Kleeberczyk Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Witam.Na wiosnę planuję zakupić drugi wykrywacz. Posiadam moneciaka Teknetics, ale chciałbym kupić coś bardziej uniwersalnego" z rodzimych produkcji. Wiem, że temat wałkowany ale odpowiedzi jaka mnie by usatysfakcjonowała nie znalazłem. Kolekcjonuje i militarkę i drobnicę. Granica cenowa 1500zł, bo mam 17 lat i nie mam jak zarobić na coś z wyższej pułki.Moje typy:Rutus:Solaris ? Proxima ? Może Agro ? (wykracza poza moją granicę cenową, ale mamy zimę da się uzbierać jeszcze pieniądze.)HS-3 Smętek ? Czekać na nową wersję ? o ile taka będzie bo coś mi się o uszy obiło. Lub coś nowych produkcji dopiero się wykluwających" jak Taktyk ?Prosiłbym o sensowne odpowiedzi.Pozdrawiam Kleeberczyk ;)
Hebda Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Boże,Kleberczyk Ty też??moja wiara podupada jak widzę że zakładasz taki wątek...tak trudno użyć wyszukiwarki?siedzisz na forum rok(bez kilku dni) a nie umiesz podjąć decyzji.. źle się dzieje w państwie duńskim..
Hebda Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 bierz smętka i tyle:) Co Ci potrzeba do podjęcia decyzji?rozkazu na pismie?referendum?pff
Kleeberczyk Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Chce zobaczyć ile ludzi poleci ten czy inny sprzęt i wtedy podejmę decyzję. ;]
Hebda Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 czyli referendum:Pehhto jest najbardziej zaśmiecony dział forum.masakiera
Camiusss Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Mój typ:All-1 jak z rodzimych.Pozdrawiam.
pawel888 Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 No to masz już drugi głos na HS-3 i na pewno nie będziesz żałował. Poza tym wspominałeś już że chodziłeś z Smętkiem" i Ci się spodobało. <pozdro
damiani Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Smętek ma być ten bardziej uniwersalny ?? Śmiech na sali.Słaba dyskryminacja i ogromny spadek zasięgu na stal przy podkręceniu powyżej 3ki, sonda 30tka pozwoli znaleźć kolor raptem na kilku cm.Do tego słabo się spisuje w glebach z dużą mineralizacją, gliniastych, kamienistych.Jak się nie boisz wagi 1,7kg bez baterii w Proxi lub Argo bo bierz jeden z powyższych - jeżeli chodzi o uniwersalność będziesz zadowolony.Bierz pod uwagę że 2 sprzęty to kłopot - będziesz się zastanawiał co zabrać ze sobą na dany wypad.Uniwersalny gorszy niż specjalizowany ale zawsze możesz zmieniać miejscówki bez obawy że sobie nie poradzisz.Ze Smętkiem o spacerach po polach ornych możesz zapomnieć a i w terenie odłamkowym będziesz kopał jak dziki nie wiedząc co kopiesz czy kolejną łuskę czy kolejny mały" odłamek.Moim zdaniem fenomem Smętka polega bardziej na miejscówce niż na samym wykrywaczu.... To samo tyczy się Salamandry.To tylko moje zdanie.
Kleeberczyk Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Napisano 15 Grudzień 2010 Owszem biegałem ze Smętkem i mi się spodobał, ale te niezdecydowanie nadal pozostaje w jakimś stopniu ;)
pawel888 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Nie chce mi się kolejny raz z kolei pisać tego samego, ale jak czytam takie brednie po raz któryś z kolei to aż mi się śmiać chce :) Jest kilka spraw co do których nie masz kolego Damiani pojęcia. 1.Słaba dyskryminacja"(nadmienię że to wykrywacz statyczny) 2.ogromny spadek zasięgu na stal przy podkręceniu powyżej 3ki"-No to chyba ktoś nie wie na czym polega dyskryminacja WIELKOŚCIOWA stali w wykrywaczu HS-3.Proszę Cię pokaż mi jak spada zasięg na większe przedmioty stalowe przy podkręceniu dyskryminacji. Oczywiście, spada, a wręcz wykrywacz eliminuje przedmioty stalowe, drobne, i od tego właśnie jest dyskryminacja.3.30tka pozwoli znaleźć kolor raptem na kilku cm"-powiem z autopsji, potrafi zadziwić te kilka centymetrów na kolor :) 4.e Smętkiem o spacerach po polach ornych możesz zapomnieć a i w terenie odłamkowym będziesz kopał jak dziki nie wiedząc co kopiesz czy kolejną łuskę czy kolejny "mały odłamek"-Znajdź mi proszę informację o tym że HS-3 czy jakikolwiek wykrywacz statyczny jest przeznaczony do polnych poszukiwań.Druga sprawa, nie raczyłeś koledze wytłumaczyć że chodząc z Proximą w trybie statycznym będzie kopał wszystkie stalowe gwoździe, odłamki, podkładki etc. Jeżeli to chcesz polecać to szczere gratulacje za znajomość sprzętu i poszukiwań. 5.Moim zdaniem fenomem Smętka polega bardziej na miejscówce niż na samym wykrywaczu.... To samo tyczy się Salamandry.To tylko moje zdanie."- tego komentował nie będę bo szanuję zdanie każdego, z tym że w zupełności się nie zgadzam i nie wiem na jakiej podstawie można wysnuwać takie wnioski ale OK. P.SNie odwołuję się do nowego Rutusa Argo ponieważ go w zupełności nie znam, nie słyszałem jeszcze żadnej subiektywnej opinii, nie chodziłem z nim osobiście i nie mogę nic powiedzieć. <pozdro
brodkasz Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Zapraszam kolegę pawel888 do lektury instrukcji obsługi od Proximy bo odnoszę wrażenie że na żywo tego wykrywacza nie widział.Chodząc na statyku wcale nie trzeba kopać gwoździ (no chyba że się chce)wystarczy spojrzeć na wyświetlacz on bardzo ładnie pokazuje wszystkie metale które są pod cewką,oczywiście których nie wycieliśmy dyskryminacją.Ja nie miałem Smętka tak że nie mogę nic o nim napisać i nawet nie będę próbował,ale Proximę polecam .Za te pieniądze jest ok.
egon10 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 to ja Saper Traper, nie znam, nie mialem, ale polecam. Ludzie chwala.pozdrawiam Egon
pawel888 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Brodkasz, proszę Cię, nie mów co kto widział a czego nie:)OK, ja kończę wojny z użytkownikami Proximy, sprzęt jest super, klasa, wtórny rynek niewielki,wszyscy chwalą etc.Tylko proszę mnie nie prowokować do dalszych dyskusji ;)Ależ musiałem nałgać... :)<pozdro
damiani Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Kolego PawleWidzę że wiesz wszystko najlepiej i o hs3 i o proximie : DPojęcie to chyba ty masz słabe skoro tak piszesz.Rutus ma o niebo lepszą dyskryminację w trybie statycznym i skuteczniejszą.Hs3 natomiast potrafi znaleźć gwoździa z 30 cm bez problemu na dyskr. 1 lub 2.Który detektor statyczny jest na pola orne? Rutus chociażby plus każdy z wyświetlaczem.Widziałem znajomych co chcieli hs3 owinąć o drzewo....Po wykopaniu 100 stalowego śmiecia zwątpili.Okej może na militarce tak trzeba ale pytanie dotyczy sprzętu uniwersalnego!Trzeba uważnie czytać. Hs3 i uniwersalny sprzęt to 2 różne rzeczy!A propos rynku wtórnego to hs3 często zmienia właściciela.Podobnie do proximy......
pawel888 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Pomijam wszystko, proszę Cię tylko pokaż mi jak Hs-3 będzie sygnalizował gwóźdź na 30cm. Za to dostaniesz duże piwo z pianką na dwa palce :)A no i mówisz o uniwersalności, kolega na pole ma sprzęt który sobie dobrze radzi, teraz potrzebuje głębokiego statyka więc nie wiem po co dalsze dyskusje :)<pozdro
lew_1988 Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Bzdury jakie sie tu czyta czesto nie znaja granic. Proximę da się ustawić żeby nie łapała małych przedmiotów tryb jednoczesny dyskryminacja ok -45 lub -50 i jedziesz hełmu nie ominie, lotki od możdzierza tez nie koszulki odłamkowe od rgd-33 też tak szarpnąłem. Jesli chcesz troszkę samemu podyskryminować w głowie po sygnale i wskazaniach wyswietlacza to ustawiasz na -60 lub wyłaczasz wcale ale sygnałow mocno ujemnych tych ponizej -55 nie kopiesz i masz z głowy gwożdzie itp.
damiani Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Normalnie będzie sygnalizował :) Sygnałem buuu z głośnika lub słuchawek.Kolega Kleeberczyk napisał Posiadam moneciaka Teknetics, ale chciałbym kupić coś bardziej "uniwersalnego z rodzimych produkcji."Gdzie ty wyczytałeś że potrzebuje statyka ?? No chyba że ty na siłę chcesz mu hs3 wcisnąć.Uniwersalny sprzęt z reguły posiada dwa tryby czyli statyka i dynamika oraz posiada sprawną dyskryminację czego Hs3 nie posiada.Zaraz pewnie napiszesz o dynamiku w Hs3 ale to już zupełnie inna historia i może lepiej jej nie poruszać.Żeby nie było że widzę tylko wady w hs3. Z pewnością sprzęt jest ultra dobrze wyważony i lekki przy zasilaniu 6x R14, do tego bardzo mało prądożerny i naprawdę tego nikt nie przeskoczył do tej pory.Nie jest on jednak sprzętem uniwersalnym" o którego pyta kolega Kleeberczyk i na tym zakończę.Pozdro
lew_1988 Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Proxima bedzie sygnalizowac dzwiekiem kazdy metal w statyku i miksie ale wyswietlacz ci nie wskaze przedmiotów wycietych dyskryminacja. Kopiesz tylko to co słyszysz i co potwierdzi ci wyswietlacz wtedy pomijasz to co ci dyskryminacja odrzuci. Ja to lubie przynajmniej mam swiadomośc ile żelaza leży w glebie może to miec też przełożenie na wybranie ciekawej miejscówki.
Kleeberczyk Napisano 16 Grudzień 2010 Autor Napisano 16 Grudzień 2010 Jak zwykle jedno i to samo, jeden obstaje za Smętkiem drugi za Proximą, i o to właśnie chodzi w prawie każdym wątku na temat tych wykrywaczy jest zupełnie niepotrzebna kłótnia o to, który jest lepszy itp. Dajcie już się na spokój, każdy ma swoje zdanie i trzeba je poszanować. Nadal jestem pomiędzy Proximą a Smętkiem, ale podejmę decyzję jak pochodzę z Proximą i ocenię.Pozdrawiam i dziękuje za porady itp. ;]
armand Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 No nie tak każdy jest za tymi dwoma wykrywaczami, po prostu ci dwaj regularnie obstawiają forum, a mnie regularnie wycinają :)
cacodaemon-skc Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Trzeba się udzielać, a nie siedzieć cicho w kącie.Proxi ma wyświetlacz i zasięg, Hs-3 zasięg i swoich fanów, wszystko scala cena, która jest osiągalna.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.