Robinson Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Witam, bardzo proszę o pomoc w identyfikacji guzików, sprawdziłem w Buttonarium i w książce herbów, nie znalazłem i nie wiem do kogo należy herb przedstawiony na guziku. Za wszelkie informacje bardzo dziękuję. Pozdrawiam
tyfus Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Robinson - sprawdziłeś w Buttonarium .... ale sprawdzić i przeczytać tego, choć cyfra 44 - nie miałeś kiedy ?http://www.odkrywca.pl/uwaga-prosze-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-dzial-monetyguzikimedalepieczeci-i-inne-,658082.html#658082Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:04 12-12-2010
Robinson Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Guzik 1Na guziku herb, wyraźnie widoczna kareta, w środkowej części guzika strzała skierowana ku górze w okręgu, który stanowi całość z karetą, w górnej części korona, po bokach korony widoczne dwie szable skierowane w dół. Guzik znaleziony na łące blisko rzeki, grunt podmokły. Przy czyszczeniu rozpadł się na dwie części.Guzik 2Jest to prawdopodobnie guzik należący do stangreta lub woźnicy (mogę się mylić) na guziku widoczne (tak myślę) dwa skrzyżowane baty a nad nimi trąbka?Pozdrawiam
8total4 Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 1. to herb Ogończyk zwieńczony koroną baronowską, ozdobiony panopliami (na oko XIX-wiecznymi).Właściciel nosił tytuł barona i był żołnierzem.Guziki tego typu nosiła służba, choć niewykluczone że i szlachta.Poszukaj w okolicy czy jakiś szlachcic w XIXw był herbownym h. Ogończyk, żołnierzem i Baronem, a może uda się dopasować z czyjego majątku pochodzi.2. to gmerk jakiegoś cechu rzemieślniczego związanego z krawiectwem/szyciem.daj rewers.ostatnie to tarcza herbowa, ozdoba od czegoś, mozliwe iz byla emaliowana i nosiła jakiś herb.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.