Skocz do zawartości

Proszę o id guzików

Robinson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
bardzo proszę o pomoc w identyfikacji guzików, sprawdziłem w Buttonarium i w książce herbów, nie znalazłem i nie wiem do kogo należy herb przedstawiony na guziku. Za wszelkie informacje bardzo dziękuję.
Pozdrawiam

Napisano
Robinson - sprawdziłeś w Buttonarium .... ale sprawdzić i przeczytać tego, choć cyfra 44 - nie miałeś kiedy ?

http://www.odkrywca.pl/uwaga-prosze-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-dzial-monetyguzikimedalepieczeci-i-inne-,658082.html#658082

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:04 12-12-2010
Napisano
Guzik 1
Na guziku herb, wyraźnie widoczna kareta, w środkowej części guzika strzała skierowana ku górze w okręgu, który stanowi całość z karetą, w górnej części korona, po bokach korony widoczne dwie szable skierowane w dół. Guzik znaleziony na łące blisko rzeki, grunt podmokły. Przy czyszczeniu rozpadł się na dwie części.
Guzik 2
Jest to prawdopodobnie guzik należący do stangreta lub woźnicy (mogę się mylić) na guziku widoczne (tak myślę) dwa skrzyżowane baty a nad nimi trąbka?
Pozdrawiam
Napisano
1. to herb Ogończyk zwieńczony koroną baronowską, ozdobiony panopliami (na oko XIX-wiecznymi).
Właściciel nosił tytuł barona i był żołnierzem.
Guziki tego typu nosiła służba, choć niewykluczone że i szlachta.
Poszukaj w okolicy czy jakiś szlachcic w XIXw był herbownym h. Ogończyk, żołnierzem i Baronem, a może uda się dopasować z czyjego majątku pochodzi.

2. to gmerk jakiegoś cechu rzemieślniczego związanego z krawiectwem/szyciem.

daj rewers.

ostatnie to tarcza herbowa, ozdoba od czegoś, mozliwe iz byla emaliowana i nosiła jakiś herb.
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie