Skocz do zawartości

Półgrosz Jagiełły ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich .

Jest to mój pierwszy post na tym forum, i proszę w Nim o pomoc w ustaleniu monety ze zdjęcia. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc .

Pozdrawiam Kamil
Napisano
wygląda na bazarową produkcję ...

poza tym - nie wygląda mi to na sreberko.

więcej o półgroszach Jagiełły znajdziesz np. tu :

http://www.historiapieniadza.pl/wp/?page_id=109

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:40 14-12-2010
Napisano
Kiedyś mówili na to klepacz marnej jakości. Teraz mówią, fals, podróbka, kopia, jarmarczny żeton :)
Można sobie takie coś kupić, na różnego rodzaju festynach historycznych, turniejach rycerskich itp., wybite w miedzi, alubrązie, mosiądzu i aluminium. Monety średniowieczne były bite ( z nielicznymi wyjątkami) w srebrze.
Napisano
Jeszcze mam jedno pytanie, rzekomo ta moneta zostala znaleziona 2 metry pod ziemia przy kopaniu kanalizacji. Czy to mozliwe by po oczyszczeniu wygladała tak jak na powyższym zdjęciu ?
Napisano
Powiem tak...
Wykopana 2 metry pod ziemią..." - Według mnie, ktoś próbuje Cię okłamać bo tak jak pisał tyfus, ta moneta wygląda na bazarową produkcje.
A dlaczego?
Twoja moneta jest idealnie okrągła. Nie widziałem jeszce półgrosza Jagiełły tak idealnie wybitego. Poza tym, wystarczy się przyjrzeć orzełkowi i czcionce. No i ogólnie tak jak tyfus zauważył - to nie jest srebro :).
Podsumowując : Moneta wybita dla turystów w jakimś zamku lub czymś podobnym :).
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie