kamilkamil Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 Witam Wszystkich .Jest to mój pierwszy post na tym forum, i proszę w Nim o pomoc w ustaleniu monety ze zdjęcia. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc . Pozdrawiam Kamil
kamilkamil Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 Przepraszam ale nie wiem jak edytować poprzedni post, więc dodaję zdjęcie w kolejnym poście :)
tyfus Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 wygląda na bazarową produkcję ...poza tym - nie wygląda mi to na sreberko.więcej o półgroszach Jagiełły znajdziesz np. tu :http://www.historiapieniadza.pl/wp/?page_id=109Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:40 14-12-2010
kamilkamil Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 może ktoś mi powiedzieć czy to oryginał czy nie ?
Ichtio Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 Kiedyś mówili na to klepacz marnej jakości. Teraz mówią, fals, podróbka, kopia, jarmarczny żeton :)Można sobie takie coś kupić, na różnego rodzaju festynach historycznych, turniejach rycerskich itp., wybite w miedzi, alubrązie, mosiądzu i aluminium. Monety średniowieczne były bite ( z nielicznymi wyjątkami) w srebrze.
Raned Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 Jest to miedziany oryginał monety dla turystów, dla potrzeb filmu, jarmarków itp. Produkcja lata 90te lub początek XXI w.
kamilkamil Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 Dziękuję Panowie temat do zamknięcia.
kamilkamil Napisano 19 Grudzień 2010 Autor Napisano 19 Grudzień 2010 Jeszcze mam jedno pytanie, rzekomo ta moneta zostala znaleziona 2 metry pod ziemia przy kopaniu kanalizacji. Czy to mozliwe by po oczyszczeniu wygladała tak jak na powyższym zdjęciu ?
michal1514 Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 Powiem tak...Wykopana 2 metry pod ziemią..." - Według mnie, ktoś próbuje Cię okłamać bo tak jak pisał tyfus, ta moneta wygląda na bazarową produkcje.A dlaczego?Twoja moneta jest idealnie okrągła. Nie widziałem jeszce półgrosza Jagiełły tak idealnie wybitego. Poza tym, wystarczy się przyjrzeć orzełkowi i czcionce. No i ogólnie tak jak tyfus zauważył - to nie jest srebro :).Podsumowując : Moneta wybita dla turystów w jakimś zamku lub czymś podobnym :).Pozdrawiam.
maxim026 Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 podobne monety kupowałem jako atrakcja turystyczna z sakiewką za 7 złoty 4 monety bite przy klijencie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.