cynkowy - przecież wszystko jest opisane... identyfikowałem producenta jednego z tych guzików - co jeszcze ?
lincoln Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 chodzilo mi tylko ze rewersy sa wypukle z biciami,natomiast w linku nie ma wypuklosci,jakby byly zrobione z dwoch czesci te pokazane na forum,pozdrawiam
szwejk4 Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Napisano 15 Grudzień 2010 Z gleby pochodzą obydwa groszki tylko tak sobie myślę że jak by od munduru polowego to czy nie powinny byc pomalowane?
lincoln Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 witam,obiecalem ze dam zdjecia ale mam problem z programem,nie moge wgrac w kompa,otoz obejrzalem te plaszcze,guziki sa identyczne aluminiowe jasne.Plaszcz jest dwurzedowy ma po 6 guzikow na strone,z tylu dwa guziki,plaszcz jest dlugi w kolorze popielato-szarym ,mankiety z duzymi zakladkami,z tylu duzy rozporek z malymi guzikami czarnymi,na kolnierzu szare naszywki z metalowymi czerwonymi krzyzami,,emalia,,naszywka producenta,,UNIFORM-WERKSTATTEN C.LOUIS WEBER NANNOVER QUALITAT SEIT 1882,drugi jest taki sam lecz inny producent,,HAHNE DerUniformspezialist KLEIWENBREMEN-BUCKEBURG,WYGLADA NA TO ZE TO CHYBA NIE DDR,moze ktos sie orjetuje co to za plaszcze?????pozdrawiam
lincoln Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 czyzby DRK ????a mialem to wyzucic na fajans bo w bagazniku smierdzialo naftaliną heheh,prosze o jakis link,cos wiecej,pozdrawiam
tyfus Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 lincoln ... sorry - popatrz sam jaką fotę wstawiłeś ...jak znaczek pocztowy
lincoln Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 ,,Tyfus,,jutro moze zrobie fotki aparatem,bo to z telefonu jedno male weszlo,program poszedl i nie moge przelac do kompa,pozdrawiam
szwejk4 Napisano 16 Grudzień 2010 Autor Napisano 16 Grudzień 2010 Czyli by wychodziło że płaszcz jest wyjściowy nie polowy, bo bez sensu jest świecic takimi guzikami po oczach w polu:)
lincoln Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 D.R.K to jakby niemiecki ,,czerwony krzyz,,wiec dlaczego nie.
8total4 Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 groszki przy mundurach polowych były często malowane.powojenne różnią się od wojennych radykalnie.drk nie nosiło typowych groszków żołnierskich.pozdro.
szwejk4 Napisano 16 Grudzień 2010 Autor Napisano 16 Grudzień 2010 No i właśnie a na tych ni odrobiny farby ,nigdy takich nie widziałem stąd pytanie czy od galowego czy może jakieś oficerskie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.